11 листопада: це цікаво знати

11 листопада: це цікаво знати

«Скільки української мовної території, стільки й української державності».
Іван Заєць
У народі11 листопада вшановували Анастасія-вівчарника, покровителя овець. Цього дня віддячували вівчарям за те, що вони добре випасали і берегли худобу, гарними обідами та платнею. Також від цього часу починали стрижку овець.
 
За церковним календарем 11 листопада вшановують пресвяту мученицю Анастасію Римлянку; преподобного Аврамія, затворника, і блаженну Марію, племінницю його; преподобного Аврамія, архімандрита Ростовського; мучеників Клавдія, Астерія, Неона і Феонілу та преподобну Анну.
 
Іменинники 11 листопада:
Анастасія, Марія, Клавдія та Анна.
Ім’я Анастасія – жіноча форма чоловічого імені Анастасій, що означає «повернення до життя». Настуня (зменшення від Анастасії) – найпоширеніше ім’я героїнь казок. І, можливо, тому в уяві більшості людей всі дівчатка з таким ім’ям повинні бути чарівні, розумні та ніжні. Власне, здебільшого Настуні відповідають таким критеріям. Вони улюблениці всіх родичів та друзів. Мають гарну уяву. Однак беззахисні перед злими та хитрими людьми і саме тому потребують захисту та підтримки. Дорослі Анастасії можуть бути гарними акторками, виховательками та лікарями. Її тонке відчуття світу допомагає встановлювати щирі стосунки з оточуючими.
 
11 листопада народилися:
1919 – Юхим Березін (сценічний псевдонім – Штепсель) – відомий артист розмовного жанру. Дует Штепсель і Тарапунька з’явився у 1946, користувався надзвичайною популярністю в СРСР та проіснував 40 років.
1922 – Платон Білецький – український мистецтвознавець, педагог. Автор книг з теорії та історії українського та світового мистецтва і спогадів, досліджень про творчість Т. Шевченка і спогадів, присвячених О. Білецькому.
 
Події 11 листопада:
1673 – відбулася битва під Хотином. 40-тисячне військо Речі Посполитої здобуло перемогу над 80-тисячним турецьким. Екпансія Османської імперії в Україну була зупинена.
1917 – український полк, сформований з делегатів III Всеукраїнського військового з’їзду, придушив більшовицьке повстання в Києві.
1918 – територія Північної Буковини передана до складу Румунії.
1918 – між Антантою і Німеччиною підписане Комп’єнське перемир’я, кінець Першої світової війни.
1952 – у Каліфорнії продемонстрована дія першого відеомагнітофона.
1972 – США закрили свою останню військову базу у В’єтнамі.
1973 – Ізраїль і Єгипет підписали договір, що завершив війну Судного дня.
Чи знаєте ви, що:
  • У Південній Кореї заборонені шлюби між людьми з однаковими прізвищами.
  • У державі Того чоловік, який зробив комплімент жінці, зобов’язаний з нею одружитися.
  • У деяких регіонах держави Малайя жінки утримують гареми чоловіків.