Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 26.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 26.01.2023

1. Дві третини (66,2%) підприємств у рф заявили, що постраждали від санкцій, а 14,6% вважають, що можуть постраждати у майбутньому.

- Кожна третя російська компанія (31%) повідомляє про зростання хабарництва.

- Рік тому частка підприємств, яких турбувала корупція, становила 23%.

2. Російський бізнес масово поскаржився на відсутність грошей у росіян.

- Половина російських компаній назвали зниження платоспроможного попиту населення ключовим фактором, що вплинув на їхню роботу минулого року.

- Ще 38% респондентів поскаржилися на «складності із зовнішньоекономічною діяльністю» після того, як майже всі держбанки потрапили під санкції і втратили доступ до розрахунків у доларах і євро.

- Кожен четвертий бізнес (23%) зіштовхнувся із «втратою важливих клієнтів та контрактів».  

- Значна частка опитаних бізнесменів відзначила також високі податки та ненадійність постачальників, але основною проблемою більшість назвали саме зменшення платоспроможного попиту.

3. Росіяни за рік війни забрали з банків понад 2 трлн рублів - 1 січня обсяг готівки в обігу досяг 16,391 трлн рублів проти 14,091 трлн на початок року.

- Обсяг готівкового обігу зріс на 2,3 трлн рублів.

- В абсолютному вираженні готівки побільшало на рекордну в історії суму, а в відносному — на 16%, це найбільше зростання з 2012 року.

- Ще майже 40 млрд доларів громадяни вивели із валютних рахунків у російських банках. З 95 млрд. доларів, які люди тримали до початку війни, до 1 грудня залишилося 56,5 млрд. доларів.

4. Станом на 1 грудня в іноземних банках росіяни тримали 81,7 млрд доларів — у 2,3 рази більше, ніж на початку року.

- Валюта витікає на закордонні рахунки також разом з емігрантами, які тікають від війни та примусового призову до армії.

5. Митні платежі від постачання техніки в рф впали.

- За даними постачальників електроніки та побутової техніки, митні збори від її ввезення у 2022 році знизилися на 40%.

- Серед основних причин учасники ринку називають вихід з ринку іноземних постачальників, загальне падіння попиту та зростання кількості перекупників, які ввозять товари невеликими партіями, не оформляючи митних документів.

- Дистриб'ютори вважають, що збори продовжать падати і 2023 року.

6. росія втратила ще один ринок - експорт хвойних та листяних пиломатеріалів з росії в 2022 році скоротився на 20,8%.

- Європейські країни скоротили закупівлі з росії приблизно вдвічі.

- У 2021 році росія поставила на європейський ринок 4 млн куб м хвойних пиломатеріалів та ще близько 0,4 млн куб м листяних, а в січні—листопаді 2022 року експорт усіх пиломатеріалів упав до 1,76 млн. куб. м.

- Другого такого ринку, як Євросоюз, для російських пиломатеріалів немає, вважають експерти.

7. Італійська нафтогазова компанія Eni підпише контракт з лівійською газовою компанією на суму $8 млрд для інвестицій у два родовища природного газу в Лівії.

- Він замінить у майбутньому російський газ.

8. росія знайшла новий спосіб постачання своєї нафти.

- Відтепер російську нафту перевантажують з танкера на невеликі кораблі покупця та доправляють до пункту призначення.

- Попри впровадження стелі цін на нафту та подорожчання танкерних перевезень зараз рф переправляє рекордні обсяги своєї флагманської нафти марки Urals морем.

- Згідно з даними відстеження танкерів, зібраних Bloomberg, загалом 19 мільйонів барелів сирої нафти буде перевезено морськими шляхами у цьому та попередньому місяцях.

9. США тиснуть на Туреччину, щоб вона заборонила російським авіакомпаніям літати на Boeing в країну та з неї.

- Вони попереджають, що турецьким громадянам загрожує ув'язнення, штрафи, втрата експортних привілеїв та інші заходи, якщо вони забезпечуватимуть дозаправку та запасні частини для літаків американського виробництва, що виконують рейси з росії та білорусі.

10. Швейцарія приєдналася до санкцій проти росії, що міститься в дев'ятому пакеті, схваленому раніше Євросоюзом, повідомив швейцарський уряд.

11. Французька компанія Legrand, яка виробляє електроустаткування від розеток та подовжувачів до зарядок для електромобілів, оголосила про намір піти з росії.

- "У світлі ситуації, що змінюється, зокрема зростаючих операційних труднощів і невизначеності, Legrand вирішила піти з росії і розглядає різні варіанти, щоб забезпечити передачу свого бізнесу на найкращих умовах", - йдеться в заяві компанії.

12. Найбільший інвестор лісової промисловості продає бізнес у росії.

- Американська компанія International Paper, найбільший інвестор у лісову промисловість у росії, продає свій бізнес у країні.

13. США запровадили нові санкції проти рф та визнали ПВК «Вагнер» транснаціональною злочинною організацією

- Серед організацій та осіб проти яких Мінфін США запровадив санкції – російська технологічна компанія “Терра-Тек”, китайська організація Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD, низка організацій та їхніх керівників в ОАЕ, Центральній Африканській Республіці та росії.

- Крім того, санкції запроваджені проти компаній і підприємств оборонно-промислового комплексу рф, зокрема щодо компанії “Авіакон Цитотранс”, чотирьох її літаків, Уральського заводу цивільної авіації, науково-виробничого підприємства “Прима” та інших організацій, а також їхніх керівників.