"Деіндустріалізацію в США дуже часто повʼязують з занепадом Ржавого поясу..." - Павло Вернівский

"Деіндустріалізацію в США дуже часто повʼязують з занепадом Ржавого поясу..." - Павло Вернівский

Тільки тут все також не так просто, як може здатись на перший погляд.

Всі хто цікавився економічною історією США могли б помітити один цікавий момент. Ще років 100 тому, американська економіка була сильно поляризована: на аграрний Південь та промислову Північ. Саме по цій причині, Південь пограв громадянську війну в США, бо вся промисловість. А саме виробництво зброї, артилерії, кораблів було зосереджено в Північних штатах.

Також, левова частина ділової активності була зосереджена ближче до східного узбережжя. Знову ж таки, по історичним причинам. Адже тоді Європа залишалась головним торговим партнером. А до відкриття Панамського каналу, доступ до західної частини країни був ускладненим і це створювало перепони для торгівлі.

Тому північний схід США контролював левову частину промисловості. Також саме там була практично вся наукова база. І найпрестижніші освітні заклади Ліги Плюща також зосереджені на північному сході.

І ось саме за рахунок цієї концентрації промисловості, цей регіон був самим розвиненим і заможним в США. Навіть зараз, північно-східні штати мають самий високий показник ВВП на душу населення, який в два-три рази вищий ніж в південно-східних штатах.

Зміна цієї тенденції відбулась в Другу світову. Хоча тоді цей регіон забезпечував левову частину оборонного виробництва. Але вже тоді активність воєнних баз, які були розкидані по різним куточкам країни, і привело до появи різних виробництв по всій території США. Звичайно, після війни багато підприємств були поглинуті або зливались з іншими. Однак, саме на цій базі почала формуватись промислова могутність США, яка була розосереджена по різним регіонам.

Плюс нові галузі: аерокосмічна, компʼютерна, напівпровідникова - також була розосереджені по різним регіонам. Для прикладу, оскільки Техас використовувався як полігон для випробування авіа, а потім і ракетних технологій, то це стало основою для розвитку аеро-космічноі промисловості. А Каліфорнія стала майданчиком для напівпровідникової галузі. Пізніше через конкуренцію між штатами за виробництва, яка триває по сьогодні, відбувалась постійна релокація промислових виробництв на території США.

І це все привело до того що Ржавий пояс втратив свою монополію на виробництво.