"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Шведська королівська академія наук вирішила присудити премію з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля за 2024 рік Дарону Ачемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу А. Робінсону "за дослідження того, як інституції формуються та впливають на процвітання".
Про це повідомляє Нобелівський комітет.
Зазначається, що лауреати цьогорічної Нобелівської премії з економічних наук продемонстрували важливість суспільних інститутів для процвітання країни.
Суспільства з поганим верховенством права та інститутами, що експлуатують населення, не створюють зростання і не змінюються на краще. Дослідження лауреатів допомагають зрозуміти, чому це відбувається, йдеться у релізі комітету.
Коли європейці колонізували великі частини світу, інститути в цих суспільствах зазнали змін. Це іноді відбувалося драматично, але не однаково скрізь.
В одних місцях метою було експлуатувати корінне населення та добувати ресурси для користі колонізаторів. В інших колонізатори створювали інклюзивні політичні та економічні системи для довгострокової вигоди європейських мігрантів.
Лауреати показали, що однією з причин різниці в добробуті країн є суспільні інститути, введені під час колонізації. Інклюзивні інститути часто вводилися в країнах, що були бідними на момент колонізації, і з часом це приводило до загального процвітання населення. Це також пояснює, чому деякі колишні колонії, які колись були багатими, тепер бідні, і навпаки.
Деякі країни потрапляють у пастку з екстрактивними інститутами та низьким економічним зростанням. Введення інклюзивних інститутів могло б створити довгострокові вигоди для всіх, але екстрактивні інститути приносять короткострокові вигоди для людей при владі.
Поки політична система гарантує, що ці люди залишаться при владі, ніхто не вірить їхнім обіцянкам майбутніх економічних реформ. За словами лауреатів, саме тому не відбувається жодних покращень.
Проте ця нездатність давати переконливі обіцянки позитивних змін також може пояснити, чому іноді відбувається демократизація. Коли виникає загроза революції, люди при владі опиняються перед дилемою. Вони б воліли залишитися при владі й намагатися заспокоїти маси, обіцяючи економічні реформи, але населення навряд чи повірить, що вони не повернуться до старої системи, щойно ситуація стабілізується. У кінцевому підсумку єдиним варіантом може бути передача влади й встановлення демократії.
"Зменшення величезної різниці в доходах між країнами є одним із найбільших викликів нашого часу. Лауреати продемонстрували важливість суспільних інститутів для досягнення цієї мети", – зазначив Якоб Свенссон, голова Комітету з присудження премії з економічних наук.
*
В Ізраїлі внаслідок вчорашньої дронової атаки «Хезболли» поблизу міста Біньямін загинули четверо ізраїльських солдатів та ще 58 зазнали поранень
*
Ізраїльські підрозділи перетнули кордон із Сирією та розгорнули танкові позиції в провінції Кунейтра на півдні Сирії
*
Миротворчі сили ООН на півдні Лівану (UNIFIL) заявляють, що ізраїльські танки увірвалися на одну з їхніх позицій рано-вранці в неділю
*
Компанія Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, головний виробник чипів для штучного інтелекту, повідомить про стрибок прибутку на 40% у третьому кварталі завдяки зростанню попиту
*
Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати готові до переговорів з Росією, Китаєм і Північною Кореєю щодо зменшення ядерної загрози
*
Заступник державного секретаря США Курт Кемпбелл відвідає Японію та Південну Корею 15-17 жовтня та обговорить із топ-посадовцями регіональні та глобальні виклики, включно із загрозою з боку Північної Кореї
*
Сполучені Штати висловили серйозну стурбованість у зв’язку з військовими навчаннями Народно-визвольної армії Китаю в Тайванській протоці та навколо Тайваню, заявивши, що це загрожує ескалацією в регіоні
*
Пентагон - Розгортання в Ізраїлі американської батареї протиракетної оборони THAAD є практичним прикладом того, наскільки Сполучені Штати віддані безпеці ізраїльського народу на тлі загроз з боку Ірану та його ставлеників
*
Чоловіка, якого затримали на контрольно-пропускному пункті біля мітингу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа в Каліфорнії в суботу, 12 жовтня, звинувачують у зберіганні зброї
*
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп запропонував використати військових для забезпечення порядку в день листопадових виборів
*
За 23 дні до виборів кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп наздоганяє у соцопитуваннях свого конкурента від Демократичної партії Камалу Гарріс
*
Дочка Навального влаштувалася на роботу до виборчого штабу Камали Гарріс
*
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує вповільнення на 1% темпів зростання кількох азіатських економік, зокрема Китаю, Південної Кореї та В’єтнаму, у разі другого президентства Дональда Трампа
*
Apple у 2025 році випустить ”бюджетну“ гарнітуру Vision
*
Роботи Tesla Optimus керувалися людьми
*
У Верховній Раді у понеділок виступив спікер Палати громад канадського парламенту Грег Фергюс.
Нещодавно повідомляли, що Канада розглядає можливість надання Україні додаткової критично важливої та терміново необхідної підтримки, зокрема безпілотників та навчання пілотів винищувачів.
Також Канада ухвалила із Францією декларацію, у якій, зокрема, домовилися спільно допомогти Україні протистояти агресії Росії у кіберпросторі.
*
Євросоюз і Велика Британія мають єдину позицію щодо російської агресії проти України та працюватимуть разом заради вирішення безпекових викликів.
Про це у Люксембурзі перед початком двосторонньої зустрічі в рамках Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявили високий представник ЄС Жозеп Боррель та секретар із закордонних справ Об’єднаного Королівства Девід Ламі.
«Я запросив секретаря із закордонних справ Великої Британії Девіда Ламі доєднатися до Ради міністрів ЄС із закордонних справ, щоб обговорити безпеку та виклики, які вражають обидві сторони - Європейський Союз і Велику Британію. Ми сусіди, ми партнери, ми поділяємо однакові занепокоєння, маємо спільну позицію щодо України і щодо Росії. Ми поділяємо однакове занепокоєння щодо насильства на Близькому Сході та закликаємо до негайного припинення вогню у Лівані та в Газі», - сказав Боррель.
Він зауважив, що ЄС і Велика Британія є частиною одного континенту, який має бути сильним «у ці темні часи» глобальних викликів, що вимагає від сторін потужного партнерства у питаннях безпеки.
«Ми маємо однакові амбіції до розвитку та до посилення нашого співробітництва у безпеці й обороні, тому що безпекові виклики, що постають перед нами, не знають кордонів», - додав Боррель.
У свою чергу, керівник зовнішньополітичного відомства Великої Британії назвав сьогоднішню міністерську зустріч у Люксембурзі «історичним моментом» для обох сторін.
«Це історичний момент, який позначає перезавантаження наших відносин з ЄС. Я радий говорити з міністрами закордонних справ 27 держав про важливі питання європейської безпеки. Безпека Великої Британії і європейська безпека неподільні. У ці часи, часи агресії Росії в Україні, величезних проблем та конфліктів на Близькому Сході, інших глобальних подій у більш загальному контексті, дуже важливо, щоб Велика Британія і Європейський Союз залишалися твердими в їх вирішенні», - наголосив Ламі.
Сьогодні у Люксембурзі відбувається зустріч у форматі Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними питаннями якої є продовження допомоги для України та ситуація на Близькому Сході. Як очікується, до дискусії європейських міністрів по Україні в онлайн форматі приєднається міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.
Серед інших питань, які обговорять міністри, - розвиток подій та виборчі процеси у Молдові та Грузії, ситуація в Азербайджані, Вірменії та Венесуелі.
*
Велика Британія в понеділок, 14 жовтня, оголосила про санкції проти іранських фізичних і юридичних осіб, пов’язаних із ракетною програмою, у зв’язку з атакою Ірану проти Ізраїлю на початку місяця
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі візьме участь у зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу у Люксембурзі, де серед основних тем – обговорення ситуації в Україні
*
У понеділок в Британії розпочнеться публічне розслідування смерті жінки, яку, як вважають, неумисно вбили нервово-паралітичною речовиною "Новічок" після спроби вбивства колишнього російського подвійного агента Сергея Скрипаля шість років тому
*
Розширення ЄС стоїть у порядку денному європейського співтовариства, але найважливішою передумовою для входження будь-якої країни до складу Євросоюзу є її повна відданість європейським цінностям, а також готовність швидко інтегруватися до європейського ринку.
Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Берліні під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом з нагоди 10-ї річниці Берлінського процесу.
«За десять років, що минули, трапилося багато речей, включаючи конфлікти та потрясіння, що призвели до розуміння: розширений Європейський Союз є сильнішим Європейським Союзом. І це була наша відповідальність - наблизити країни, що прагнуть членства, ближче до нас… Зараз розширення ЄС стоїть дуже високо у нашому порядку денному», - зазначила фон дер Ляєн.
Вона зауважила, що у майбутньому ЄС бачить всі країни Західних Балкан у своєму складі, і в процесі їх наближення до членства в ЄС та поступової економічної інтеграції до єдиного ринку саме Берлінський процес відіграє непересічну роль.
«Коли ми дивимося у майбутнє, ми бачимо, що всі країни Західних Балкан у цьому майбутньому є частиною нашого Європейського Союзу. Для того, щоб дійти до цього пункту, ми маємо врахувати уроки розширення 2004 року. Першою передумовою є повне прийняття наших європейських цінностей, повага до демократії та верховенства права. Друга передумова – це швидка економічна інтеграція, в якій Берлінський процес також відіграє свою роль. Він завжди був двигуном для економічної інтеграції між ЄС та регіональними ринками Західних Балкан», - додала фон дер Ляєн.
Вона підкреслила, що після початку повномасштабної війни Росії проти України всі країни-кандидати, які прагнуть членства в ЄС, отримали новий імпульс у процесі розширення та помітно додали у зусиллях із впровадження необхідних реформ та у захисті міжнародного права.
Як повідомлялося, Берлінський процес — дипломатична ініціатива, пов'язана з майбутнім розширенням Європейського Союзу та входженням до його складу країн Західних Балкан, яка була започаткована на Берлінській конференції 2014 року.
Ця міжурядова ініціатива співпраці спрямована на пожвавлення багатосторонніх зв’язків між Західними Балканами та окремими державами-членами ЄС, а також на покращення регіональної співпраці на Західних Балканах у питаннях інфраструктури та економічного розвитку.
Ініціатива включає шість країн Західних Балкан, які є кандидатами на членство в ЄС (Чорногорія, Сербія, Північна Македонія, Албанія ) або потенційними кандидатами (Боснія і Герцеговина, Косово), деякі члени ЄС (Австрія, Болгарія, Хорватія, Франція, Греція, Німеччина, Італія, Польща та Словенія) і Сполучене Королівство.
*
Речник німецького уряду Вольфганг Бюхнер підтвердив, що президент США Джо Байден має приїхати до Німеччини наприкінці тижня
*
Найбільша економіка Європи увійшла в рецесію – Bloomberg
Економісти вважають, що у третьому кварталі ВВП Німеччини скоротився на 0,1%, як і у другому – це означає технічну рецесію
*
Суд у Берліні в понеділок виніс вирок для колишнього співробітника таємної поліції Німецької Демократичної Республіки – Штазі – Манфреда Науманна за вбивство у 1974 році поляка Чеслава Кукучки на прикордонному переході
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц хоче депортувати більше мігрантів з Німеччини, які не мають права перебувати у країні
*
США підтримають зусилля Сербії щодо зменшення залежності від імпорту викопного палива з Росії та прискорення переходу на відновлювані джерела енергії
*
Найбільшу опозиційну партію Ірландії, лівих націоналістів "Шинн Фейн" охопив скандал через порушення внутрішньопартійних процедур, що може вдарити по її рейтингу напередодні парламентських виборів, які мають відбутись у найближчі місяці
*
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес повторив заклик Ірландії переглянути угоду про асоціацію з Ізраїлем після того, як минулого тижня закликав припинити експорт зброї
*
Верховний суд Італії в понеділок скасував виправдувальний вирок 23 особам за звинуваченнями в отриманні хабарів від покійного прем'єр-міністра Сільвіо Берлусконі за брехню у справі про проституцію неповнолітніх, яка переслідувала його протягом багатьох років
*
Італійський військовий корабель з мігрантами на борту відправився до Албанії в рамках угоди між двома країнами
*
Албанія не готова проводити для Німеччини процедури щодо притулку для біженців так, як вона погодилась це робити для Італії
*
Італія закликає ЄС до тіснішої співпраці, щоб конкурувати в космосі
Країни повинні тісніше співпрацювати, а Європейський Союз повинен приймати більш швидкі рішення і чіткі правила, щоб зробити космічний сектор Євросоюзу конкурентоспроможним і привабливим для інвесторів
*
На сьогодні лише 756 біженців з України користуються безкоштовним екстреним житлом у Чехії, в той час як в середині липня їх було понад 12 тисяч
*
У Молдові цього тижня розпочався друк бюлетенів для дільниць на вибори президента та референдум щодо вступу у ЄС – уперше бюлетені стануть доступні не тільки румунською та російською, а ше й чотирма іншими мовами, серед яких українська
*
Уряд Франції запропонує схвалити новий імміграційний закон в країні у 2025 році
*
Fitch змінило прогноз щодо рейтингу Франції зі «стабільного» на «негативний»
*
У Єврокомісії заявили, що наміри Польщі в односторонньому порядку відмовляти в наданні притулку мігрантам загрожують порушенням зобов'язань країни в галузі прав людини
*
У Польщі співробітники спецслужби ліквідували злочинне угруповання, яке займалося виробництвом фальсифікованих лікарських засобів та їх збутом – внаслідок дій було затримано 11 людей
*
У понеділок, 14 жовтня, розпочався суд над скандальним активістом Расмусом Палуданом, який спалив Коран
*
Прем'єр-міністр Ісландії Б'ярні Бенедіктссон оголосив про розпад керівної коаліції і закликав призначив дострокові вибори на 30 листопада
*
Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте після першого туру парламентських виборів у неділю, на яких її партія посіла друге місце, заявила, що поки рано говорити, хто сформує новий уряд країни
*
У понеділок, 14 жовтня, розпочалися щорічні військові навчання НАТО із захисту країн-учасниць під назвою «Стійкий полудень» (Steadfast Noon) під час яких військові відпрацьовуватимуть застосування ядерної зброї.
За інформацією НАТО, у навчаннях Steadfast візьмуть участь близько 2 тисяч військовослужбовців, дислокованих на восьми європейських авіаційних базах. Найближчі два тижні вони проходитимуть навчання на авіабазах у Бельгії та Нідерландах, а також над акваторією Північного моря - у повітряному просторі Великої Британії та Данії.
У навчаннях також буде задіяно понад 60 літаків із 13 країн Північноатлантичного альянсу, серед яких сучасні винищувачі, здатні переносити американські ядерні бомби, розміщені в Європі, дальні бомбардувальники, літаки спостереження та дозаправки.
У НАТО не уточнили сценарій та деталі навчань, проте, за даними деяких військових експертів, маневри включають відпрацювання безпечного транспортування американської ядерної зброї з підземних сховищ до літаків і її встановлення під винищувачами. Однак потім тренувальні польоти проходять без бомб, зазначають експерти.
За словами генсека НАТО Марка Рютте, ці навчання «не є прямою реакцією на агресивну війну Росії проти України», однак покликані надіслати противнику чіткий сигнал про те, що Альянс готовий захищатися.
*
FT - Оборонні компанії в усьому світі на тлі війни Росії проти України збільшили виробництво зброї, але через брак сировини та довгі виробничі цикли воно досі не дає змоги поновити запаси озброєнь і задовольнити потреби України
*
У понеділок, 14 жовтня, генеральний секретар НАТО Марк Рютте вирушить до Німеччини, де відвідає штаб-квартиру Альянсу, яка координує постачання зброї та тренування українських збройних сил
*
Лише Україна має вирішувати, чи погоджуватись на переговори з Росією, чи ні, а головне завдання партнерів – далі допомагати, щоб зробити Україну якомога сильнішою, вважає колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг
*
Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що ненадання Україні вчасної військової підтримки полегшило повномасштабне вторгнення Росії в країну
*
Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна має право на захист перед російською агресією, включно з ударами по цілях, які розташованим на території Росії
*
Керівник Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Бруно Каль вважає, що Росія буде здатна атакувати територію НАТО протягом найближчих шести років
*
Майбутній кандидат у канцлери Німеччини від найбільшої опозиційної сили ХДС Фрідріх Мерц заявив, що підтримав би скасування обмежень для України на далекобійні удари по РФ та передав би українцям крилаті ракети Taurus, але за однієї умови.
Його слова цитує N-TV.
Мерц стверджує, що надіслав би Україні довгоочікувані Taurus не одразу, а поетапно та за однієї умови.
За його словами, першим етапом має бути звернення до очільника Кремля Владіміра Путіна із закликом припинити завдавати ударів по цивільних об'єктах в Україні.
Тоді, на думку Мерца, якщо Росія не виконає вимогу – Берлін скасує обмеження на удари далекобійною зброєю по території РФ та передасть українцям ракети.
"Я б не робив цього просто так. Я б сказав: якщо бомбардування не припиняться, то першим кроком має бути зняти обмеження на дальність. А другим кроком для нас буде доставка Taurus", – зазначив він.
Як відомо, Німеччина послідовно відмовлялась передавати Україні крилаті ракети Taurus – навіть після того, як своє далекобійне озброєння передали Велика Британія, Франція та США.
Зокрема 21 вересня чинний німецький канцлер Олаф Шольц укотре відкинув заклики до постачання крилатих ракет Taurus в Україну.
Водночас міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підтримала ідею надання Україні Заходом далекобійних ракет для самооборони.
*
Лідер найбільшої опозиційної партії в Бундестазі - Християнсько-демократичного союзу (ХДС) - Фрідріх Мерц пропонує «поступову» передачу Україні ракет Taurus, проти чого категорично виступає канцлер ФРН Олаф Шольц
*
У Литві на полігоні ім. генерала Сильвестраса Жукаускаса в Пабраде, розташованому неподалік кордону з Білоруссю, в понеділок починаються міжнародні військові навчання «Сильний грифон 2024», організовані піхотною бригадою «Жемайтія»
*
Будівлю Міністерство фінансів України евакуюють через повідомлення про мінування
*
100 мільйонів для ЗСУ: внесок абонентів Київстар за час повномасштабного вторгнення
*
Росія п’яту добу намагається прорвати оборону ЗСУ на Курщині
*
На фронті за сьогодні вже 107 боєзіткнень, Курахівський і Лиманський напрямки - найгарячіші
*
На Херсонщині росіяни атакували з дрона автомобіль - загинули двоє жінок, є поранені
*
Загарбники вночі вдарили по поштовому відділенню у Херсоні
*
Ракетний удар по Одесі: одна людина загинула, восьмеро поранені
*
Росіяни цієї ночі вперше за 48 діб не випустили по Україні жодного «Шахеда» - Повітряні сили
*
У Росії на аеродромі знищений військово-транспортний літак Ту-134 - ГУР
Вночі 13 жовтня у Росії згорів літак Ту-134, що належав до 117-го військово-транспортного авіаполку Збройних сил РФ.
"Нищівна пожежа спалахнула на російському військовому аеродромі “Орєнбурґ-2”, де базувався Ту-134", - підкреслили в ГУР.
Такі радянські борти використовуються, зокрема для транспортування керівного складу Міністерства оборони РФ.
*
Фахівці ГУР завдали кіберудару по мережевій інфраструктурі Північно-кавказького федерального університету, який готує операторів дронів, фахівців з цифрового зв’язку, інженерів та фізиків для армії РФ
*
Спорт це політика: ГУР викриватиме тих, хто проти України
Створили новий розділ, присвячений діячам спорту
*
Платформу відеоаналізу поля бою Vezha інтегрували в систему DELTA. Це має покращити взаємодію екіпажів дронів
*
Кабінет Міністрів, за поданням міністра оборони, погодив призначення кандидатур на посади членів наглядових рад закупівельних агенцій Міноборони — "‎Агенції оборонних закупівель"‎ та "‎Державного оператора тилу"‎.
Про це інформує пресслужба МО.
"Призначення Наглядових рад в оборонних агентствах АОЗ і ДОТ є важливим кроком для відповідності міжнародним стандартам у сфері оборонних закупівель. Це гарантує незалежний контроль за процесами, мінімізує ризики корупції та підвищує довіру до системи як всередині країни, так і серед міжнародних партнерів"‎, – заявив міністр оборони Рустем Умєров.
Як наголошують у Міноборони, у складі Наглядових рад будуть як українські, так і міжнародні експерти, що дозволить інтегрувати глобальний досвід в реформування оборонних закупівель. Наглядові ради будуть незалежними у своїй діяльності, адже більшість членів були відібрані через відкриті конкурси.
Зокрема, уряд погодив призначення на посади членів наглядової ради "‎Агенції оборонних закупівель"‎ як незалежних членів:
Патрік Аурой (має понад 30 років досвіду роботи на керівних посадах у Франції в секторі оборони, а також в структурах в НАТО. Обіймаючи посаду Заступника Генсекретаря з питань оборонних інвестицій, очолював Конференцію національних керівників озброєнь НАТО);
Катерина Кузнецова (має більш ніж 25-річний міжнародний досвід у галузі аудиту та корпоративних фінансів, зокрема, на посаді директора в компанії PwC у Великій Британії);
Лукаш Столярськи (протягом 18 років роботи в NSPA NATO керував багатонаціональними командами і складною логістикою);
як представників держави:
Юрій Джигир (заступник міністра оборони України, економіст з більш ніж 20-річним досвідом сприяння реформам у сфері управління державними фінансами, соціальної політики та фіскальної децентралізації);
Тарас Чмут (директор фонду "Повернись живими").
Крім того, Уряд погодив призначення на посади членів наглядової ради "‎Державного оператора тилу"‎:
як незалежних членів:
Саймон Вудворд (має значний досвід роботи у британському та міжнародному секторах фармацевтики, роздрібної торгівлі, товарів народного споживання, громадського харчування, військових та ризикованих товарів);
Ганна Демченко (має більш ніж 20-річний досвід роботи в міжнародних компаніях за фінансовим напрямом);
Микола Роєнко (має досвід у впровадженні функцій комплаєнсу, внутрішнього аудиту, внутрішніх розслідувань щодо можливих зловживань, становленні функції контролінгу та бюджетування, роботі в проєктах ІРО, проведенні аудиту фінансової звітності провідних компаній);
як представників держави:
Надія Бігун (на посаді заступника міністра економіки України координує розроблення та реалізацію державної політики у сфері публічних закупівель, розвиток конкурентних відносин та державного партнерства);
Юлія Марушевська (голова Офісу підтримки змін Міністерства оборони України).
*
Рішення Міжнародного валютного фонду (МВФ) про зменшення рівня своїх комісій дозволить Україні заощадити до 700 млн дол. протягом наступних п'яти років
*
У ЄС встановили Україні дедлайн виправлення проблем в "Укренерго" і попередили про наслідки
Україна має до 9 грудня вирішити проблеми з відповідністю компанії "Укренерго" європейським стандартам, або ризикує втратити європейську сертифікацію оператора
*
Україна може втратити імпорт електроенергії з ЄС. Енергетичне співтовариство закликало Міненерго відмовитися від контролю над «Укренерго»
*
Станом на ранок 14 жовтня рівень споживання електроенергії в Україні відповідає сезонним показникам
*
"ДТЕК" за тиждень повернув електропостачання 25,4 тис. абонентів у Дніпропетровській та Донецькій областях
*
У Берліні впевнені, що Україна отримає обіцяний кредит від партнерів, попри позицію Угорщини
*
Нацагентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) зобов'язало АТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз", який управляє акціями 26 операторів газорозподільних систем ("облгазів Фірташа"), додатково сплатити до державного бюджету 611 000 грн
*
Російські атаки на портову інфраструктуру не вплинули на роботу "Українського морського коридору" - чорноморські порти працюють у штатному режимі, на підходах до них - 85 суден
*
В результаті чергової атаки росіян на портову інфраструктуру одна людина загинула, пошкоджено два цивільні судна
*
В Україні бізнес почав скаржитися на неможливість перепідтвердити статус критичності, який надає право на продовження дії бронювання співробітників - ЄБА
*
Ажіотаж на ринку картоплі не закінчується, ціни продовжують зростати
*
В Україні внаслідок скорочення пропозиції на ринку ціни на огірки зросли на 11%
*
Україна увійшла у трійку найшвидше ростучих експортерів лохини у світі
Грузія, Зімбабве та Україна увійшла до трійки країн, експорт лохини в яких зростає найшвидшими темпами.
*
На Полтавщині 515 агровиробників отримали державну підтримку у розмірі 69,2 млн грн на майже 17,3 тис. га оброблюваних угідь
*
В Івано-Франківській громаді ветерани російсько-української війни створили понад 180 підприємств малого бізнесу
*
Від початку повномасштабного вторгнення в Україні заборонено змінювати російських власників у компаніях, але попри це 621 компанія позбулася російського сліду й працює, виграючи державні тендери на мільйони гривень
*
Майже чверть усіх нелегальних АЗС в Україні працює у Львівській області, по 10% — в Одеській та Івано-Франківській областях. Нелегальні АЗС: В Україні нарахували 419 таких станцій
*
Фонд державного майна України повторно виставляє на аукціон 18 жовтня єдиний майновий комплекс ДП "Бджільнянський спиртовий завод" із стартовою ціною 68,2 млн грн
*
Фонд державного майна України 7 – 11 жовтня за результатами торгів з оренди державного майна залучив до бюджету 890,8 тис. грн.
*
Блокування активів клієнтів компанії "Фрідом фінанс Україна" внаслідок застосування санкцій проти компанії, могло завдати його клієнтам збитків на 160 млн грн
*
НКЦПФР знову надішле в Раду законопроєкт для вирішення проблем клієнтів "Фрідом Фінанс"
*
Власник Київстару перенесе штаб-квартиру з Нідерландів в іншу країну
Холдинг Veon, якому належить Київстар, буде базуватися в Дубаї, а не Амстердамі
*
Асоціації металургів, хіміків, виробників будматеріалів і гірничодобувачів просять мораторій на залізничні тарифи
*
Оргкомітет форуму фінансових директорів України оприлюднив програму форуму про фінанси
*
Споживчі настрої падають. Українці гірше оцінюють власні матеріальні перспективи
*
Митники за дев'ять місяців виявили порушень на 17 мільярдів гривень
*
Верховна Рада відхилила всі 13 постанов, що блокували підписання законопроєкту №11416д про зміни в оподаткуванні
*
Уряд затвердив бюджет Пенсійного фонду на цей рік. Бюджет буде бездефіцитним
*
Бюро економічної безпеки України розпочало прийом документів від кандидатів до нового складу Ради громадського контролю при БЕБ
*
Російські правоохоронці оголосили у міждержавний розшук громадянина Грузії Олександра Інасарідзе та громадянина України Сергія Андрійченка, яких Москва звинувачує у причетності до «підриву» Керченського мосту у 2022 році
*
Російський флот уже не може вплинути на перебіг бойових дій - Плетенчук

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
"Гірший сценарій для Росії". Саудівський принц відмовився їхати до Путіна на саміт БРІКС і пригрозив обвалити нафту до $50
*
ОПЕК третій місяць поспіль знижує прогноз зростання світового попиту на нафту у 2024-2025 рр.
*
Постачання нафти в Китаї впали до 45,5 млн тонн, що на 7,4% менше, ніж у серпні 2024 року
Минулого місяця китайський імпорт нафти впав, оскільки нафтопереробні заводи боролися зі слабкою маржею і зупиняли установки для планового технічного обслуговування.
Тижнева маржа перероблення на державних заводах наприкінці вересня впала на 44% порівняно з попереднім роком до 396 юанів (56 дол) за тонну, в той час, як нафтопереробні заводи, включаючи Sinopec Jinling і PetroChina Jilin, зупиняли установки для планового технічного обслуговування протягом місяця, свідчать дані Mysteel OilChem.
Ціна на нафту марки Brent зросла приблизно на 7% у вересні 2024 року на тлі ескалації конфлікту між Ізраїлем та Іраном.
Прогнозується, що попит на нафту в Китаї зросте не більше ніж на 300 тис барелів на день вже в 2025 році. Країна, яка стимулювала зростання світового попиту протягом останніх двох десятиліть, переживає структурне уповільнення завдяки поширенню електромобілів і вантажівок, що працюють на зрідженому природному газі.
Нагадаємо:
Ціни на нафту впали після того, як рівень інфляції в Китаї знизився, а відсутність ясності щодо планів економічного стимулювання країни викликала побоювання щодо попиту на паливо в найбільшому світовому імпортері нафти.
*
Ціни на нафту впали після того, як рівень інфляції в Китаї знизився, а відсутність ясності щодо планів економічного стимулювання країни викликала побоювання щодо попиту на паливо в найбільшому світовому імпортері нафти
*
Трейдери не оцінили нові обіцянки Китаю щодо стимулювання економіки
*
Експорт, імпорт КНР у вересні не виправдали прогнозів
*
Юань знижується на тлі розчарування запропонованими Пекіном стимулами
*
Пекін - Сполучені Штати повинні відмовитися від підтримки сил, які виступають за незалежність Тайваню, якщо насправді прагнуть миру в Тайванській протоці
*
Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) задіяла у військових навчаннях навколо Тайваню авіаносну ударну групу на чолі з авіаносцем «Ляонін»
*
Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) 14 жовтня розпочала чергові масштабні навчання навколо Тайваню із залученням усіх видів збройних сил, включно з ВПС, ВМС і ракетними військами
*
Міноборони Тайваню засудило військові навчання Китаю навколо острова, оголошені як суворе попередження прихильникам незалежності Тайваню, назвавши їх ірраціональними діями, що загрожують миру в регіоні
*
Потужність Москви з транспортування нафти на старих незастрахованих суднах зросла на 70% з 2023 року
*
Telegram відкриє офіс у Казахстані та вже співпрацює з урядом країни над видаленням неправомірних публікацій і блокуванням деструктивних каналів
*
Кожен 10 іноземний інвестор втік з Мосбіржі після запровадження санкцій – число росте
Інвестори з "дружніх" країн почали активно розпродувати російські акції після того, як США запровадили санкції проти Московської біржі
*
Індія стрімко стала другим найбільшим постачальником обмежених критичних технологій для військової машини Росії
*
Євросоюз затвердив нові санкції проти лідерки автономного регіону Молдови Гагаузії та ще кількох осіб за діяльність, спрямовану на дестабілізацію Молдови
*
У понеділок Рада ЄС продовжила застосування обмежувальних заходів проти розповсюдження та використання хімічної зброї, накладених на 25 фізичних та 3 юридичних осіб, ще на один рік, до 16 жовтня 2025 року
*
Лідери Європейського Союзу збираються заявити Грузії напередодні парламентських виборів цього місяця, що її уряд ставить під загрозу шлях країни до ЄС
*
У Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що російське державне інформаційне агентство "РИА Новости" перекрутило слова міністра закордонних справ Петера Сійярто
*
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовляється схвалити збільшення терміну дії санкцій проти РФ, що ускладнить виділення кредитів Україні за рахунок російських заморожених активів, щоб допомогти кандидату у президенти США Дональду Трампу
*
За даними Відомства з охорони конституції, Німеччина ледь уникла авіакатастрофи в липні, коли загорівся вантажний пакет, що перевозився компанією DHL; імовірно, мала місце диверсія Росії
*
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер попередила про зростаючу небезпеку від діяльності російської розвідки в країни
*
Рада ЄС у понеділок офіційно затвердила обмежувальні заходи проти семи фізичних і семи юридичних осіб у зв'язку з передачею Іраном балістичних ракет, а також безпілотників Росії
Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.
Перелік підсанкційних осіб охоплює фізичних і юридичних осіб, відповідальних за розробку і передачу Росії БПЛА та ракет і пов'язаних з ними технологій для підтримки загарбницької війни РФ проти України, а також за передачу цієї зброї бойовим групам і організаціям, що підривають мир і безпеку на Близькому Сході.
До санкційного списку увійшли три іранські авіакомпанії, Saha Airlines, Mahan Air та Iran Air, та дві фірми, що займаються закупівлями. Вони відповідальні за постачання через транснаціональні закупівельні мережі БПЛА іранського виробництва та пов'язаних з ними компонентів і технологій до Росії.
До переліку також потрапили дві компанії, що займаються виробництвом палива, яке використовується для запуску ракет і ракетних снарядів.
Крім того, Рада ЄС вирішила запровадити обмежувальні заходи проти заступника міністра оборони Ірану Сейєда Хамзе Галандарі, високопосадовців однієї з гілок Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) "Кудс", Центрального штабу КВІР "Хатам аль-Анбія" та Космічного управління аерокосмічних сил КВІР, а також керівників компаній "Іранська авіабудівна промисловість" (HESA) та "Організація аерокосмічної промисловості" (AIO).
Проти цих осіб буде застосовано заморожування активів і заборону на в'їзд до Європейського Союзу.
Крім того, забороняється надання коштів або економічних ресурсів, прямо чи опосередковано, фізичним чи юридичним особам, організаціям або органам, включеним до переліку, або на їхню користь.
Відповідні правові акти були опубліковані в Офіційному журналі Європейського Союзу.
Європейський Союз раніше кілька разів застерігав Іран від передачі Росії балістичних ракет і заявляв, що розглядає цей крок як порушення табу.
*
Міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі засудив заплановані санкції ЄС у відповідь на постачання балістичних ракет до Росії для використання у війні проти України
*
Проросійський словацький депутат Європарламенту від правлячої коаліційної партії Smer Любош Блаха відвідав Москву, щоб "подякувати за звільнення від фашизму" і "перепросити за русофобію на Заході"
*
Північнокорейські військові найближчим часом можуть здійснити підрив двох єдиних автомобільних доріг, що з’єднують КНДР із Південною Кореєю
*
Туск оголосив про початок будівництва «Щита Схід» на кордоні з Росією і Білоруссю
*
Латвія починає перевірку дій олігархів з РФ після розслідування The Insider
*
Прем'єр Грузії вважає, що завершення війни в Україні «перезавантажить» відносини з ЄС і США
*
Спецпосланець Ватикану приїхав до Москви
*
У РПЦ назвали війну проти України «лікуванням»
*
Санкції викликали масовий розпродаж російських акцій інвесторами з «дружніх» країн
Найбільше скорочення активів спостерігається на рахунках клієнтів з міжнародних офшорних зон
*
Сербія розглядає приєднання до БРІКС замість вступу до ЄС
*
Росіяни незаконно виводять свої гроші з України — Опендатабот
*
Навальний у мемуарах із колонії розповів, що знав, що його вб'ють
*
Правкомісія РФ схвалила скасування надбавки до ПДПД для Газпрому з 2025 р - ІФ
*
Засуджених мігрантів із Таджикистану та Узбекистану змушують йти на війну з Україною
*
Вісім із десяти росіян поскаржилися на надмірну кількість мігрантів
*
Рубль дешевшає до юаню на MOEX після санкцій та пом'якшення обов'язкових продажів
*
Рахункова палата відмовилася бачити проблему в планах Путіна витратити третину бюджету на війну
*
ЦБР знову припустився можливості підвищення ставки на жовтневому засіданні
*
"Іншого варіанту у нас немає". Білгородський губернатор закликав місцевих жителів самостійно відновлювати будинки після обстрілів
*
«У бронежилетах копали картоплю». 40 тисяч жителів Курської області відмовилися від евакуації після вторгнення ЗСУ
*
У Росії впала відвідуваність магазинів одягу та взуття
*
У Росії різко зросла кількість "наливаєк"
*
З російських аптек почали пропадати популярні антибіотики
*
«Термінали скрізь». Супутниковий зв'язок Ілона Маска стала одним із найважливіших факторів успішного просування російських військ в Україні
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім