18 травня 1944 почалася депортація кримських татар з батьківщини

18 травня 1944 почалася депортація кримських татар з батьківщини

Всього з Криму за постановою Державного Комітету Оборони СРСР на спецпоселення було вивезено понад 100 тисяч кримських татар. Від немовлят до глибоких старців. Виключення не було ні для кого, навіть для родин тих, хто воював на фронті. Навіть для матері двічі Героя Радянського Союзу льотчика-винищувача Амет-Хана Султана.

Більше того, після війни кримських татар-фронтовиків теж запроторили на спецпоселення. Амед Хан Султан отримав "милість" - до Криму його не пустили, але дали можливість вчитися в академії. Утім, національність героя усе життя його переслідувала.

До слова, Амед-Хан Султан якраз гостював у батьків, коли почалася депортація. Майор із золотою зіркою Героя на грудях, обвішаний орденами, намагався заступитися за батьків і брата і його ледь не пристрелили сталінські карателі. Врятував бойовий побратим Герой Радянського Союзу Павло Головачов, який разом з Амет-Ханом гостював у його батьків.

Вийшло навіть добитися аби родину Амет-Хана Султана не депортували до Узбекистану. Бо цілком могли померти - під час перевезення у скотських умовах та наступного проживання у таких само умовах за місцем заслання помер майже коден третій.

Завдяки клопотанню командувача 8-ю повітряною армією генерал-лейтенанта Тимофія Хрюкіна родичам героя фантастичної сміливості, якого прозвали "Король тарану", милостиво дозволили у якості виключення "переселитися" до Краснодарського краю.

Ах, какую страну потерялі...

Павло Бондаренко