23 лютого: це цікаво знати

23 лютого: це цікаво знати

Не пролив ти крові ворога в грізну лиху годину, проллєш батькову і братову проллєш!
Олександр Довженко

23 лютого за григоріанським календарем 54 день року. До кінця року залишається 312 днів.

У народі 23 лютого говорили: "До Прохора баба охала: “Ой холодно!” А прийшли Прохір і Влас: “Вже весна у нас!” Наші предки у цей час вже починали активно готуватися до весни. А ще 23 лютого у давнину було святом робочої худоби. Тому цього дня святили воду і кропили нею тварин, щоб захистити від хвороб, бо за місяць – півтора колись корів вже виганяли пастися.

Іменинниками 23 лютого є:
Валентина, Ганна, Симон, Галина, Прохор

23 лютого народились:
1878 — Казимир Малевич, український художник-абстракціоніст;
1909 — Микола Шпак (Шпаковський), український поет. Збірки: «В дорозі», «Багатство», «Моя любов», казки «Сон Захарка», «Казка про лютого царя і мудру вдову»;
1925 — Єлизавета Чавдар, українська співачка, педагог, народна артистка СРСР.

Події 23 лютого:
1809 — Відкрилось училище, що потім стало школою № 75, однією з найстаріших шкіл Києва.
1918 — Щойно утворена армія коммуністів (в подальшому РККА) отримує першу нищівну поразку від військ Кайзера. Пізніше з'явилася легенда про перемогу над німцями. І саме ця «перемога» стала причиною встановлення свята Дня Радянської Армії.

Чи знаєте ви, що:

  • історикам так і не вдалося знайти докази правдивості історії перемоги радянських військ над німецькими під Псковом і Нарвою, якою виправдовувалося святкування 23 лютого, Дня радянської армії. В архівах відсутні будь-які записи, а самі німці перебували тоді майже за 60 км від тієї місцевості.
  • при переході зі старого стилю літочислення на новий (з юліанського календаря на григоріанський) відбулося зміщення дат. Так, раніше 8 березня (теперішній Міжнародний жіночий день) припадало на 23 лютого.