26 січня 2015 року у звільнених містах Донбасу були створені військово-цивільні адміністрації

26 січня 2015 року у звільнених містах Донбасу були створені військово-цивільні адміністрації

26 січня 2015 року Президент Порошенко повідомив про створення у звільнених містах Донбасу військово-цивільних адміністрацій. Відповідне рішення було прийнято на засіданні РНБО (так, в ті легендарні часи РНБО в нас займалася не політичними розправами, а державними справами) ввечері напередодні. Таким чином голова держави прагнув повернути у контрольовані Україною міста й райони Донеччини та Луганщини законну владу – бо місцеві мери й депутати територіальних громад у тих краях фактично втекли.

Та навіть якщо б і не втекли – чи можна було покладатись на людей, які обиралися до місцевого самоврядування за часів, коли у владі панував Янукович і хазяйнували відверті російські агенти? Місцеві очільники показали, чого вони варті, ще навесні 2014-го – коли народні обранці масово вдягали «колорадки» та виходили на мітинги під триколорами. Багато з цих… хм… людей, лишившись на окупованих територіях, радо співпрацювали з окупантами, увійшли до окупаційних адміністрацій та загалом скористалися приходом «руського міра» на повну. Значно менше місцевих депутатів та міських голів, фактично одиниці на загальному тлі, висловили вголос свою патріотичну позицію; деякі з них, як нещасний Володимир Рибак, поплатилися за це життям, інші змушені були терміново виїздити. Так чи інакше, а з безладом, який панував на звільнених від бойовиків територіях, потрібно було щось робити. От і зробили. В більшості міст і селищ військово-цивільні адміністрації працювали до місцевих виборів восени 2015-го, та у деяких, зокрема прифронтових, діють і досі.

У наші дні недоброю традицією стало виправдання чиновників-зрадників, і навіть спроби інтегрувати їх у владу. Звільнили від покарання горезвісну Нелю Штепу (так, можливо, вона, з природньої дурості, не надто розуміла наслідки своїх дій – але хіба це виправдання?). А екс-очільник окупаційної адміністрації в Макіївці Василь Савін (якого потім свої ж друзі-бойовики кинули до в’язниці за якийсь грішок) виступив, як дорогий гість, на з’їзді правлячої партії. Про що казати, якщо людина, яка зараз називає себе головою держави, у квітні 2014-го давала концерт у вже окупованій Горлівці? Так, в той самий день, коли викрали й убили згаданого раніше Володимира Рибака. Звісно, при такому «лідерові» ні про яке наведення ладу на звільнених територіях йтися не може. Та й про звільнення територій в принципі – теж. Не втратити б те, чого досягли до 2019-го.