Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

В Україні розпочався пілотний етап PISA-2025. В Україні стартував пілотний етап міжнародного дослідження якості освіти, у якому візьмуть участь 2500 українських підлітків. Завданням пілотного етапу є апробація інструментів перед проведенням основного етапу.

Чиновники побачили ризики у збільшенні кількості студентів-чоловіків. За висновками Держслужби якості освіти, збільшення кількості студентів-чоловіків старшого віку може спричинити тривалі негативні наслідки на рівень організації освітнього процесу в закладах вищої освіти.

Учні старших класів зможуть «формувати» свій освітній шлях. Проєкт стандарту профільної середньої освіти передбачає, що учні старшої школи зможуть самостійно «формувати» свій освітній шлях, обираючи з різноманітних освітніх компонентів і напрямів.

Старшу профільну школу пілотуватимуть у 25 ліцеях країни. За інформацією МОН, у ініціативних школах з усієї країни відбудеться розробка і апробація нових освітніх моделей з подальшим наданням рекомендацій щодо впровадження реформи.

В Україні планують облікувати українських школярів за кордоном. У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій зазначають, що наразі в Україні існує потреба в запровадженні єдиного електронного обліку українських учнів за кордоном.

Уряд виділив субвенцію на підтримку інклюзивної освіти. Кабінет Міністрів затвердив розподіл обсягу субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на надання підтримки особам з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних групах та класах.

Вступники можуть змінити місце проходження НМТ до 15 квітня. Вступники мають можливість обрати інший предмет за вибором або місце складання іспиту. Також можна заявити про необхідність пройти НМТ під час додаткової сесії за умови наявності відповідної підстави.

НМТ планують пройти майже 287 тисяч вступників. За попередніми підсумками реєстрації на НМТ, тестування в Україні планують пройти 265 543 вступника, а за кордоном – 21 185. Понад 270 тисяч осіб вже отримали повідомлення про успішну реєстрацію.

Студенти та викладачі не підлягатимуть призову. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягатимуть студенти та викладачі закладів освіти. Відповідна норма міститься у законі про мобілізацію, який ухвалений парламентом 11 квітня.

Фінансування вишів залежатиме від кількості студентів-бюджетників. Фінансування державою закладів вищої освіти залежатиме від 5 основних критеріїв, основним з яких стане кількість студентів, які навчаються на бюджетній формі навчання.

Більшість випускників-бакалаврів не виходять на ринок праці. Переважна більшість випускників закладів фахової передвищої освіти та бакалаврів після закінчення вишу продовжують освіту для здобуття наступного ступеня вищої освіти і не виходять на ринок праці.