"Про банки, що залишилися працювати в росії" - Антон Швец

"Про банки, що залишилися працювати в росії" - Антон Швец

Глянув матеріал від Financial Times про російські банки, що залишилися працювати в росії. І про те, що минулого року вони сплатили кремлю понад 800 млн євро податків. В 4 рази більше, ніж до повномасштабного вторгнення.

Є декілька європейських банків, найбільших за розміром активів у росії. У цьому списку опинилися Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP. Їхні прибутки у 2023 виросли в 3 рази, порівняно з 2021. Їхній сукупний прибуток – понад 3 млрд євро.

Ну а більший прибуток = більші податки. У 2021 європейські банки сплатили в російську казну 200 млн євро податків, у 2023 – 800. Різниця відчутна, правда ж?

Ці податки це 0,4 відсотка доходів поза енергетикою, які росіяни планували отримати до свого бюджету у 2024.

Вгадайте, хто заплатив найбільше податків? Райф, звісно. Сюди ще можна додати 47 млн євро, які вони заплатили в межах кремлівського збору, який минулого року наклали на деякі компанії. Ці 47 млн євро пішли на windfall tax. Його мають сплатити ті, хто отримує прибуток вище середнього на ринку. Типу заробили більше, ніж очікувалося, – платіть.

Додатково до європейських, там ще працюють деякі американські кредитори. Citigroup і JPMorgan, наприклад. Citigroup сплатив 53 млн доларів податків (заробив 149 млн доларів). JPMorgan сплатив 6,8 млн доларів податків (заробив 35 млн доларів). Фанфект: JPMorgan намагається піти з росії ще з 2022. Але потім на їхню долю припав багатомільйонний позов від ВТБ.

Буквально пару тижнів тому у ВТБ хотіли розморозити 439,5 млн доларів, які лежали на рахунку в JPMorgan. Ну і почали подавати позови один проти одного. Там цікава історія насправді, але це вже трохи інша серія.

Загалом після всіх санкцій ті західні банки, що все ж залишилися в росії, стали для росіян рятівним колом. Ці банки – міст між росіянами та Заходом. Вони дуже вигідні для російського ЦБ. Через європейські банки росіяни можуть отримувати та відправляти СВІФТ-платежі. Тому росіяни ці банки буквально тримають у себе. Тримають своїми традиційними методами.

У 2022 росіяни ввели регуляторні обмеження. Ці обмеження забороняють російським дочкам виплату дивідендів компаніям з «недружественных» країн. І через це західні банки не можуть отримати доступ до готівки, яку вони заробили в росії.

З початку того ж 2022 вилізло ще одне нововведення. Щоб продати свої російські активи, банки мають отримати особистий дозвіл путіна. До списку тих, кому цей дозвіл потрібен, увійшло 45 компаній. А дозвіл отримали лише 7.

І я зараз не хочу сказати, що всі ці банки чисті, ні. Вони прекрасно розуміють, що роблять. І це якраз наочний приклад того, як деякі західні компанії власноруч допомагають росіянам обходити санкції і заробляти. В умовах, коли вхід рубль, а вихід – два, звісно, легше не виходити за два, а заробляти.

Подивимось, скільки це буде продовжуватися.