5 вересня: це цікаво знати

5 вересня: це цікаво знати

Людина лише тоді по-справжньому дорожить життям,

коли в неї є щось несумірно дорожче за власне життя.

Василь Сухомлинський

За народним календарем з 5 вересня, у день Луппа, починала осипатися осика. І якщо її листя падало «горілиць», то це означало холодну зиму, а «долілиць» – теплу. Якщо ж падолист затримувався, готувалися до сухої осені та суворої зими. За традицією в цей день очікували перші заморозки.

Також придивлялися до журавлів. Вважалося, що якщо на Луппа журавлі на південь потягнулися, зима буде рання. Якщо журавлі летять низько, то зима має бути тепла, а якщо високо – то холодна. Журавлі летять низько, швидко, без курликання – чекай швидкої негоди.

У народі Луппа називали брусничники, оскільки до 5 вересня вже достигала брусниця. Зазвичай брусницю шукали в лісах і на болотах. Її дуже цінували за цілющі властивості. Наприклад, брусниця допомагає впоратися з проявами туберкульозу, застуди. З листя брусниці варили спеціальний чай, який використовувався для лікування хвороб печінки і кишечника.

За церковним календарем 5 вересня відзначають Віддання свята Успіння Пресвятої Богородиці та вшановують мученика Луппа; священномученика Іринея, єпископа Ліонського; преподобних Євтихія та Флорентія; святого Калиника, патріарха Константинопольського.

Іменинники 5 вересня:

Арсен, Юрій, Єлизавета, Флор.

5 вересня народились:

1870 – Володимир Сікевич – український військовий і політичний діяч. Генерал-хорунжий армії Української Народної Республіки.

1883 – Євген Форостина – український композитор, педагог, диригент. Твори: оперети, струнні квартети, хори, солоспіви. На слова Т. Шевченка написав хорові твори «Тополя», «Реве та стогне...».

1923 – Григорій Бойко – український дитячий письменник, поет і перекладач. Переклав твори С. Маршака, К. Чуковського, А. Барто. Автор текстів до пісень «Ніченька-чарівниченька», «Вишневий цвіт», «На місточку», «Соловейку, щебечи!».

5 вересня відзначають:

  • Міжнародний день благодійності.

Події 5 вересня:

1698 – щоб прищепити своїм підданим моду, прийняту в інших європейських країнах, Петро I встановив податок на бороди.

1918 – Раднарком Росії видав декрет про початок червоного терору.

1939 – США проголосили нейтралітет у Другій світовій війні.

1944 – Радянський Союз оголосив війну Болгарії – ніякого опору радянським військам вчинено не було і жоден радянський солдат не загинув у роки Другої світової війни на території Болгарії.

1958 – у США вперше опубліковано роман Бориса Пастернака «Доктор Живаго», заборонений до друку на його батьківщині в СРСР.

1971 – у Тулузі відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку – перший у Західній Європі.

Чи знаєте ви, що:

Слово «осінь» походить від назви одного з найбільших богів давньоукраїнського пантеону, богу поліття й осені, щедрого врожаю й статків – Овсеня. Ще його називали АВСЕНЬ, ГОВСЕНЬ, ОКСЕНЬ, ОСІНЬ, УСЕНЬ.

Зображувався він у вигляді вершника на коні з плодами в руках та в мішку. Вшановували Овсеня по закінченню всіх осінніх польових робіт. Свято тривало до свята КОЛЯДИ.