7 продуктів для подолання втоми

7 продуктів для подолання втоми

Відчувати постійну втому впродовж дня навіть після тривалого сну дуже шкідливо для здоров'я.

В цьому випадку не лише істотно знижується працездатність, наше тіло переживає значний стрес, і його захисні функції ослабляються, що може привести до розвитку різних захворювань.

Для того, щоб здолати хронічну втому, можна звернутися до натуральних засобів і методів. Сьогодні ми розповімо вам, які продукти допомагають підвищити тонус і повернути бадьорість і гарний настрій.

Причини постійної втоми
Існують різні чинники, які впливають на те, що ми почуваємо себе втомленими, як нам здається, без всякої причини.

Найбільш поширені з них це: анемія, порушення сну (безсоння, апное), різні болі, алергія (у тому числі, астма), гіпотиреоз, депресія, вживання алкоголю, стрес і застосування лікарських препаратів (антигістамінних, діуретичних, стероїдних, анксиліотіків і антидепресантів).

Синдром хронічної втоми поширений набагато частіше, ніж нам здається, особливо у великих містах і серед людей 25-45 років. Такий стан зазвичай має схожі симптоми з простудним захворюванням або грипом і може тривати більше 6 місяців.

Проте виявити його не так вже просто. Для цього міра втоми пацієнта має бути такою, що його звичайна працездатність знижується до 50%. Але це дуже небезпечно - може постраждати наша нервова, імунна і нейроендокринна система.

Як здолати втому?
Перше, що треба зробити, якщо ви відчуваєте постійне стомлення, скоректувати спосіб життя і врегулювати вплив чинників, що провокують такий стан: фізичні навантаження, дефіцит сну, емоційне перенапруження, нездорове харчування.

Вітамінні добавки не розв'яжуть проблему самостійно, але стануть вашим вірним союзником на шляху до бадьорості і енергійності.

Також варто звернути увагу на наступні рекомендації:

- спіть 6-8 годин щоденно, забезпечте собі високу якість сну
- харчуйтеся збалансовано і різноманітно
- пийте більше рідини
- займайтеся спортом 2-3 рази в тиждень (підійде і піша прогулянка на свіжому повітрі)
- освойте техніку релаксації і медитації
- не порушуйте цикли сну і пильнування
- уникайте надмірного вживання алкоголю і тютюну
- не нехтуйте сніданком, він дуже важливий для правильного початку дня
- харчуйтеся дробово, кожні три години
- постарайтеся понизити кількість кофеїну, він міститься в каві, чаї і газованих напоях
- відмовтеся від куплених в магазині енергетиків і, тим більше, не змішуйте їх з алкоголем.

Кращі продукти, які переможуть втому

Вівсянка
Усі злаки відмінно підвищують рівень енергії, проте вівсянка також включає комплекс вітамінів групи В, які потрібні нам при хронічній втомі.

Вівсянку також рекомендують спортсменам і дітям. Проте якщо у вас є зайва вага, варто вживати її з обережністю. Половину чашки (двох столових ложок) вівсяної крупи на сніданок буде досить.

М'ясо і риба
Червоне м'ясо, м'ясо птиці і риба допоможуть нормалізувати рівень заліза в організмі і попередити розвиток анемії.

Також м'ясо містить триптофан, амінокислоту, яка підвищує рівень серотоніна, - нейротрансмітера, що є потужним антидепресантом і важливою складовою при боротьбі з безсонням.

Риба також стане дуже корисним доповненням до раціону, оскільки включає жирні Омега-3 кислоти.

Рекомендована кількість - це 1 середня порція в день, переважно на обід.

Горіхи
Горіхи і сухофрукти - потужний натуральні енергетики, вони досить калорійні, але при цьому є багатими джерелами вітамінів групи В і жирних амінокислот Омега-3.

Денна порція - декілька штук, проте якщо у вас немає проблем з вагою, можна збільшити їх кількість.

Макарони з твердих сортів пшениці
Як не дивно, цьому продукту віддають перевагу спортсмени в період інтенсивних змагань, оскільки паста містить корисні вуглеводи (алмідон).

Віддай перевагу спагетті і тонкій локшині з цеільнозернового борошна, такі види макаронів засвоюються краще всього.

Тим, хто страждає від зайвої ваги і прагне схуднути, рекомендується споживати пасту не більше двох раз на тиждень.

Шоколад
Шоколад досить калорійний, він містить жири і цукор, тому варто уважніше ставитися до його вибору.

Краще всього зупинитися на темному і гіркому шоколаді, цей сорт містить найбільшу кількість антиоксидантів, а також речовини, що покращують наш настрій.

20-30 грамів темного шоколаду в день цілком достатні для того, щоб здолати втому.

Насіння льону і чиа
Вони багаті Омега-3 і Омега- 9 і безліччю інших корисних речовин, що робить їх суперпродуктом і нашим союзником у боротьбі з перевтомою.

Додавайте льняне сім'я і насіння чиа в усі типи страв: супи, соуси, салати, коктейлі. Рекомендується вживати 2 десертних ложки насіння в день.

Квасоля
Квасоля містить широкий спектр корисних речовин, у тому числі, залізо і вуглеводи. Попри те, що зазвичай її вживають в холодну пору року, квасоля повинна з'являтися на нашому столі увесь рік.

Навесні і влітку квасолю можна додавати в салати і сендвічі. А для того, щоб залізо краще засвоювалося, збільшіть споживання вітаміну С. Це завдання вирішать апельсини і інші цитрусові фрукти.

Рекомендована кількість - 1 чашка квасолі на тиждень.

Цільнозерновий хліб

Інтегральний і мультизерновий хліб є джерелом корисних вуглеводів (чого не скажеш про хліб з рафінованого борошна). Він наповнить тіло енергією і вітамінами групи В.

Розпочніть день з пари скибочок цільнозернового хліба на сніданок, він зарядить "батарею" організму і забезпечить вам тонус.

Фахівці рекомендують дотримуватися наступної порційності: 3 скибочки інтегрального хліба в день для тих, хто має проблеми з вагою або худне, і 6 скибочок в день при нормальній вазі.