"Сьогодні в світі Вечірній блок - 15.05.2019" - Влад Пономар

"Сьогодні в світі Вечірній блок - 15.05.2019" - Влад Пономар

Вечірній блок новин середи:

✔️ Засідання Європейського суду з прав людини(ЄСПЛ) у справі "Україна проти Росії (Крим)" призначене на 11 вересня.

✔️Україна у відповідь на економічні санкції РФ вводить спецмито на всі товари з цієї країни.
З 1 серпня 2019р при ввезенні на митну територію України з російських товарів буде стягуватись додаткове мито у відсотках до митної вартості товарів за визначеними ставками.

✔️Україна розширила ембарго на російські товари. Під ембарго потрапили будматеріали і фанера.

✔️У Києві заборонили передавати комунальне майно юрособам з РФ.

✔️"Укртранснафта" вимагає від РФ компенсації за брудну нафту.

✔️Зростання видобутку нафти в РФ стає все більш складним завданням. Позначається виснаження родовищ, посилення податкового тягаря, введення західних санкцій, обмеження доступу до сучасних технологій.

✔️Не зможуть заглушити радар: системи ПРО в Румунії небезпечні для РФ. США зроблять вразливим південь РФ новими комплексами ПРО в Румунії.
США розгорнули комплекс протиракетної оборони THAAD в Румунії, тому що РФ не здатна заглушити роботу радара GBR, вважають військові експерти. Ці комплекси ПРО були розгорнуті США на початку травня за запитом НАТО. Вони прийшли на заміну Aegis Ashore, які модернізуються.

✔️- Не бачити юаня: як Росія провалила розворот на Схід.

✔️- Влада РФ вважає, що росіяни дивляться на події в країні крізь «чорні окуляри», а в суспільстві є ознаки депресії. В адміністрації Путіна впевнені, що вихід з цієї проблеми є - потрібно лише посилити потік позитивної інформації.

✔️- Експерти вважають, що в травні росіяни візьмуть в борг більше 200 млрд рублів.
Росіянам не по кишені свята. Банки і мікрофінансові організації фіксують зростання попиту на позики. Експерти вважають, що в цілому в травні росіяни можуть зайняти більш 200 млрд рублів. При цьому гроші багатьом росіянам потрібні не на відпустку, а на невідкладні потреби - наприклад, щоб купити ліки.

— Україна:

Зі знаком "Плюс":

➕Україна запропонує ЄС переглянути Угоду про асоціацію.
У 2020р є можливість говорити про перегляд УА, заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.
За її словами, Київ "буде пропонувати перегляд на основі національного інтересу, а також того, як розвивається ринок і право ЄС".
Крім того, віце-прем'єр-міністр зазначила, що Україна піднімає питання про введення додаткових санкцій або інших обмежувальних заходів відносно РФ через видачу російських паспортів українським громадянам на тимчасово непідконтрольній території Донбасу.

➕З початку року офіційний курс гривні до долара підвищився на 5,5%.

➕Уряд схвалив макропрогноз на 3 роки.
Представлений в прогнозі сценарій передбачає 2 варіанти макроекономічних показників на 2020-2022 роки.
Згідно першого варіанту в 2020р прогнозується зростання ВВП на рівні 3,3%, у 2021р на 3,8%, в 2022р - на 4,1%. Зростання споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) очікується на рівні 6% в 2020р, 5,7% - в 2021р, 5,3% у 2022р.
Згідно другого варіанту в 2020р прогнозується зростання ВВП на рівні 3,6%, у 2021р - на 3,6%, в 2022р - на 3,3%. Зростання споживчих цін очікується на рівні 6,5% в 2020р, 7,1% в 2021р, 7% у 2022р.
В уряді підкреслюють, що на даний період прогнозується подальша диверсифікація українського експорту до країн ЄС, Азії та Африки.

➕Рівень безробіття скорочується.
Кількість безробітних скоротилася в квітні ще на 30 тисяч.
Нагадаємо, в грудні 2018р в Україні було зареєстровано 341,7 тисяч безробітних. Офіційне безробіття становило 1,3% від населення працездатного віку.

➕Уряд вдвічі збільшив розмір президентських стипендій молодим вченим.

➕Легендарний екс-чемпіон світу з боксу у суперважкій вазі Володимир Кличко та німецька компанія SAP - всесвітньо відомий розробник корпоративного програмного забезпечення, анонсували новий спільний навчальний курс "Дизайн-мислення та управління викликами".

Дякую! Приємного вечора і до завтра!

Влад Пономарь