Бабусині страви: "Риба по-французьки в білому вині"

Бабусині страви: "Риба по-французьки в білому вині"

Інгредієнти:

  • 1 кг тріски або морського окуня
  • 1 кг картоплі
  • 1 невелика цибулина
  • 15 г вершкового масла
  • 100 г печериць
  • Чверть лимона
  • Півсклянки білого сухого вина
  • Петрушка
  • Сіль за смаком
  • Соус:
  • 2 склянки рибного бульйону,
    - Півтори ложки борошна,
    - 35 г вершкового масла,
    - Сіль за смаком.
    Льєзон
    - Яєчний жовток,
    - Півсклянки молока або вершків,
    - 25 г вершкового масла.

  • Спосіб приготування:

    1. Рибу чистимо, гарненько промиваємо, розрізаємо на шматочки одного розміру.
    2. З голів варимо рибний бульйон.
    3. Печериці чистимо, видаляємо ніжки, капелюшки промиваємо.
    4. Викладаємо печериці в каструлю, додаємо шматочки вершкового масла. Вичавлюємо зверху сік чверті лимона.
    5. Заливаємо печериці водою, закриваємо каструлю кришкою і варимо на повільному вогні до готовності.
    6. Картоплю нарізаємо скибочками і варимо до готовності в підсоленій воді.
    7. Змащуємо сотейник маслом, викладаємо рибу, зверху - цибулю і подрібнену зелень петрушки.
    8. Додаємо бульйон, приблизно на одну третину шару риби, солимо, закриваємо сотейник кришкою.
    9. Відварюємо рибу до готовності при трохи помітному кипінні.
    10. Готуємо білий соус: проціджуємо рибний бульйон, додаємо сік від печериць і все кип'ятимо.
    11. Робимо льєзон: збиваємо один жовток, доливаємо молоко або вершки, перемішуємо з "розтопленим" вершковим маслом. Льєзон акуратно вводимо в соус.
    12. Викладаємо на порційні тарілки рибу, зверху кладемо печериці, поруч - картоплю. Поливаємо рибу соусом.