"Брьовнишко" - Павло Бондаренко

"Брьовнишко" - Павло Бондаренко

Якось історики підрахували, що в СРСР від Калінінграду до Петропавлівська-на-Камчатці було майже півтори сотні (137 здається) "ветеранів", які несли разом з Леніним знамените "брьовнишко". Вони виступали зі спогадами перед школярами; їх запрошували на урочистості.

Насправді, оте фото Леніна з колодою - постановочне. Бачите, як ці персонажі позують? Владімір Ілліч не бруднив свої білі рученьки фізичною працею. Та ще й в умовах, коли хтось міг по лисині дрином луснути. Оті п'ятеро, що нібито з Леніним несуть колоду - т. з. "кремлівські курсанти", які виконували роль особистих охоронців "вождя світового пролетаріату" від пролетаріату.

А бачите де решта учасників того знаменитого суботника? Трохи віддаля. Щоб не заважала Леніну позувати. Ну і, аби хто дрином не розмахнувся. Хоча там більшість - "соратники", але це ні від чого не гарантувало. За рік до цьтого суботника, наприклад, Ленін зі Сталіним навідалися до хворого Свердлова й пригостили того тортиком з цікавою начинкою за те, що Яків Мойшевич організував замах на Леніна на заводі Міхельсона.

Між більшовицькими вождями ще та гризня за владу була, тому до свого тіла Ленін аби кого не підпускав, тримаючи біля себе міцних охоронців. Одним з ешелонів охорони були китайці, які володіли "китайським боксом" - про це в книжках за часів СРСР не писали.

І да. Це перше і єдине фото, на якому "увіковічнено" Леніна на суботнику. З нього потім численні картини писалися.

Але народ щось таке підозрював, тому складав численні анекдоти про ленінське "брьовнишко". Ось один з найменш відомих, але дуже прикольний і якраз на тему тих, хто нібито носив те колоду.

На піонерських зборах виступає зі спогадами учасник першого Ленінського суботника:

- Вивели нас із Федьком із цеху і повели на суботник. Підійшов до нас маленький у кепці, з борідкою, гаркавий і каже:

"бегіться за бгевно, товагищі!" Йшов би, кажемо, ти на х...! Федю з того часу я не бачив, а сам лише місяць як вийшов...