Британська розвідка: РФ підвищує податки, щоб фінансувати війну проти України

Британська розвідка: РФ підвищує податки, щоб фінансувати війну проти України

Нещодавно оголошене підвищення податків Росією майже напевно буде використано для фінансування своїх зростаючих потреб, які, серед іншого, пов’язані з війною проти України, йдеться в останньому зведенні британської розвідки.

Очікується, пишуть аналітики, що надходження збільшаться приблизно на $29 млрд доларів у 2025 році. Ставка корпоративного податку зросте від 20% до 25%, а максимальна ставка податку на прибуток буде збільшена з 15% до 22%.

"Додаткові надходження, отримані насамперед за рахунок збільшення корпоративного податку, майже напевно будуть використані для фінансування зростаючих витрат уряду", - йдеться у зведенні.

При цьому розвідка прогнозує, що державні витрати у 2024 році зростуть приблизно на 15% порівняно з 2023 роком, але, швидше за все, будуть збільшуватися далі. Збільшення видатків майже напевно продовжиться і у 2025 році, разом із зростанням витрат на оборону, соціальні потреби та інфраструктуру.

"Збільшення податкового тягаря на бізнес майже напевно обмежить майбутні інвестиції та зростання невійськових секторів. Економічне зростання Росії дуже ймовірно, зумовлено великими державними інвестиціями у військовий сектор економіки. Однак інвестиції в невійськові сектори ймовірно перебувають у стані стагнації", - йдеться у зведенні.

У розвідці зазначають також, що військові сектори також дуже ймовірно монополізують велику частину трудових ресурсів, а збільшення податкового навантаження на бізнес обмежить майбутні інвестиції та зростання невійськових секторів.

15-16 червня Швейцарія приймає Глобальний саміт миру, у якому бере участь понад сотня учасників. Росії й Китаю серед них немає.

За день до конференції, 14 червня, російський президент Володимир Путін заявив, що Москва припинить вогонь і буде готова розпочати мирні переговори, коли Україна повністю виведе війська з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей і заявить про відмову вступити до НАТО. Також, за його словами, Захід має скасувати санкції проти Москви.

Президент Путін, очевидно, не готовий до доброчесних перемовин, в інтерв’ю Мирославі Гонгадзе заявив директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер.

"З вчорашньої промови Путіна цілком очевидно, що Росія не має наміру просувати мир, або вести щирі перемовини. Фактично він вимагає капітулювати. Він вимагає не лише майже 20% української території, яку Росія наразі окупувала, але і ще 3-4% віддати Росії, - зауважує Карпентер. - Це не доброчесні перемовини. Це не перемовини на основі принципів міжнародного права, включаючи суверенітет та територіальну цілісність».

Спільне комюніке за результатами саміту підписали 80 країн, в тому числі США.