Цей день в історії - 16 квітня

Цей день в історії - 16 квітня

106-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 259 днів. Іменинники - Микита, Федосія (Феодосія). На Кіпрі відзначають День незалежності, в Данії - День королеви, а на Кубі - День міліції.

Головні події

• Норманське завоювання Південної Італії, 1071

• Конституція Пилипа Орлика, 1710

• Відкриття ЛСД, 1943

• Битва за Берлін, 1945

• Концтабір Бухенвальд, 1945

Всі події

1178 до н. е. - За розрахунками вчених саме цього дня грецький цар Одіссей вернувся додому після "Троянської війни".

73 - Римський Х легіон під керівництвом Луція Флавія Сільви захопив фортецю Масада (південно-західне узбережжя Мертвого моря), де оборонялися представники радикального крила єврейських повстанців - сікарії. Це стало останнім епізодом Першої іудейської війни, під час якої євреї спробували звільнитись від влади Риму.

СЕРЕДНІ ВІКИ

1071 - Після трьох років облоги війська Роберта Гвіскара, норманського герцога Апулії, Калабрії і Сицилії, захопили місто Барі, останнє володіння Візантійської імперії у південній Італії .Через півроку почався фінальний етап норманського завювання Сицилії, яка була остаточно підкорена у лютому 1090 року.

1346 - Сербський патріарх Іоаннікій II за присутності болгарського патріарха Симеона коронував сербського короля Стефана Душана царем Сербів і Греків. Цей титул був визнаний лише Венцією і Дубровником.

1581 - Набула чинності Іберійська унія - португальські кортеси у Томарі визнали іспанського короля Філіппа II Габсбурга королем Португалії, якою він під іменем Філіпп I став правити на правах особистої унії як чоловік своєї двоюрідної сестри принцеси Марії-Мануели, дочки короля Жуана III.

1607 - У Чесапікську затоку у Вірджинії прибули кораблі Лондонської компанії, заснованої в 1606 році, яка отримала від англійського короля Якова I Стюарта право на освоєння земель між сьогоднішніми містами Вашингтон і Нью-Йорк. 14 травня на північ від ріки Роанок колоністи розпочали будівництво першого англійського поселення у Північній Америці - Джеймстауна. Це відкрило перший етап британської колонізації Нового Світу.

1631 - Після смерті останнього представника герцогського роду Гонзага між Францією і Габсбургами розпочалась війна за Мантуніанську спадщину. І хоча імперським військам в 1630 році вдалось захопити Мантую, вступ Швеції у Тридцятилітню війну вирішив долю конфлікту на користь Франції - Карл Гонзага, котрому покровительствували французи, отримав від Фердинанда II титул герцога Мантуанського.

НОВА ІСТОРІЯ

1710 - На зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер прийнято договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська, який визначав права і обов'язки усіх сторін угоди. Підписаний від козацької старшини кошовим отаманом Костем Гордієнком та затверджений шведським королем Карлом XII, договір, однак, не набув чинності, оскільки був написаний в умовах вигнання.

1746 - Поразкою шотландських опполченців у бою проти англійських військ біля Каллодена (Шотландія) закінчилась остання спроба дому Стюартів вернути англійський престол, яка увійшла в історію як Друге якобистське повстання. Битва біля Каллодена також стала останньою польовою битвою на території острова Великобританія.

1863 - У Тулоні (Франція) спущено на воду «Plongeur» (фр. «Нирець») — найбільший підводний човен XIX століття. Він мав 43 метри у довжину і була першою субмариною із з механічним приводом гвинта; могла розвивати швидкість до 5 вузлів при максимальному зануренні 10 метрів і дальністю автономного плавання до 9 кілометрів. Основним озброєнням човна була дистанційно керована міна, закріплена на кінці 10-метрового жердини на носовій частині. Човен «Plongeur» став прототипом коробля «Наутилус», описаному у фантастичному романі Жюля Верна «20 000 льє під водою», що побачив світ у 1869 році.

1867 - Прийнято конституцію Північнонімецького союзу, який об'єднував 22 держави північної Німеччини під гегемонією Пруссії. Це була перша федеральна німецька держава в історії Німеччини, яка лягла в основу створення німецької національної держави.

1912 - Американка Гаррієт Куімбі стала першою жінкою у світі, що перелетіла Ла-Манш літаком - за 59 хвилин вона перелетіла з Дувра в Кале.

1917 - Після десяти років еміграції лідер російських більшовиків Володимир Ленін повернувся до Петрограду, столиці Росії. Він закликав до повалення Тимчасового уряду і взяття влади радами робітничих, солдатських і селянських депутатів. Оголошений властями "німецьким агентом", у липні Ленін був змушений переховуватись у Фінляндії, але завдяки підтримці масами його заклику до "миру, землі і хліба" більшовикам вдалось завоювати більшість у Петроградській раді.

1922 - Під час Генуезької конференції з економічних та фінансових питань в Рапалло, поблизу Генуї, підписано договір між РРФСР і Німеччиною, котрий передбачав відновлення дипломатичних стосунків між двома країнами, які по завершенні Першої Світової війни опинились в умовах політичної ізоляції, відмову від взаємних економічних та фінансових претензій і встановлення "особливих стосунків" в галузі воєнно-технічного співробітництва.

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1942 - Острів Мальта нагороджено Георгіївським хрестом за героїзм і мужність, проявлену у протистоянні нападам Німеччини. Це був перший випадок, коли така висока нагорода вручалась котрійсь із територій Британської Співдружності.

1943 - У швейцарському місті Базель хімік Альберт Гофманн, що працював у фармацевтичній лабораторії Sandoz, випадково спожив диетиламід лізергінової кислоти, медичний препарат під кодовою назвою LSD-25, синтезований ним ще в 1938 році в ході наукових досліджень.

1945 - Поблизу Данцигської бухти радянський підводний човен «Л-3» торпедував німецький корабель «Гойя», що привело до загибелі від 6 до 7 тисяч чоловік - одна з найбільших морських катастроф.

1945 - 7-а армія США зайняла німецькі міста Нюрнберг і Штутгарт, а війська 1-го, 2-го Білоруських та 1-го Українського фронтів Радянської армії почали Берлінську операцію, вирішальну операцію Другої Світової війни в Європі.

1945 - Розпочалась остання великомасштабна наступальна операція радянських військ у Другій світовій війні на східному фронті, у ході якої Червона Армії зайняла столицю Німеччини і поклала кінець війни в Європі.

1947 - Під час виступу в Палаті представників штату Південна Кароліна політик і мультиміліонер Бернард Барух вперше вжив словосполучен "холодна війна" для характеристики стосунків між Сполученими Штатами та Радянським Союзом. З тих пір цей термін став загальновживаним, увійшов до лексикону практично всіх мов і протягом наступних 40 років став використовуватись для позначення стану воєнно-політичної конфронтації держав з різними політичними системами.

1970 - У віденському палаці Бельведер розпочались радянсько-американські переговори про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ОСО). Їх підсумком стало підписання 26 травня 1972 року в Москві угоди ОСО-1 терміном на 5 років.

1972 - З мису Канаверал (штат Флорида) запущено американський космічний корабель "Аполлон-16", який став п'ятим з шести американських місій до Місяця. 20 квітня астронавти Джон Янг і Чарльз Дюк зійшли на поверхню супутника Землі і пробули на ній протягом трьох діб, виконали 20-годинну програму вивчення поверхні Місяця і при допомозі самохідного апарту "Lunar Rover" зібрали близько центнера зразків грунту. 23 квітня Янг, Дюк і Томас Маттінглі відправились у зворотний політ до Землі і через чотири дні успішно приводнились в Тихому океані.

1972 - В англійському місті Суррі свій перший концерт дала британська група Electric Light Orchestra.

НАШ ЧАС

1991 - Президент США Джордж Буш заявив про створення зони безпеки на півночі Іраку для близько 2 мільйонів курдських біженців, що були змушені залишити свої домівки після того як у кінці березня іракська авіація здійснила нальоти на курдські райони, а республіканська гвардія Саддама Хусейна зайняла міста Кіркук, Ербіль та Дахук. Від голоду, тяжких кліматичних і побутових умов щодня вмирало близько 2 тисяч курдів-втікачів. У травні-червні 200 тисяч біженців повернулись в зону безпеки, де їх охороняли спочатку війська антиіракської коаліції, а потім - підрозділи ООН.

2000 - В інтернеті з'явилося видання «Українська правда», засноване та редаговане Георгієм Гонгадзе.

2003 - На самміті Євросоюзу в Афінах підписано договір про вступ до ЄС десяти нових членів – Угорщини, Польщі, Словаччини, Словенії, Чехії, Кіпру, Мальти, Латвії, Литви і Естонії. Усі ці країни формально приєдналися до Євросоюзу 1 травня 2004 року, коли угода набрала чинності. Ратифікація договору пройшла в парламентах 15 держав – діючих членів ЄС. Текст договору про прийняття до ЄС нових членів нараховує 4900 сторінок. Урочиста церемонія його підписання пройшла біля підніжжя афінського Акрополя.

Народились

1319 - 8 квітня 1364, Іоанн II (Іоанн Добрий), французький король (з 1350 р.) з династії Валуа; зазнав поразки в одній з основних битв Столітньої війни - битві біля Пуатьє (1356 р.). 700 років з дня народження.

1495 - 21 квітня 1552, Петер Апіан, німецький астроном («Cosmographia», 1524; «Astronomicum Caesareum», 1540).

1497 - 6 липня 1571, Морі Мотонарі, самурай, полководець середньовічної Японії періоду Сенґоку.

1646 - 11 травня 1708, Жуль Ардуен-Мансар, французький архітектор, придворний архітектор Людовика XIV;

1660 - 11 січня 1753, Ганс Слоун, англійський медик, натураліст, колекціонер, президент Лондонського королівського товариства; на підставі його збірки книг, манускриптів, історичних знахідок було створено (1759) Британський музей (нині - Національна бібліотека і музей Великої Британії).

1673 - 4 травня 1722, Клод Жилло, французький художник і гравер.

1841 - 27 жовтня 1920, Христина Данилівна Алчевська, український педагог, організатор народної освіти.

1844 - 12 жовтня 1924, Анатоль Франс (Жак Анатоль Франсуа Тібо), французький письменник ("Злочин Сільвестра Боннара", "Сучасна історія", "На білому камені", "Острів пінгвінів"), лауреат Нобелівської премії (1921). 175 років з дня народження.

1867 - 30 травня 1912, Вілбер Райт, американський авіаконструктор, льотчик, піонер авіації; старший з братів Райт, котрі першими у світі здійснили політ на літаку з двигуном внутрішнього згорання (1903).

1886 - 18 серпня 1944, Ернст Тельман, лідер Комуністичної партії Німеччини часів Веймарської республіки.

1889 - 25 грудня 1977, Чарльз Спенсер Чаплін, англійський актор, режисер, сценарист, композитор ("Золота лихоманка", "Вогні великого міста", "Волоцюга", "Нові часи", "Великий диктатор"), один із засновників кінокомпанії United Artists, лауреат премії «Оскар» за внесок у кіномистецтво (1971). 130 років з дня народження.

1919 - 26 липня 2009, Мерс(ьє Філіп) Каннінгем, американський хореограф, реформатор сучасного танцю. 100 років з дня народження.

1921 - 28 березня 2004, Пітер Устінов, англійський актор, лауреат премії «Оскар» ("Спартак" [1960], "Топкапі" [1964]; "Quo Vadis", "Смерть на Нілі"), режисер ("Хаммерсміт вийшов на волю"), продюсер, письменник ("Романов і Джульєтта", "Крамнегел").

1924 - 14 червня 1994, Генрі Манчіні (Енріко Нікола Манчіні), американський композитор, лауреат чотирьох премій «Оскар» ("Місячна ріка" [1961], "Дні вина і троянд" [1962]; "Рожева Пантера", "Ромео і Джульєтта"), 20 нагород "Гремі". 95 років з дня народження.

1927 - Бенедикт XVI (Йозеф Алоіс Ратцингер), 265-й Папа Римський (з 19 апреля 2005).

1940 - Маргрете II, королева Данії (з 1972 р.), дочка короля Фредеріка IX.

1941 - Сергій Петрович Никоненко, російський кіноактор ("Люди і звірі", "Незакінчена п'єса для механічного піаніно", "Каменська", "Самітня жінка бажає познайомитись", "Інспектор ДАІ"), режисер ("Птахи над містом", "Циганське щастя").

1947 - Карім Абдул-Джаббар (Фердінанд Льюіс Алсіндор), американський баскетболіст ("LA Lakers", "Milwaukee Bucks"), шестиразовий чемпіон НБА, рекордсмен НБА: 1560 зіграних матчів, 38387 зароблених очок, 15387 голів зі гри, 3189 блокшотів.

1954 - Еллен Баркін, американська актриса ("Раніше жінки мали крила", "Ніжні вибачення", "Погана компанія", "Море кохання", "Людина-неприємність", "Кара небесна", "Фанат"). 65 років з дня народження.

1957 - 9 червня 2010, Олександр Олексійович Зінченко, український політик.

1960 - П'єр Літбарскі, німецький футболіст, чемпіон світу (1990).

1965 - Мартін (Фіцджеральд) Лоуренс, американський кіноактор («Нічого втрачати», «Погані хлопці», «Національна безпека»), комік.

Померли

69 - Марк Сальвій Отон, 7-й римський імператор (69). 1950 років років тому, в 37 років (нар. 25 квітня 32 р.).

1113 - Святополк II (Святополк Ізяславич), князь полоцький (1069—1071), новгородський (1078—1088), турівский (1088—1093), Великий князь київський (1093—1113); син Ізяслава I Ярославовича, внук Ярослава I Мудрого, зять Олексія I Комніна. 906 років тому, в 63 роки (нар. 8 листопада 1050 р.).

1689 - Афра Бен, англійська письменниця, поетеса і драматург, один з найвизначніших авторів епохи Реставрації; вважається першою професійною письменницею в Англії. 330 років років тому, в 49 років (нар. 10 липня 1640 р.).

1788 - Жорж Луї Леклерк де Бюффон, французький природознавець, автор 36-томної "Природничої історії" (1749-1788), в котрій висунув ідею єдності рослинного і тваринного світу. 231 рік тому, в 81 рік (нар. 7 вересня 1707 р.).

1828 - Франсиско-Хосе де Гойя, іспанський живописець і гравер, академік Мадридської Академії наук. 191 рік тому, в 82 роки (нар. 30 березня 1746 р.).

1850 - Марія Тюссо (Гросгольц), німецький скульптор, організатор першого і найзнаменитішого музею воскових фігур в Лондоні. 169 років тому, в 89 років (нар. 1 грудня1761 р.).

1927 - Гастон Леру, французький письменник ("Привид опери"). 92 роки тому, в 59 років (нар. 6 травня 1868 р.).

1962 - Ясунарі Кавабата, японський письменник ("Снігова країна", "Стогін гори"), лауреат Нобелівської премії (1968). 57 років тому, в 63 роки (нар. 11 червня 1899 р.).

1991 - Дейвід Лін, англійський кінорежисер ("Міст через ріку Квай", "Лоуренс Аравійський", "Доктор Живаго"). 28 років тому, в 83 роки (нар. 25 березня 1908 р.).

1994 - Ральф Волдо Еллісон, американський письменник ("Невидимка"), публіцист ("Примара і дія"). 25 років років тому, в 80 років (нар. 1 березня 1914 р.).

2015 - Олесь Олексійович Бузина, український публіцист, есеїст, телеведучий. 4 роки тому, в 46 років (нар. 13 липня 1969р.).