Цей день в історії - 4 листопада

Цей день в історії - 4 листопада

308-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 57 днів. Іменинники — Анна (Ганна), Єлизавета, Іван, Іраклій, Павло, Федір. В Україні відзначають День прикордонника і День національної гвардії, в Панамі — День прапора, в королівстві Тонга — День конституції (1970), на Віргінськи островах — День свободи, а в Ліберії — День подяки.


Головні події 4 листопада

• Повстання Тупака Амару II, 1780

• «Тлумачення сновидінь» Зигмунда Фрейда, 1899

• Розмежування українсько-молдавського кордону, 1940

• Барак Обама — президент США, 2008


Всі події 4 листопада

1520 • Крістіан II, король Данії та Норвегії, котрий з моменту свого вступу на престол в 1513 році прагнув повернути Данії панування над Швецією, захопив Стокгольм і наказав безжально знищити всіх своїх супротивників. Густав Ваза був змушений залишити місто і переховуватись в Даларнеї, де згодом організував селянське повстання проти чужеземного панування.


НОВА ІСТОРІЯ

1660 • Війська Речі Посполитої у союзі з кримськими татарами у бою біля Чуднова нанесли нищівну поразку російським військам Василя Шеремєтєва і наказного гетьмана Тимофія Цицюри. В результаті цієї поразки Росія втратила контроль над Правобережною Україною.

1780 • В іспанському віце-королівстві Перу почалось повстання корінних народів проти іспанських колоніальних властей, яке очолив Хосе Габріель Кондорканкі Ногера, котрий взяв ім'я на честь індіанського вождя XVI століття Тупака Амару.

1791 • Біля форту Уейн на ріці Уабаш (нині — штат Індіана) армія генерала Артура Клера, губернатора Північно-Західної території, зазнала поразки від об'єднаних загонів індіанських племен маямі, уайндотів, ірокезів, шовні, делаверів, охібва і потаватомі, очолюваних вождем Маленька Черепаха — загинуло 623 військових і 258 було поранено. Це найбільша поразка, яку коли-небудь американська армія зазнавала від індіанців.

1811 • У селищі Булвелл під Ноттінгемомгрупа з чотирьох чоловік увірвалась в будинок місцевого майстра Голлінгсворта і знищила шість ткацьких верстатів. Це стало початком повстання т. зв. луддитів, яке охопило графства Ноттінгемшир, Йоркшир і Ланкашир, де робітники мануфактур цілеспрямовано руйнували обладнання фабрик, щоб запобігти викликаному технічним прогресом безробіттю. Виступ луддитів був жорстоко придушений військами наступного року.

1813 • Після виходу королівства Вюртемберг Рейнський союз фактично розпався.

1847 • Зондербунд, військово-політичний блок семи католицьких кантонів Швейцарії, утворений в 1845 році, почав громадянську війну і зазнав поразки. Перемога буржуазно-ліберальних сил була закріплена конституцією 1848 року, згідно з якою Швейцарія стала союзною державою з єдиною законодавчою, виконавчою і судовою владами.

1862 • Доктор Річард Гатлінг запатентував перший у світі багатоствольний кулемет Revolving Battery Gun. Повертання стволів в перших моделях Гатлінга проводилось вручну, що, тим не менш, забезпечувало від 200 до 1000 пострілів у хвилину.

1890 • У Лондоні відкрилась перша у світі підземна електрична залізниця — лінія, довжиною 6 кілометрів сполучила два вокзали, Педдінгтон і Фаррінгтон, і мала назву Metropolitan Railway ("Столична залізниця"), від скоророчення котрого і пішла назва підземок "метро". Відкрив рух метрополітену і став першим його пасажиром принц Вельський, майбутній король Великої Британії Едуард VII.

1899 • У Відні вийшла друком знаменита книга австрійського психолога Зигмунда Фрейда «Тлумачення снів», вплив котрої на людство спеціалісти порівнюють лише з творами Карла Маркса і Чарльза Дарвіна, хоча перший тираж в 600 примірників був проданий аж за 9 років.

1922 • Британський археолог Говард Картер у Долині фараонів у Єгипті знайшов вхід до гробниці Тутанхамона, похованого 3200 років перед тим. У чотирикімнатній усипальниці були виявлені тисячі унікальних предметів старовини, найціннішим з котрих виявився кам'яний саркофаг, в котрому містилися три, вкладені одна в одну, труни, в найменшій з котрих, зробленій з чистого золота, знаходилась мумія 18-літнього фараона Тутанхамона. Сьогодні більшість із цих знахідок зберігаються в Каїрському музеї.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1939 • На 40-у щорічному автошоу в Чикаго вперше продемонстровано автомобіль з кондиціонером — розкішний Packard з кліматичною установкою, здатною підтримувати в салоні машини задану температуру відфільтрованго повітря. Технічна новинка стала сенсацією шоу, але із-за дороговизни пристрою пройшло не одне десятиліття, поки середній американець зміг дозволити собі купувати авто з кондиціонером.

1940 • Президія Верховної Ради СРСР встановила деталізовану лінію кордону між Українською РСР та новоутвореною Молдавською РСР. При їх розмежуванні максимально можливо враховувався етнічний чинник, внаслідок чого у складі УСРР було залишилося 8 із 14 районів колишньої Молдавської АРСР, а до України було приєднано три повіти Бессарабії.

1942 • Після поразки у битві біля Ель-Аламейна (Єгипет), німецький фельдмаршал Ервін Роммель в супереч наказу Гітлера почав свій "Великий відступ", що тривав протягом п'яти місяців.

1946 • У Парижі засновано Організацію Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

1952 • Королева Великобританії Єлизавета II, котра зайняла престол після смерті свого батька Георга VI, вперше відкрила засідання парламенту країни.

1952 • По американському каналу CBS в прямому ефірі проведено комп'ютерне моделювання очікуваних результатів президентських виборів — базуючись на аналізі симпатій електорату в період з 1944 по 1948 рік, перший комерційний електронний комп'ютер UNIVAC передбачив, що Дуайт Ейзенхауер переможе опонента Адлаї Стівенсона з великим відривом. Ці результати суттєво відрізнялись від прогнозів Інституту Геллапа, отриманих на основі соціологічних опитувань, однак виявились напрочуд точними: Ейзенхауер отримав 438 голосів виборщиків, Стівенсон — 93; помилка комп'ютера при цьому склала лише 4 голоса.

1956 • Після двох тижнів демонстрацій, сутичок з властями і політичної нестабільності в Угорщині, радянські війська силою танків придушили громадянський протест і повалили владу прем'єра Імре Надя — введені в Будапешт радянські збройні сили застосували вогонь проти мирного населення, що викликало збройний спротив і привело до загибелі, за неофіційними даними, близько 25 тисяч мадяр і 7 тисяч радянських солдат; більше чверті мільйона угорців були змушені втекти до Австрії, а сам Імре Надь знайшов притулок в посольстві Югославії.

1965 • Лі Енн Робертс-Брідлов стала першою жінкою-водієм, що подолала рубіж швидкості 300 миль/год — на автомобілі "Spirit of America — Sonic 1" з реактивним двигуном J79 в Соляній пустелі в штаті Юта вона розвинула швидкість 308 миль/год (499 км/год). Через декілька годин її чоловік Крейг Брідлов побив власний минулорічний рекорд — на цьому ж авто він досягнув швидкості 555.49 миль/год (900 км/год).

1970 • В Радянському Союзі засновано Комітет прав людини — академік Андрій Сахаров, Андрій Твердохлібов і Валерій Чалідзе підписали статут організації. У 1971 році до них приєднався Ігор Шафаревич.

1979 • Іранські студенти — послідовники аятоли Хомейні — штурмом взяли американське посольство в Тегерані і захопили 90 заручників. За їх звільнення вони вимагали видачі колишнього шаха, котрий перебував у США на лікуванні від раку підшлункової залози. Через два тижні Хомейні звільнив заручників-неамериканців, всіх жінок і американців, представників нацменшин, як таких, що пригноблюються урядом США. Решта 52 заручника були звільнені лише через 444 дні, 20 січня 1981 року.


НАШ ЧАС

1995 • У Тель-Авіві 27-річний студент-юрист Їгал Амір, пов'язаний з право-екстремістським угрупуванням Ейял, смертельно поранив 73-річного прем'єр-міністра Ізраїлю Іцхака Рабіна, одного із авторів підписаної в 1993 році Декларації про принципи співіснування з палестинцями і мирного ізраїльсько-палестинського договору 1994 року. Заарештований на місці злочину Амір пояснив свої дії тим, що Рабін "хотів віддати нашу країну арабам". Наступним прем'єр-міністром став Шимон Перес.

1995 • З наміром в одиночку добратись до Південного полюсу Землі з чилійського міста Пунта-Аренас в район антарктичної затоки Геркулес на невеликому літаку вилетів 44-річний російський мандрівник Федір Конюхов. Він досягнув мети в ніч на 7 січня 1997 року.

2001 • У Лондоні відбулась прем'єра фільму «Гаррі Поттер і філософський камінь».

2008 • На президентських виборах в США перемогу отримав Барак Хусейн Обама II. Він переміг республіканця Джона Маккейна і, набравши 52,7% голосів, став першим афроамериканцем-президентом США. Віце-президентом став Джозеф Байден.

2010 • Літак ATR 72-212 кубинської авіакомпанії AeroCaribbean, що виконував рейс Сантьяго-де-Куба—Гавана, впав у провінції Санкті-Спірітус: загинули всі 61 пасажир і 7 членів екіпажу.

2010 • В парку розваг Ferrari World в Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати) відкрито пневматичну, найшвидшу у світі, американську гірку Formula Rossa — завдяки використанню технології гідравлічного катапультування, аналогічної військовим катапультам на американських авіаносцях, вагонетки атракціону здатні за 4,9 секунди розігнатись до швидкості 240 км/год.


Народились 4 листопада

1618 — †3 березня 1707 • Аламгір I (Абул Музаффар Аурангзеб), падишах імперії Великих Моголів (1658-1707 рр.).

1785 — †5 квітня 1842 • Шуджа-шах, 5-й, останній, правитель Дурранійської імперії (1803-09 рр.), емір Афганістану (1839-42 рр.).

1801 — †25 лютого 1876 • Северин Гощинський, польський поет українського походження, представник "української школи" польського романтизму (Молитва вільного, Чудовисько рабства, Ковчег свободи, Канівський замок).

1882 — †17 листопада 1921 • Михайло Іванович Білинський, український військовий діяч, контр-адмірал УНР. 140 років з дня народження.

1894 — †28 серпня 1948 • Павло Семенович Рибалко, радянський військовий діяч, маршал бронетанкових військ, двічі герой Радянського Союзу.

1894 — †18 березня 1953 • Костянтин Олександрович Копержинський, український літературознавець, історик української літератури і театру, фольклорист, етнограф, бібліограф.

1919 — †13 лютого 1996 • Мартін (Генрі) Балзем, американський актор, лауреат «Оскара» (Тисячі клоунів [1965]; Вся королівська рать, Сніданок з Тіффані, Бажання смерті 3, Загін "Дельта", Прощавайте, люди, Убивство в "Східному експресі", Психо, Дванадцять розсерджених чоловіків).

1931 • Богдан Миколайович Сташинський, агент КДБ, вбивця Лева Ребета (1957) та Степана Бандери (1959).

1951 • Траян Бесеску, румунський політичний діяч, президент Румунії (з 2004 р.).

1967 • Олена Садовнича, українська спортсменка, віце-чемпіонка Олімпійських ігор (2000) зі стрільби з лука. 55 років з дня народження.

1969 • Меттью Девід МакКонехі, американський актор («Інтерстеллар», «Вовк з Волл-стріт», «Сахара», «Як позбутися хлопця за 10 днів», «Любов та інші неприємності»), режисер; лауреат премії «Оскар» («Далласький клуб покупців», 2013).

1972 • Луїш Фідіпе Мадейра Фігу, португальський футболіст, лауреат «Золотого м'яча» (2000), кращий гравець світу (2001). 50 років з дня народження.


Померли 4 листопада

1318 • Рашид ад-Дін Хамадані, іранський державний діяч, візир Ільханату хулагуїдів (1298-1317 рр.), лікар, історик («Збірник літописів», «П'ять генеалогій»). Пом. 704 роки тому у 71 рік (нар. 1247 р.).

1847 • Фелікс Мендельсон (Бартольді), німецький композитор ("Італійська симфонія", "Шотландська симфонія", "Фінгалова печера"), диригент, піаніст, засновник першої німецької консерваторії (Лейпціг, 1843). Пом. 175 років років тому у 38 років (нар. 3 лютого 1809 р.).

1908 • Томас Пальма Естрада, перший президент Куби (1902-06 рр.). Пом. 114 років тому у 73 роки (нар. 9 липня 1835 р.).

1970 • Олексій Прокопович Берест, радянський військовий, лейтенант Червоної Армії; разом з М. Єгоровим та М. Кантарією, Прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу (1945); Герой України (2005). Пом. 52 роки тому у 49 років (нар. 9 березня 1921 р.).

1982 • Жак Таті (Татіщев), французький кінорежисер, лауреат «Оскара» (Мій дядько [1958]; Парад). Пом. 40 років років тому у 74 роки (нар. 9 жовтня 1908 р.).

1995 • Іцхак Рабін, ізраїльський військовий і політичний діяч, прем'єр-міністр Ізраїлю (1974-77, 1992-95 рр.), лауреат Нобелівської премії миру (1994); убитий єврейським екстремістом. Пом. 27 років тому у 73 роки (нар. 1 березня 1922 р.).

2020 • Кен(нет) Вілям Хенслі, англійський рок-музикант, клавішник групи Uriah Heep (Lady In Black, July Morning, The Last Dance). Пом. 2 роки тому у 75 років (нар. 24 серпня 1945 р.).