"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
«Наївно думати, що мирна угода близько». Генсек ООН розповів, про що говорив з Путіним
Під час прес-конференції у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш розповів, про що говорив із президентом Росії Володимиром Путіним. Розмова відбулася того ж дня, у середу, 14 вересня, телефоном.
У результаті переговорів генсек зробив висновок, що мирної угоди між Росією та Україною, на яку вона розпочала широкомасштабний наступ 24 лютого, найближчим часом досягнуто не буде.
«Було б наївно думати, що можливість укладення мирної угоди близько. Я готовий надати допомогу, але в мене немає ілюзій, що на даний момент шанси на мир мінімальні. На даний момент. Очевидно, я продовжую свої контакти з обома сторонами і сподіваюся, що одного дня можна буде перейти на вищий рівень обговорення», - сказав він.
За його словами, значна частина сьогоднішньої розмови з Путіним була присвячена питанню експорту російського аміаку, який є ключовим інгредієнтом у виробництві нітратних добрив. Обговорювались можливості постачання Чорним морем, відповідно до методології Спільного координаційного комітету.
«Ми обговорили перешкоди, які все ще існують у зв’язку із експортом російського продовольства та добрив. Маю сказати, що зараз у світі драматична ситуація з добривами. Ми ризикуємо отримати ринкову кризу. У нас є новини з різних куточків світу, де посівні площі набагато менші, ніж у попередньому циклі, а це означає, що ми ризикуємо отримати в 2022 році (2023 – ред.) реальну нестачу їжі», - сказав він.
США та ЄС неодноразово відкидали звинувачення Кремля в тому, що санкції, буцімто, перешкоджають торгівлі російським добривом. "Санкції Америки, дозвольте мені повторити, не поширюються на експорт продуктів харчування та добрив і крапка", - сказала посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд під час візиту до Африки минулого місяця.
Також, за словами Гутерріша, вони обговорили прибуття Місії ООН до Оленівки, табору для військовополонених на окупованій території Донбасу, де наприкінці липня було вбито понад 53 українських військовополонених, поранення отримали від 75 до 130 осіб.
«Вона зможе поїхати; з російської сторони не буде жодних перешкод, щоб вона вирушила тим шляхом, який би ми не вибрали, – і це дуже важливий аспект», - сказав Гутерріш.
Наприкінці липня Генсек ООН оголосив, що місію очолить 70-літній колишній бразильський дивізійний генерал Карлос Альберту душ Сантуш Круз, але ООН досі не отримала доступу до колонії в Оленівці.
Крім цього, розповів Гутерріш, він обговорив із Путіним ситуацію із військовополоненими загалом, ситуацію навколо ЗАЕС та інші актуальні питання.
На офіційному сайті Кремля поки що не представили прес-релізу щодо розмови Путіна з Гутеррешем.
*
Дмитро Кулеба - Україна розбиратиметься в деталях ініціативи ООН щодо відновлення роботи аміакопроводу тольятті-Одеса і не ухвалюватиме жодного рішення, яке суперечило б інтересам країни
*
Україну вперше обрали до складу керівних органів ВООЗ
Очільника МОЗ Віктора Ляшка та його першого заступника Олександра Комаріду обрано на посади до Виконавчої ради та Європейського комітету ВООЗ
*
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що єдиним вирішенням проблеми безпеки Запорізької АЕС є повне виведення з території станції військового і технічного персоналу росії
*
Міжнародна організація з міграції уже допомогла близько 800 тисячам українців, які страждають від війни, й буде продовжувати надавати підтримку
*
Надати Україні ATACMS, більші безпілотники та танки, закликав лідер республіканців у Сенаті
Під час виступу у Капітолії у середу, 14 вересня, лідер Республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл, який представляє штат Кентуккі, закликав Адміністрацію президента Байдена збільшити військову допомогу Україні, а також надати нові види озброєння.
«Українцям потрібно більше зброї, яку ми їм надаємо, їм потрібно почати отримувати її швидше, а також їм потрібні нові можливості, такі як ATACMS більшого радіусу дії, більші безпілотники та танки», – сказав він, відповідно до повідомлення його прес-служби.
У своїй промові він зазначив, що хоча успіхи українських збройних сил у звільненні окупованих території надихають весь вільний світ та застерігають інші злочинні режимі від того, щоб не йти стопами Путіна, не можна розслаблятися.
«Іран оснащує російську армію бойовими безпілотниками, подібними до тих, які вони та їхні маріонетки використовували проти американських військ у Сирії та Іраку, а також проти наших ізраїльських, еміратських і саудівських партнерів. Повідомляється, що Північна Корея поповнює артилерійські запаси Росії. І КНР публічно підтримувала наратив Москви щодо кожного російського злодіяння», - наголосив він.
А отже українцям, сказав Макконел, можливо, доведеться воювати ще довго, тому США та союзники мають швидко та активно забезпечувати Україну усім необхідним на полі бою.
«Українські війська творять дива із західним обладнанням. Вони швидко інтегрували передові системи, такі як HIMARS і ракети Javelin і Stinger. Вагання Заходу щодо передачі цієї зброї в потрібні руки коштувало життя. Жахів можна було б уникнути, якби адміністрація Байдена та наші європейські партнери надали ці інструменти раніше», - сказав він.
Він закликав Байдена пояснити партнерам у Західній Європі, що вони мусять збільшити свій внесок в оборону України. «Він також повинен чітко пояснити нашим союзникам, що канікули в сфері нашої оборони закінчились. Настав час для всіх нас відновити наші війська та оборонно-промислові бази», - наголосив Макконнелл.
За його словами, США повинні збільшити інвестиції та провести реформи, аби збільшити виробництво критичних боєприпасів і систем.
Київ весь час закликає Захід допомагати українській армії найсучаснішою і найпотужнішою зброєю, включно з танками та бронетранспортерами. Як повідомляє The Wall Street Journal, Україна передала американцям новий перелік першочергових потреб озброєння, до якого входять 29 найменувань, включно із армійською тактичною ракетною системою далекого радіусу дії (близько 300 км) ATACMS, дронами, більшою кількістю протикорабельних ракет Harpoon, ракетами для HIMARS.
Напередодні посолка України у Вашингтоні Оксана Маркарова у своєму Facebook акаунті повідомила, що головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонні розмови з верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі та Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.
«Інформуємо, дякуємо США за величезну допомогу, координуємо збільшення співпраці на шляху до Перемоги», – написала Маркарова.
У спільній статті головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного і першого заступника голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенанта Михайла Забродського, наголошується, що для перемоги Україні потрібно отримати або виробити ракетну зброю середньої дальності.
“З початку широкомасштабної агресії засоби ураження Збройних Сил України мають досяжність майже у 20 разів меншу, ніж має противник. (…) Доки таке положення буде зберігатися, ця війна може тривати роками“, – мовиться у статті, опублікованій 7 вересня.
У понеділок, 12 вересня, посадовець Пентагону на умовах анонімності розповів журналістам, що США розглядають питання потреб України у майбутньому, зокрема, забезпечення більш інтенсивної бойової підготовки для більших українських підрозділів, можливість надіслати в Україну додаткові системи ППО, ударні та розвідувальні безпілотники.
Як писав раніше «Голос Америки», чимало законодавців, як демократів, так й республіканців, наголосили, що успіхи українців на полі бою є вагомим аргументом для збільшення масштабів та швидкості надання їм зброї.
«За ці два тижні, з підтримкою зброї США, Україна довела, на що вона спроможна», – зокрема, написав у твіттері сенатор від Республіканської партії Роб Портман. «Українські сили вигнали росіян з поля і звільнили незліченну кількість невинних українських цивільних з-під репресій Кремля». Портман закликав надати України все необхідну зброю, щоб перемогти у війні.
Сенаторка від штату Міннесота, демократка Емі Клобучар, заявила, що коли українці «все ставлять на карту заради своєї демократії», США мусять їх підтримувати.
У тої же час лунають голоси, що Сполучені Штати забагато витрачають для допомоги Україні. В ефірі Fox News в понеділок сенатор Джим Джордан заявив, що він не підтримує витрату додаткових мільярдів доларів, про які просить адміністрація Байдена.
Другого вересня Адміністрація Байдена звернулась до Конгресу США із проханням схвалити виділення 11,7 мільярдів доларів на додаткову безпекову та економічну допомогу для України.
Під час візиту до Києва минулого тижня державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що Адміністрація США поінформувала Конгрес про намір виділити ще 2,2 мільярда доларів на довгострокові інвестиції в рамках зовнішнього військового фінансування для зміцнення безпеки України та 18 її сусідів, яким потенційно загрожує російська агресія. Таким чином, загальна військова допомога США Україні від початку роботи Адміністрації Байдена сягатиме 15,2 мільярдів доларів.
*
Сенатори Блументаль і Грем представили новий законопроект про визначення Росії "державою-спонсором тероризму"
*
Як виявляти порушників нафтових санкцій проти Росії, роз'яснив перевізникам уряд США
*
USAID «допомагає Україні нагодувати світ» завдяки зерновій угоді – Пауер
*
Офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс - Адміністрація Байдена обговорює з Конгресом нові заходи щодо Росії
*
Посольство Сполучених Штатів в Румунії провело виставку плакатів часів війни з України в Американському куточку у Бухаресті
*
Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти десятьох осіб і двох організацій в Ірані через їхню зловмисну активність у кіберпросторі, у тому числі, з використанням програм-здирників
*
Ліз Трасс зустрінеться з Джо Байденом перед похоронами королеви Єлизавети II
Глава британського уряду також планує зустрічі з главами інших держав-союзників
Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс проведе в понеділок переговори віч-на-віч із президентом США Джо Байденом та іншими світовими лідерами, які зберуться в Лондоні перед похоронами королеви Єлизавети II, повідомила британська газета The Times.
У матеріалі йдеться про те, що Трасс також може зустрітися з президентом Франції Еммануелем Макроном і з іншими ключовими союзниками Великої Британії, зокрема з прем'єр-міністром Австралії Ентоні Альбанезе і канадським прем'єром Джастіном Трюдо.
Даунінг-стріт і британське Міністерство закордонних справ наголошують, що похорон королеви не використовуватимуть як привід для дипломатичної активності, незважаючи на присутність у Лондоні понад 100 глав держав, які зберуться в британській столиці, щоб засвідчити свою повагу до королівської сім'ї, ідеться в матеріалі.
Переговори будуть "стриманими" на знак поваги до смерті королеви, повідомила газета з посиланням на джерело.
*
Відома британська письменниця Джоан Роулінг поширила на своїй сторінці у Twitter відеоролик "Суспільного" про звільнення українськими військовими населеного пункту на Харківщині від російських загарбників
*
Відомі британські мотомандрівники Ніл Бейлі та Кіран Рідлі проїхали тисячі кілометрів Україною та зібрали гроші для потреб найменших пацієнтів, які постраждали внаслідок війни, та наразі проходять лікування та реабілітацію у Львові
*
Олаф Шольц: Путін ще не зрозумів, що його рішення почати війну з Україною було помилкою
*
Боррель - Депортація українців з тимчасово окупованих територій на до росії є грубим порушенням міжнародного законодавства та гуманітарного права, винні у таких діяннях мусять нести відповідальність за воєнні злочини
*
Ірландія підтримуватиме Україну до завершення війни з росією, у повоєнній відбудові та на шляху до повноцінного членства в Європейському Союзі
*
Євросоюз у середу прийняв рішення про продовження обмежувальних заходів проти російських фізичних та юридичних осіб після того, як Угорщина припинила блокувати ухвалення цього рішення
*
Глави оборонних відомств США і Японії на зустрічі в Пентагоні обговорили спільні зусилля для захисту світового порядку, який намагаються дестабілізувати Китай і росія
*
За минулу добу на Південному напрямку українські захисники ліквідували 33 загарбників, а також знищили понад три десятки одиниць військової техніки
*
На Харківщині ЗСУ за п’ять днів з боями пройшли 110 кілометрів
*
Міністри закордонних справ України, Литви та Ірландії Дмитро Кулеба, Ґабрієлюс Ландсбергіс та Саймон Ковені обговорили поставки зброї для України
*
Міністр оборони Олексій Резніков і глава Міноборони Естонії Ханно Певкур під час зустрічі обговорили питання двостороннього співробітництва в оборонній сфері та інші аспекти підтримки України у боротьбі проти російської збройної агресії
*
ЗСУ відбили атаки росіян поблизу восьми населених пунктів на Донеччині
*
На Бахмутському напрямку 12 вересня підрозділи 137 парашутно-десантного полку рф зазнали величезних втрат у живій силі та техніці
*
У Харківській області з 6 вересня від російських загарбників звільнені близько 8500 квадратних кілометрів території, близько 388 населених пунктів та близько 150 тисяч людей
*
На проєкт «Армія дронів» платежі уже надійшли з 76 країн, найбільше – зі США, України, Канади, Великої Британії та Німеччини
*
Міністри країн “Групи семи” заявили, що готові підтримувати міжнародні зусилля з відновлення та реабілітації зруйнованих міст України
*
Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені наголосив на важливості забезпечення подальшої роботи портів Одеси для продовження «зернової ініціативи»
*
Дефіцит держбюджету-2023 очікується на рівні 20% ВВП
*
Уряд розраховує за рахунок конфіскованих російських активів, зокрема Міжнародного резервного банку (раніше Сбербанк) та Промінвестбанку (ПІБ), відновити житло для українців, зруйноване внаслідок воєнних дій
*
Єврокомісія оголосила сьогодні про започаткування відкритого конкурсу на здійснення проєктів на підтримку української культури як в самій Україні, так і за її межами, на реалізацію відібраних пропозицій буде виділено 5 мільйонів євро
*
Міністерство інфраструктури найближчим часом має намір відновити залізничне сполучення між Харковом та Ізюмом, визволеним від військ рф
*
З 15 вересня почне курсувати рейковий автобус між Харковом та нещодавно визволеною від росіян Балаклією
*
На Львівщині за підтримки Міжнародної організації з питань міграції в чотирьох закладах професійно-технічної та вищої освіти створять понад 1100 місць для проживання вимушених переселенців
*
У нідерландському місті Гарлемермер під час проведення одного з найбільших музичних фестивалів Європи Mysteryland була представлена українська кухня, яка стала дуже популярною серед відвідувачів
*
Унаслідок ракетного обстрілу гідротехнічних споруд у Кривому Розі піднявся рівень води в річці Інгулець, тож мешканців деяких вулиць просять евакуюватися на час ліквідації наслідків аварії. російські загарбники вдарили сьогодні по Кривому Рогу вісьмома ракетами
*
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що внаслідок відновлення бойових дій на кордоні з Азербайджаном загинули 105 вірменських військовослужбовців
*
Згідно з внутрішнім документом міністерства фінансів рф, фінансовий сектор росії зазнав сотень мільярдів доларів прямих збитків від санкцій, запроваджених США та їх союзниками через вторгнення російської федерації в Україну
*
кремлівські пропагандисти відреагували на ймовірне підписання Київського безпекового договору, видавши чергову порцію погроз, зокрема щодо розв’язування третьої світової війни
*
Файного дня всім