"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ООН: понад 40 відсотків українців потребують гуманітарної допомоги
Представник Управління ООН з гуманітарних питань заявив про "жахливі гуманітарні наслідки" російських ударів
*
Українське міністерство закордонних справ запросило офіційні пояснення від Туреччини через участь представників російської адміністрації в Ялті в тимчасово окупованому Криму в засіданні Міжнародної організації об'єднаних міст і місцевих влад
*
Ізраїль повідомив про загибель ще одного командира ХАМАС у Джабалії
Ізраїльтяни заявили, що їхні винищувачі завдали удару по комплексу командування і контролю ХАМАС у Джабалії "на основі точних розвідданих", убивши командира антитанкового ракетного підрозділу ісламістської групи, Мухаммада А'сара
*
Ізраїльські війська прорвали передову лінію оборони ХАМАС на півночі сектора Газа
*
WSJ: Китай і США проведуть переговори про контроль над ядерною зброєю
Майбутні переговори між США і КНР стануть першими з часів адміністрації Обами, повідомила в середу газета Wall Street Journal
*
Заступниця прес-секретаря Білого дому Емілі Саймонс заявила, що Сполучені Штати і Китай досягли принципової домовленості про проведення саміту між Джо Байденом та Сі Цзіньпіном у листопаді в Сан-Франциско
*
У США буде створено інститут із проблем безпеки, пов'язаних зі штучним інтелектом
Про це заявила міністр торгівлі Джина Раймондо, виступаючи на саміті у Великій Британії
*
Байден висунув творця концепції "Повороту до Азії" Курта Кемпбелла на посаду заступника держсекретаря
Наразі Кемпбелл обіймає посаду координатора у справах Індо-Тихоокеанського регіону в Раді національної безпеки
*
Сенат затвердив Джейкоба Лью послом в Ізраїлі
Лью заявив, що зміцнення двосторонніх зв'язків є найважливішим завданням наразі
*
Сенатори і Байден заявили про неприйняття законопроєкту, що передбачає допомогу тільки Ізраїлю
Документ був внесений до Палати представників республіканськими конгресменами
*
Байден обговорив із королем Йорданії ситуацію на Близькому Сході
Президент США наголосив на необхідності захисту цивільного населення сектора Гази в умовах операції Ізраїлю
*
Демонстранти намагалися завадити слуханням у Сенаті про надання допомоги Ізраїлю
Поліція видалила протестувальників, які вигукували гасла під час засідання
*
Нагальна потреба підтримки України залишається, і для Сполучених Штатів дуже важливо допомогти українцям захиститися від атак Росії, які продовжуються.
Таку позицію висловив у середу під час пресбрифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Метью Міллер.
«Ми вважаємо, що підтримка України залишається необхідною, і надалі важливо, щоби Сполучені Штати були поруч для того, аби допомогти Україні захиститися від цих жахливих атак, які РФ вчинила та продовжує чинити проти них», - зауважив Міллер.
Він також висловив переконання, що Конгрес підтримає додатковий пакет з фінансуванням допомоги Україні, якщо по ньому відбудеться голосування.
*
Під час поїздки в Міннесоту Байден анонсує інвестиції в аграрний сектор більш ніж на $5 млрд
Тринадцять вищих посадових осіб адміністрації відвідають 15 штатів у рамках турне сільськими регіонами країни. Мета - зібрати інформацію про капіталовкладення в сільські громади
*
США повідомили про "реальний прогрес" на переговорах про вихід американців із сектора Гази
Вашингтон домагається відкриття прикордонного переходу Рафах, щоб палестинський анклав могли покинути іноземці
*
Пентагон зафіксував 27 атак на американських військових в Іраку та Сирії за останні дні
Сотні додаткових американських військовослужбовців направляються на Близький Схід
*
Пентагон працює з військово-промисловими компаніями США, щоб пришвидшити виробництво зброї
*
Генпрокурор - Впродовж останніх тижнів, після нового загострення на Близькому Сході, відбулося «значне збільшення» кількості й частоти погроз, адресованих американським євреям, мусульманам і арабам
*
Комітет Федеральної резервної системи США (ФРС) залишив незмінною облікову ставку
*
Штучний інтелект становить найнагальнішу загрозу для сучасного світу, заявив Ілон Маск під час саміту AI Safety у Лондоні.
"Ми вперше в історії людства маємо щось, що буде набагато розумнішим за нас. Тому мені незрозуміло, (як) можна контролювати таку річ, але я думаю, що ми можемо прагнути спрямовувати це в напрямку, від якого виграє людство. Але я вважаю, що це один із екзистенційних ризиків, з якими ми стикаємося, потенційно найбільш нагальний", - сказав один із найбагатших людей світу на форумі, присвяченому безпеці AI (artificial intelligence - штучний інтелект).
Маск, керівник компаній SpaceX, Tesla та соцмережі X, заявив, що під час саміту у Лондоні учасники прагнуть створити "стороннього арбітра", який міг би контролювати компанії, які розробляють штучний інтелект, і бити на сполох, якщо існують занепокоєння.
*
Канада разом зі США та Великою Британією запровадила санкції проти М’янми.
“У погодженні із США та Великою Британією, Канада запроваджує санкції проти 39 осіб та 22 установ <...> у відповідь на державний переворот 1 лютого 2021 року, внаслідок якого демократично обраний уряд було скинуто військовим режимом”, - йдеться у заяві.
Зазначається, що ці санкції продовжують запроваджені раніше обмежувальні заходи, спрямовані на те, щоб позбавити хунту М’янми доступу до ринку зброї.
“Санкції запроваджуються у відповідь на постійні авіаудари режиму, в тому числі по цивільних й цивільній інфраструктурі, а також масові підпали, знищення сіл, довільні затримання, страти, тортури, каліцтва та масові вбивства цивільних, що поглибило взаємопов’язані гуманітарну, політичну й економічну кризи в М’янмі”, - наголосили у канадському МЗС.
Підкреслюється, що підсанкційні особи й установи “відіграють ключові ролі для військового режиму, постачаючи зброю, ресурси й кошти”.
Крім того, Канада розширює заборону на продаж авіаційного пального, запроваджуючи ембарго на надання страхування для його транспортування до М’янми.
1 лютого 2021 року військові у М'янмі відсторонили від влади цивільне керівництво держави та оголосили надзвичайний стан. Вони заявляли про маніпуляції на парламентських виборах у листопаді.
Керівник правлячої партії М'янми "Національна ліга за демократію", очільниця МЗС та фактичний лідер країни Аун Сан Су Чжі та президент Він М'їн були заарештовані.
*
Всупереч бажанням Путіна, Британія не дозволить світу забути про підтримку України — міністр оборони Шаппс
*
Британія в ОБСЄ: Росія об'єднується з режимами Ірану, Північної Кореї та ХАМАСом "через відчайдушну необхідність"
Співпраця Росії із авторитарними режимами та терористичними угрупованнями свідчить про відчай Росії через її невдачі на полі бою в Україні. Про це на засіданні ОБСЄ заявив представник делегації Великої Британії в організації Ніколас Окотт.
Британський посадовець засудив нещодавні атаки Росії по цивільних та інфраструктурних об'єктах України, включаючи Хмельницьку АЕС, й припустив, що взимку Кремль знову атакуватиме критичну інфраструктуру, якщо зможе відновити свої запаси крилатих ракет та інших видів зброї.
Це не новий світовий порядок, а група авторитарних держав, які об'єдналися через відчайдушну необхідність
Представник делегації Великої Британії в організації Ніколас Окотт
Окотт також вказав на нещодавнє запрошення до Москви представників ХАМАСу, яке США та інші західні країни визнали терористичним угрупованням, а також на співпрацю Росії з режимами в Ірані та Північній Кореї для постачання зброї.
"Це не новий світовий порядок, а група авторитарних держав, які об'єдналися через відчайдушну необхідність. Змішання з такими режимами свідчить про те, до якої глибини зайшла Росія, намагаючись зберегти свою армію на полі бою", - підкреслив британський представник.
Він додав: "Незаконне вторгнення Росії в Україну є трагедією для українців, але справжньою катастрофою для Росії".
Окотт висловив переконання, що Україна переможе у російській війні, й Сполучене Королівство продовжуватиме підтримувати українців у їхній боротьбі та повоєнній відбудові.
*
США, ЄС, Велика Британія та Китай підписали спільну декларацію про ШІ. Країни зауважили, що це "катастрофічна небезпека".
Велика Британія, США, ЄС і Китай підписали спільну декларацію про "катастрофічну" небезпеку штучного інтелекту.
У першій міжнародній декларації, присвяченій технологіям, що швидко розвиваються, країни погодилися, що штучний інтелект становить потенційно катастрофічний ризик для людства.
Так звану декларацію Блетчлі в перший день саміту з безпеки штучного інтелекту, організованого британським урядом, загалом підписали двадцять вісім країн.
Розвиток сервісів штучного інтелекту
2022 року штучний інтелект почав стрімко розвиватися. Поштовхом для цього став реліз робота ChatGPT, який почали активно використовувати в багатьох сферах. Тому країни вдаються до регулювання галузі штучного інтелекту.
Генеральний директор компанії OpenAI, що створила ChatGPT, закликав Конгрес Сполучених Штатів регулювати штучний інтелект. Відомо, що Сенатори США проводять секретні брифінги з цього питання.
Також Європейський Союз готує історичний закон, який регулює використання ШI.
*
ЄС - Робота журналістів набуває особливого значення для демократичного суспільства в часи криз, воєн та конфліктів, і саме тому будь-які злочини проти журналістів, утиски та залякування не можуть залишатися безкарними
*
Майя Санду: церкви Молдови мають сприяти європейській інтеграції країни
Молдавський митрополит Володимир стверджує, що Кишинівська митрополія опинилася на периферії молдавського суспільства через зв'язки з РПЦ
*
Уряд Молдови виключить «Співдружність незалежних держав» зі списку організацій, яким вона сплачує щорічні членські внески
*
Управління зі стягнення боргів Фінляндії конфіскувало усі товарні знаки та логотипи, зареєстровані в країні компанією АНО "ТВ-Новини", яка керує російським телеканалом Russia Today
*
Бельгійські профспілки транспортників закликали своїх членів відмовитися транспортувати військову техніку, яку відправляють до Ізраїлю для боротьби з бойовиками угруповання ХАМАС
*
В єврейській частині великого Центрального кладовища Відня у ніч на середу відбувся підпал церемоніального залу, а на зовнішніх стінах було намальована нацистську символіку
*
Після незалежного розслідування фактів сексуального насильства над дітьми у католицькій церкві Іспанії представники єпископської конференції країни вибачилися за це
*
У Франції з 1 листопада й у найближчі п'ять місяців орендодавцям заборонили виселяти своїх мешканців, навіть якщо вони систематично не сплачують орендну платню. Це правило, що діятиме до 31 березня, закріплене спеціальним законом і має назву "зимове перемир'я"
*
Валерій Залужний - Україна зупинила набагато сильнішого ворога, однак зараз війна переходить на новий етап
*
Гендиректор «Державного оператора тилу» Арсен Жумаділов пройшов усі необхідні перевірки і офіційно став на посаду
*
Пісторіус - Німеччина не знизить увагу щодо допомоги для України через війну на Близькому сході
*
У межах проєкту «Вій» та ініціативи «1000 дронів для України» благодійники Львівщини передали 309 безпілотників для військових
*
У Житомирі волонтерці Юлії Толмачовій передали шість дронів, придбані коштом місцевого бюджету для українських захисників на ₴1,2 мільйона
*
Російські війська вели штурмові дії на Куп’янському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, однак успіху не мали
*
Україна: чорноморський експортний коридор діє, незважаючи на російські міни
Унаслідок російського удару із застосуванням БПЛА сталася пожежа на Кременчуцькому нафтопереробному заводі
*
Державна митна служба України за січень-жовтень 2023 року перерахувала до державного бюджету 375,9 млрд грн митних та інших платежів, сплачених українським бізнесом і громадянами
*
На Львівщині міст на трасі Київ-Чоп через річку Малехівка розширили та відкрили для транспорту
*
Шведська компанія H&M відновить роботу в Україні в листопаді цього року
*
При Харківській обласній військовій адміністрації відкрили Офіс відновлення та розвитку області, який сприятиме покращенню комунікації між органами державної влади, громадами і міжнародними донорами
*
Міжнародні партнери змінюють формат допомоги Миколаєву - з гуманітарних потреб на відновлення
*
У Київ прибули три нові пожежні автомобілі, передані німецькими партнерами як гуманітарна допомога для столичних рятувальників
*
На Полтавщині адвоката та посадовця вишу підозрюють у сприянні незаконному переправленні осіб через державний кордон України й перешкоджанні діяльності ЗСУ
*
Суд у Миколаєві обрав запобіжний захід жительці Херсона, яка була "начальником відділу" в окупаційній адміністрації держави-агресорки
*
Сімом колишнім освітянам Луганщини повідомили підозру у колабораційній діяльності
*
Слідчі СБУ повідомили про підозру очільнику «держустанови ЛНР» з надання «державних і муніципальних послуг»
*
Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що кримінал по країні в цьому році у порівнянні з минулим роком знизився на 15%
*
Телевізійні канали втрачають свою популярність як джерело новин серед українців
*
На Житомирщині у жовтні до Православної церкви України перейшли чотири парафії та один священник, які раніше підпорядковувалися УПЦ Московського патріархату
*
На Хмельниччині храми п’ятьох сіл перейдуть до ПЦУ
*
У 2023 році 63 церкви УПЦ Московського патріархату перейшли до Православної Церкви України (ПЦУ). Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот із посиланням на власний аналіз даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). Найбільше церков здійснили перехід до ПЦУ на Київщині. Водночас деякі церкви у Чернівецькій області приховують свої зв'язки з країною-агресором.
Як нагадали в Опендатабот, від початку повномасштабної війни та до кінця 2022 року до Православної Церкви України перейшло 214 релігійних громад. У 2023 році майже третина церков, що змінили свою приналежність, розташовані на Київщині — 20 церков. У топ-3 також потрапили Вінниччина та Хмельниччина — по 10 релігійних установ, що перейшли до Православної Церкви України від початку року.
Згідно зі змінами до закону “Про свободу совісті та релігійні організації”, які набули чинності напередодні повномасштабного нападу РФ на Україну, релігійні установи мають відбивати свої зв'язки з країною-агресором у назві, додали в Опендатабот. Однак деякі церкви намагаються ці дані приховати. Тож, на виконання вимог закону, Мінʼюст почав інформувати про це, зазначаючи у назві установи в Єдиному державному реєстрі “не вказано про приналежність до Російської православної церкви”.
“Однак знайшлись такі релігійні організації Московського патріархату, що, намагаючись приховати свої зв'язки з РФ, всупереч вимог закону самочинно виправили назву від Мінʼюста змінили власноруч на минулу”, — відзначили аналітики Опендатабот.
Загалом, за даними Опендатабот, зараз в Україні залишається 8505 церков, що підпорядковуються Московському патріархату.
Області з найбільшою кількості церков Московського патріархату не змінились з кінця 2022 року. Це Донеччина (683 релігійних установ), Хмельниччина (613) та Вінниччина (563).
Аналітики платформи також відзначили, що зараз неможливо точно підрахувати повну кількість релігійних громад УПЦ МП в ЄДР. Єдине, що дає змогу ідентифікувати ту чи іншу релігійну установу — це назва, відзначили в Опендатабот.
"Згідно з коментарем Департамента релігій Міністерства культури для Texty.org, організації УПЦ Київського патріархату мають відповідну вказівку в назві. Якщо ж у назві установи зазначено ”Українська православна церква” без уточнення патріархату, то вона пов’язана з УПЦ МП", — наголошують в Опендатабот.
*
Китайський дипломат про постачання КНДР зброї до Росії - Китай не втручається у двосторонню співпрацю інших країн, а усі міжнародні зусилля, на думку Пекіна, мають бути спрямовані на те, щоб допомогти зупинити вогонь і відновити мир в Україні
*
Групу росіян звинуватили в обході санкцій і відправленні в Росію американських військових технологій
Товари на суму понад $7 мільйонів доларів, включно з напівпровідниками, інтегральними мікросхемами та іншою електронікою, незаконно експортувалися зі США замовникам, пов'язаним із російською армією
*
Російський правозахисний проєкт «Підтримка політв'язнів. Меморіал» визнав трьох заарештованих адвокатів опозиційного політика Олексія Навального політв'язнями
*
За минулий день російські військові скинули 20 керованих авіабомб на правобережжя Херсонщини
*
У Сумській області за місяць загинули троє цивільних, зокрема двоє дітей, були зафіксовані 363 вибухи внаслідок обстрілів з різних видів озброєння
*
ГУР - Вкид про нібито смерть президента Росії Володимира Путіна має на меті перевірити реакцію простих росіян, а також є частиною певного сценарію
*
У ГУР прокоментували «задимлення» Кримського мосту
Заява окупаційної влади про "табельні засоби маскування, що їх застосовують військові" у районі Севастопольської бухти, є неправдивими
*
"Постпутінська боротьба за владу вже спалахнула" - аналітики реагують на події в РФ
Аналітики на Заході, які слідкують за подіями в Росії, побачили ознаки зменшення авторитарного контролю Путіна в країні і навіть свідчення того, що боротьба за владу в Росії вже могла початись.
Російські чиновники можуть бути “дедалі більше стурбовані” послабленням авторитарного контролю у деяких периферійних регіонах Росії, зазначає у своєму аналізі ситуації від 31 жовтня американський Інститут дослідження війни (Institute for the Study of War або ISW), і вказує на реакцію глави Чеченської республіки Рамзана Кадирова на антисемітські заворушення, що спалахнули в аеропорту в Дагестані 29 жовтня.
Кадиров, зокрема підтримав безпідставні звинувачення президента Росії Володимира Путіна у тому, що заворушення відбулися в результаті маніпуляцій Заходу, а також закликав чеченських силовиків негайно затримувати організаторів будь-яких можливих заворушень у Чечні або “зробити три попереджувальні постріли в повітря, а потім зробити четвертий постріл у голову”, додає ISW. Відтак, Кадиров прагне підтримувати громадське сприйняття своєї непохитної підтримки Путіна, а також хоче продемонструвати міцність свого авторитарного правління у Чечні, вважають аналітики.
Водночас події в Дагестані демонструють хиткість і ризикованість позиції, яку зайняв Путін від часу терористичного нападу ХАМАСу 7 жовтня, намагаючись балансувати між Ізраїлем та ХАМАСом, і те, як легко такий баланс може бути зруйнований, призвівши до непередбачуваних і небажаних наслідків. Про це пише Нейтан Годж, аналітик CNN, у своїй статті від 31 жовтня.
Він припускає - події у Дагестані, підігріті російською антиізраїльською пропагандою, економічними негараздами та війною в Україні, куди відправляють непропорційно велику кількість представників етнічних меншин, наочно показують крихкість балансу всередині Росії та, вірогідно, займають увагу Кремля, який намагається зберегти мир в регіоні, каже Годж.
“Росія має складну мережу відносин на Близькому Сході: Путін підтримує президента Сирії Башара Асада (ворога Ізраїлю); він покладається на Іран (ще один ворог Ізраїлю) щодо запасу безпілотників для нападу на Україну; і він є другом принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана, ще одного владного гравця в регіоні”, - зауважує Годж.
Росія також намагалася підтримувати “теплі робочі стосунки” з урядом Ізраїлю, хоч стосунки Путіна з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу були прохолодними. Однак, після початку війни між Ізраїлем та ХАМАСом, критика Путіна на адресу Ізраїлю, а також нещодавній візит делегації ХАМАСу до Москви розлютили Ізраїль, пише Годж.
У ширшій перспективі Путін веде екзистенційну боротьбу зі Сполученими Штатами, в якій “Україна є головним полем битви”, вважає Годж. Він нагадує, що у своєму виступі 30 жовтня Путін звинуватив США в розпалюванні конфлікту в Ізраїлі, заявивши, що “Сполученим Штатам потрібен постійний хаос на Близькому Сході, тому вони дискредитують ті країни, які наполягають на негайному припиненні вогню у Смузі Гази”.
До питання внутрішньополітичної боротьби в Росії привертає увагу й Олександр Мотиль, професор політології в Університеті Рутгерса в Ньюарку, США, який у своїй статті для американського видання The Hill коментує нещодавні повідомлення про нібито смерть президента Росії Володимира Путіна, поширені в російських соцмедіа.
Хоча повідомлення про фізичну смерть Путіна неможливо перевірити, на думку Мотиля, такі повідомлення мають за мету “посіяти плутанину в рядах російської еліти та серед простих росіян, змушуючи їх замислюватися, чи великий лідер ще живий, і сумніватися, чи людина, яка називає себе Путіним, справді є Путіним, тим самим підриваючи його легітимність”.
Відтак, незалежно від того, чи живий Путін фізично, чутки про його смерть вказують на те, що він має серйозні проблеми, адже “зерна сумнівів” щодо Путіна в елітах і суспільстві вже посіяні, вважає Мотиль.
Дехто з розповсюджувачів цих чуток живуть в Москві і можуть користуватися підтримкою і захистом певних російських силових структур чи впливових еліт, припускає Мотиль.
Таким чином, робить висновок Мотиль, “постпутінська боротьба за владу вже спалахнула, навіть якщо справжній Путін ще живий. Вона спалахнула тому, що еліти, як ті, що підтримують Путіна, так і ті, що виступають проти нього, вважають, що Путін занадто виснажений, занадто слабкий або занадто політично присмертний, щоб змінити ситуацію”.
*
Те, що ядерна риторика Путіна стала менш різкою не означає, що ядерна загроза з боку РФ зникла, пише американське видання Financial Times у статті “Чому Путін послабив свою ядерну риторику”, посилаючись на західних аналітиків.
“Вони зрозуміли, що їм потрібно вийти за рамки риторики, щоб зберегти привид ризику ядерної ескалації через цей конфлікт", — аналізує у статті Ханна Нотте, директорка Євразійської програми в Центрі досліджень ядерного нерозповсюдження Джеймса Мартіна.
“Це надсилає загальний сигнал про те, що Росія серйозно налаштована на цей конфлікт, і що це протистояння із Заходом щодо України підвищує ядерні ризики в Європі”, - додала вона.
Побоювання Путіна втратити союзників
Після вторгнення в Україну ядерні погрози Путіна спонукали США, Велику Британію та Францію пообіцяти застосування зброї у відповідь, пише видання. Навіть Китай незадоволений ядерними амбіціями Путіна.
“Лідер Китаю Сі Цзіньпін, який мовчазно підтримує війну Росії в Україні, особисто застеріг Путіна від використання ядерної зброї, зокрема, під час особистої зустрічі в березні, заявили чиновники. Восени минулого року Путін визнав, що не має "політичного чи військового сенсу" використовувати тактичну ядерну зброю, і майже припинив говорити про свій атомний арсенал”, - пише FT.
Павло Подвиг, старший співробітник Інституту дослідження проблем роззброєння ООН, що у Женеві, коментує, що залучивши ядерну зброю, Путін може втратити тих небагатьох союзників, які в нього ще лишаються: "Стало зрозуміло, що нікому не подобається ідея залучення ядерної зброї до цієї війни, і була сильна опозиція з боку багатьох країн, у тому числі близьких до Путіна".
Альтернативою ядерним погрозам Кремля став вихід Росії з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Цей крок дає зелене світло Росії на відновлення ядерних випробувань, вперше після розпаду Радянського Союзу.
“Було розуміння, що Росія не придбає собі друзів, роблячи акцент на своїй ядерній зброї. … Дератифікація ДВЗЯВ була свого роду компромісом, якщо хочете, між тими, хто хоче міцної палиці, і тими, хто усвідомлює, що це буде контрпродуктивним”, - сказав Павел Подвиг.
Крім того, щоб продемонструвати свої ядерні амбіції, напередодні РФ випробувала нову ракету, яка, за словами Путіна, має потенційно необмежений радіус дії.
“Деякі з них [нових озброєнь Росії] є справді екзотичними системами, які не мають жодної реальної військової цінності, — коментує виданню FT Павел Подвиг. - Вони дозволяють Путіну говорити: у нас є відповідь, і це те, чого ніхто інший не має. Тож це робить його щасливим, що для сучасної Росії не дрібниця”.
При цьому автор статті FT Мак Седдон застерігає, що прихильники війни в Росії вважають, щоб без застосування ядерної зброї Росія виглядає слабкою, і продовжують закликати Путіна “більше робити, менше говорити” з ядерних питань.
Причини ядерної ескалації
Якщо втрати росіян - в особовому складі, техніці чи територій - продовжуватимуть зростати без покращення на полі бою, президент Володимир Путін зіткнеться з неприємним вибором, мовиться у звіті “Ескалація війни в Україні”, який написали фахівці американської корпорації RAND.
Крайнім ймовірним сценарієм воєнного конфлікту може стати те, що Росія стане першою державою, яка застосувала ядерну зброю у війні з 1945 року, - пишуть автори звіту.
У звіті мовиться, наразі є кілька причин, які стримують Росію від ядерної ескалації, зокрема, стурбованість воєнною реакцією НАТО; стурбованість через можливість втратити підтримку Китаю; уявлення Росії про те, що їхніх цілей можна досягти без подальшої ескалації.
Крім того, як зазначають автори звіту, донині жоден із ескалаційних кроків Москви не змінив поведінку України чи НАТО, як цього домагався Путін і його оточення. Навпаки, ці дії росіян посилили протидію з боку України та НАТО.
Стримування ядерних амбіцій Кремля
Автори звіту рекомендують США та їхнім союзникам концентруватись на згуртованості НАТО, “це життєво важливо як для забезпечення довгострокової підтримки України, так і для збереження стримування російської агресії проти членів НАТО”, а також “чітко спланувати, як реагувати на подальшу російську ескалацію”. Зокрема, рекомендують підтримувати з росіянами дипломатичні й військові канали зв’язку, щоб в разі необхідності, зупинити спіраль ескалації.
В іншому звіті RAND “Формування відповіді США на російські загрози використати нестратегічну ядерну зброю”, фахівці пишуть, що стримати Росію міг би сигнал від США про високі ставки в цій війні, а також, що втрати РФ після використання цієї ядерної зброї будуть вищими, ніж для США чи інших країн.
Вашингтону також рекомендують визначити “вивірену реакцію”, як уникатимуть ескалації, та докласти зусиль, щоб переконати Росію, що “відступ” для росіян дасть кращий результат, ніж ескалація та конфлікт.
*
Файного дня і Перемоги нам всім