"Чому у нас такі злиденні пенсії?" - Павло Бондаренко

"Чому у нас такі злиденні пенсії?" - Павло Бондаренко

Одна жіночка спитала: чому у нас такі злиденні пенсії? Чому пенсіонери змушені виживати на хлібі й воді? Чому у нас не як у Польщі або Литві?

Жіночку ту мені жаль. І не жаль водночас.

Але оскільки таких - хто щиро не розуміє чому - багато, відповім. Може навіть це когось і образить, проте Платон мій друг, та...

У 1990-1991 роках у Польщі, Німеччині, Чехії, Литві комуняк від влади усунули суворо й рішуче. І почали проводити дуже болючі економічні реформи. У Польщі люди від голоду свідомість втрачали. Опудало Больцеровича регулярно палили, але змушені були платити за газ та воду світову ціну.

У Литві теж - не можеш платити за трикімнатну квартиру міняй на однокімнатну, нікого не хвилювало. А не можеш сплачувати за однокімнатну - продавай і переселяйся до гуртожитку, на які було перетворено казарми колишніх радянських гарнізонів.

Завдяки реформам Польща швидко інтегрувалась у Євросоюз. Це зокрема підштовхнуло працедавців платити нормальну зарплату бо поляки по безвізу їхали працювати деінде й створювали дефіцит робочих рук. Ну і профспілки там не для роздачі дітям цукерок на Різдво існують...

Пристойні зарплати підштовхували до розвитку харчову та легку промисловість і наповнювали пенсійні фонди, які теж було реформовано.

Натомість "мудрий український народ" обрав у владу комуняк. Різноманітних фокіних-морозів-плющів-симоненків на чолі з Кравчуком. Навіть нацдеми агітували за Кравчука. За комуняку! Мовляв, він виправився. Он, уже й вишиванку одягнув. Під нею горба не видно. "Групу 239" забули?

Ці "товаріщі" розкрадали країну, а вам кидали "шматочок соціалізму", подачку у вигляді низьких тарифів за рахунок дешевого російського газу та залишків радянської інфраструктури. І зберігали "совкову" систему в усьому: освіті, правоохоронній царині і у пенсійному забезпеченні теж.

До речі, Кравчук, йдучи у президентство присягався на конституції радянської України...

 А потім ви обрали Кучму та "міцних господарників", усіляких звягільських-лазеренків-кінахів-марчуків, які створили кланово-олігархічну систему економіки, по суті той таки "совок" лише замість держави вас експлуатували "олігархи". Цю систему підпирали популісти типу Юлі. І знову вам кидали подачки у вигляді дешевих тарифів. І кілограм гречки перед черговими виборами.

А Ющенка та Порошенка, які прагнули Систему трансформувати, ви зрадили, відповідно за Януковича та за Зе проголосувавши; волаючи "хуженєбудєт". А інфраструктура тим часом пішл туди, куди й мала піти, бо через "дешеві" тарифи її не було за що реконструювати. Зараз ми пожинаємо плоди тієї "халяви", за яку купувалися ваші голоси у минулому.

"Годі, батьку, торгувати - уже нема чим решту давати".

Чому малі пенсії? А не треба було зарплати у конвертах отримувати, не платячи у пенсійний фонд. Не треба було ухилятися від сплати податків. Хто вам винен? Хо вам винен, що ви роками голосували за тих, хто зберігав Систему, розповідаючи вам казочки на різноманітних телевізійних політичних ток-шоу? Звідки візьметься гарна пенсія, якщо ви погоджувалися за копійки працювати й відповідно копійки у Пенсійний фонд йшли?

Ви на відміну від поляків і литовців протягом чверті століття обирали у владу тих, хто обіцяв "халяву", підтримували популістів з числа клептократів. Ви не про майбутнє дітей думали, а про свою сьгочасну вигоду. Як діти, які обирають дві цукерки зараз замість 10 завтра.

Ви не спромоглися нормальні профспілки створити, які б нагинали роботодавців на предмет підвищення зарплат. Ви навпаки - гнулися й гнетеся перед начальниками та власниками фірм. Так хто вам дохтор?

Ви увесь час повторюєте, що ви раби і від вас нічого не залежить. Ви не бажаєте і не хочете боротися за свої права. Так чому ж вас мають годувати краще, ніж ви на те заслуговуєте? Згодні бути рабами - не ремствуйте.

За гречку голосували? Намазували? "Мов. Віру. Армію" на бутербродну намазку міняли? Їж... те...

На жаль, більшість з вас досі на "доброго царя/царицю" чекає.

Хто там ваш черговий Месія? Бойко? Медведчук? Тимошенко?

P.S.

Традиційно... Народ, який не знає або забув своє минуле, не має майбутнього. Це ще Платон сказав. Від себе додам: такий народ приречений ходити по колу, причому ще й по граблях.