"Данило Гетманцев про «Найбільшу аферу століття»" - Влад Пономар

"Данило Гетманцев про «Найбільшу аферу століття»" - Влад Пономар

Головний розробник податкової політики від влади, голова комітету Верховної Ради з фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев про «Найбільшу аферу століття» (як назвала викрадення Коломойським $5.5млрд з «Приватбанку» організація «Organized Crime and Corruption Reporting Project»):
А злочин це чи ні? Я не готовий тільки на підставі повідомлення в пресі звинувачувати в чомусь людей. Ми з вами звикли в нашій країні вішати ярлики.

— Мін'юст США в своєму позові перерахував дуже багато статей українського Кримінального кодексу.
—(Д.Г.) Так? Ну я, бачите, я неглибоко в темі.
— Так, там цілий список.
— (Д.Г.) Однак ми з вами не знаємо фактажу, ми з вами не знаємо, що там насправді є. Коли документи будуть, коли вони будуть доступні для ознайомлення, будемо тоді робити висновки якісь. Зараз коментувати немає сенсу.
— Нема договору про екстрадицію.
— (Д.Г.) Навіть не в договорі справа. Тут просто — громадян України ми не видаємо.


— Але чи немає зараз сенсу створити слідчу комісію при Верховній Раді? Це така резонансна справа.
— (Д.Г.) Ви вірите в ефективність ТСК? Я, чесно кажучи, ні.
— Я не знаю, це, напевно, не до мене питання.
— (Д.Г.) У мене є в цьому сумніви. Мені здається, що це більше політичний ніж юридичний акт. Я вважаю, що кожен повинен займатися своєю роботою: слідчі органи — розслідувати, а депутати — займатися політикою.
— Тобто ви зараз не бачите сенсу в створенні парламентської комісії?
— (Д.Г.) Крім політичних наслідків, ніяких наслідків ні для фігурантів, ні для держави, ні для Приватбанку, ніяких юридичних наслідків це не матиме. Я вважаю, що політичну оцінку цим діям давати рано.
Це зона відповідальності ФБР. Чому ФБР розслідувало цей злочин раніше, ніж отримали якісь результати ми, давайте відповімо на це запитання після того, як дізнаємося — а злочин це чи ні? Я не готовий тільки на підставі повідомлення в пресі звинувачувати в чомусь людей.
Ми з вами звикли в нашій країні вішати ярлики до того, як… І цим зловживають всі — і влада, і опозиція. А потім підганяють задачку під відповідь. Давайте дорослішати.

***
Нагадаю, за даними Нацбанку, які підтвердило незалежне розслідування компанії Kroll, "ПриватБанк" був визнаний неплатоспроможним унаслідок масштабних шахрайських схем. "ПриватБанк" залучав гроші фізичних і юридичних осіб та видавав їх пов’язаним із акціонерами фірмам. Таким чином, із банку були вкрадені 150 млрд грн.

***
Нагадаю, Міністерство юстиції США подало дві скарги (позови) до Окружного суду США в Південному окрузі Флориди для цивільної конфіскації двох об’єктів нерухомості Коломойського в штатах Кентуккі й Техас.
Олігарха звинувачують в розкраданні мільярдів в "Приватбанку" і в їх відмиванні в США.
Крім того, відділ ФБР у Клівленді розслідує справу за підтримки в т.ч. міжнародного підрозділу ФБР з питань корупції ФБР (в серпні були обшуки).

Upd. (27 серпня 2020р.): Згідно з даними звіту Kroll, Коломойський і Боголюбов купували на виведені з банку кошти елітну нерухомість в Лондоні, Ізраїлі, Швейцарії та Франції - фільм Слідство Інфо.

Влад Пономар