"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Oryx: Росія з 10 по 16 жовтня під Авдіївкою підтверджено втратила 118 одиниць техніки, Україна - 25.

Людські втрати: пʼять росіян на одного українця. Від наведення загальних цифр утримаюсь.

P.S. Цифри OSINT-аналітиків з Oryx традиційно найбільш наближені до реальних.


Європарламент схвалив у першому читанні створення фонду Ukraine Facility на 50 млрд євро.

Це новий фінансовий інструмент ЄС щодо виділення Україні грантів та кредитів для відновлення, реконструкції та модернізації країни в 2024-2027 роках в обмін на виконання реформ.

Також депутати ЄП посилили правила боротьби з шахрайством та корупцією в Україні за використання коштів ЄС.

Зокрема, пропонується створити онлайн-портал, на якому відображатиметься інформація про передачу Україні коштів, їх витрати та виконані реформи.


Politico: Байден ВЖЕ передав ATACMS Україні - вкрай важливо, щоб Київ мав ці системи більшої дальності для ураження аеродромів та складів БК для того, щоб звести нанівець будь-які логістичні переваги Росії та їх спроби осіннього наступу.

Зеленський вже публічно підтвердив наведений факт.

❗️Наступні F-16? Думаю, вони зʼявляться в Україні раніше, аніж планувалось - Байдену на початок передвиборчої компанії треба показати успіхи України на полі бою. Мовляв, гроші американських платників податків витрачені не даремно.


Польща. Попередні підсумки.

На парламентських виборах консервативна "Право та справедливість" (ПіС) втратила більшість, програвши опозиційній коаліції під егідою "Громадянської платформи", яку очолює Дональд Туск.

Хоча ПіС і лідирує формально (35,38% голосів), перевага - у "Громадянської платформи" (30,70%) і центристського "Третього шляху" (14,40%) і "Нових лівих", що примикають до нього. – 8,61%. Можливий альянс із ПіС із ультраправою та відверто антиукраїнською "Конфедерацією" (7,16%) не змінив би ситуацію.

Багато в чому такий результат пояснюється рекордною в історії сучасної Польщі явкою на вибори - 72,9%.

Це сталося за рахунок приходу на виборчі дільниці молоді та ліберально налаштованих виборців великих міст, які раніше, як правило, ігнорували голосування, але зараз були мобілізовані опозицією, яка закликала "відстояти демократію та європейський вибір".

Уряд Туска, як очікується, поверне курс Польщі до проєвропейського вектора, відновить відносини з Німеччиною та Францією, менше педалюватиме спірні історичні та інші теми у відносинах з Україною.

Проте, не все райдужно - президентська посада до 2025 року залишається за правлячою ПіС. Але Дуда - більш гнучкий політик, ніж Качинський, а тому, на мою думку, прагнутиме до компромісу з парламентською більшістю.

Що ж, маємо певну компенсацію за виграш проросійських сил у Словаччині, і будемо сподіватись, що наша влада спроможеться не зіпсувати відносини з основним східноєвропейським партнером України.