"Добрий НБУ, злий Мінфін, і За що звільняють в Україні міністрів" - Сергій Фурса

"Добрий НБУ, злий Мінфін, і За що звільняють в Україні міністрів" - Сергій Фурса

Це був короткий, але дуже позитивний, тиждень для ринків. Поки українці святкували Великдень, інтоксикуючи соцмережи і власні шлунки пасочками і зайвими кілограмами, в Лондоні і Нью-Йорку також відпочивали. Свій Великдень вони вже встигли відмітити давненько, як і наказав їм місячний календар, а тому, в Лондоні, наприклад, просто зробили вихідний не заморочуючись з причиною. Відсвяткували так добре, що потім показали найкращі торгові дні, починаючи з листопада. В результаті, ранок п’ятниці індекс S&P500 відкриє з відмітки 5214 пунктів, що на 150 пунктів вище, ніж тиждень тому. Фактично, ринки за тиждень відіграли всю корекцію, яку ми могли споглядати у квітні. І, звісно, добрий настрій ринків пояснюється очікуваннями по ставкам. Більше інвесторів і спекулянтів зараз нічого не цікавить, навіть якби величезний метеорит летів у сторону Землі, вони б цим переймалися менше. На цьому тижні ринки переконали самі себе, що, все ж таки, ставки скоро будуть знижувати. А тут ще підсобили дані з ринку праці. Вперше доволі багато людей почало шукати роботу. За дуже довгий термін. Що торговці інтерпретували як тиск на ФРС знижувати ставки, бо економіка вже не витримує дорогих грошей.

Ціна на нафту трохи додала на цьому тижні. Ізраїль розпочав новий етап операції проти Хамасу, з кожним етапом якої прихильників Хамасу стає все більше. Проте така ефективність дій поки не змушує Нєтаньяху зупинитись. Тим більше, він чудово розуміє, що як тільки ескалація мине, він перший відправиться на вихід. А потім ще отримає купу незручних запитань і розслідувань. І чим пізніше це трапиться, тим краще. Тим більше, може на той час на Землю таки полетить метеорит і всі займуться іншими справами. Навіть американці вже зупинили постачання певних видів боєприпасів для армії Ізраїля, сподіваючись, що це може зупинити ізраїльського прем’єра. В результаті барель бренту торгується вище 84 доларів. А західна преса активно працює із підсвідомим і свідомим нафтових спекулянтів, благаючи їх бути раціональними і перестати вважати, що удари українців по російським НПЗ мають призводити до активних покупок на ринку. Тим більше, що ці удари ніхто, судячи з усього, зупиняти не збирається і вже оновився рекорд дальності, який тепер складає 1500 км. І тепер в провідних медіа спекулянтів переконують, що попередній наратив, про те, що такі удари приводять до дефіциту на ринку бензину, а дефіцит на ринку бензину завжди означає зростання вартості нафти не вірний, і треба керуватись іншою логікою, що удари по російських НПЗ збільшують російський експорт нафти, а значить ціна на нафту має навпаки падати. Подивимось, чи буде успішна така робота, бо на люди, що стикались і з ринками, добре знають, що цей самий ринок може довше залишатись ірраціональним, ніж ти платоспроможним.

А щоб американці не думали, що в Україні їх будуть слухатись, на цьому тижні депутати звільнили міністра Кубракова, якого в США цінували і якому довіряли і який, на свою біду, активно співпрацював як з союзниками, так і з антикорупційними органами. Як виявилось, це погано впливає на кар’єрні перспективи. Цікавий хід, звісно, в рамках очікування пришвидшення американської допомоги чи активної участі союзників у відновленні України. Хоча, з українського боку завжди домінував наратив, що треба дати гроші і відвернутись. На ринку єврооблігацій продовжуються спекуляції на тему, що ж буде з реструктуризацією. Поки українців лякають розмовами, що злі кредитори хочу вже у 2025 році отримати від українських платників податків 500 млн доларів, самі кредитори гадають, чи буде досягнута угода, а якщо буде, то наскільки жорстке списання боргу продавить МВФ, чи ринок отримає нове замороження. І поки що ринок хіба що до карт Таро не звертався, бо наразі ймовірність кожного з сценаріїв приблизно однакова. І точно ніхто не розглядає варіант дефолту.

А інвесторів в корпоративні єврооблігацій трохи порадував НБУ, який таки перейшов до нового етапу валютної лібералізації. Не тільки спростивши чи просто дозволивши ряд зовнішньоекономічної активності, а й дозволивши частково виводити «нові» дивіденди і платити по відсотках. Звісно, ринко як завжди очікував більшого. І раніше, наприклад, вважалось, що можна буде репатріювати дивіденди з 2023 року. Але не так сталося як гадалося. Та і по правді сказати, Нацбанк і так проявив високий рівень щедрості. Бо до кінця війни розмови про інвестиційний клімат, а саме відновленням останнього лобіювали дозволили виводити чесно зароблено з України, не мають жодного сенсу і ніхто не може очікувати нових інвестиційних грошей. Потік який стримується точно не через обмеження регулятора. Нові заходи по відкручуванню гайок будуть коштувани НБУ приблизно 4-5 млрд доларів резервів і регулятор готовий на це піти, враховуючи, що вони, ці самі резерви, і так досягнули історичних максимумів і іноді виглядають аж занадто великими для країни, що постійно просить про допомогу.

А на валютному ринку з початку тижня гривня спробувала укріпитись. Що, звісно, було дивною реакцією на валютну лібералізацію. Але по-перше то була лише коротка реакція, а по-друге ситуація на валютному ринку, схоже, отримала новий вид сезонності. Бюджетна сезонність. І український бюджет на тлі війни став таким великим, що саме він грає провідну роль у всьому. Як в динаміці валютного ринку, в тому числі всередині місяця, так і в динаміці кількості українських мільйонерів. У другій половині тижня гривня одумалась і повернулась до попередніх рівнів і зранку в п ятницю відкривається на міжбанку десь на рівні 39,7 гривень за долар, а на «вуличному ринку» - 39,9. А на внутрішньому борговому ринку Мінфін показує силу, зробивши ринку обрізання на черговому аукціоні у вівторок. Відрізавши більшість неконкурентних заявок, дуже прозоро натякаючи покупцям, що хоче побачити щурячі біги по дорозі вниз із значним зниженням ставок. І, скоріш за все, в наступні тижні ми побачимо подальше зниження ставок уздовж всієї кривої. Ну і продовжує страждати українська енергетика. В яку знов прилетіли чергові російські ракети, не всі з яких вдалось збити по дорозі. Як результат, збільшення дефіциту в системі, навіть без спеки і ввімкнених кондиціонерів, який тепер не перекривається імпортом і призводить до настійливих прохань до бізнесу «прикрути». Перші наслідки цих ударів можна помітити в квітневих данних по транспортним перевезенням Укрзалізниці, які помітно скоротились. Що обіцяє відповідне падіння експорту руди і металу вже в травні.