"Два рочки" - Віктор Бобиренко

"Два рочки" - Віктор Бобиренко

У цей день 2 роки тому Зеленського обрали президентом.
Окреме кіно – це те, завдячуючи яким технологіям його обрали. Це був набір маніпулятивних технологій.
Але базувався він на одній ціннісній характеристиці. Яка, на думку людей, найбільше необхідна керівнику.
Це порядність і чесність.
І я хотів би, щоб ми через два роки змогли його оцінити, як керівника країни.
Є чіткі критерії, яким має бути успішний керівник. Неважливо, якого рівня і управлінського типу: від директора бізнес-компанії, головного лікаря ЦРЛ чи лідера країни.
Є п'ять критеріїв + одна ціннісна характеристика, без яких управлінець не може бути успішним. Тобто по кожному він має мати хоча б трієчку в нашому табелі. Причому, я б ще ці критерії ранжував - від більш необхідного до менш. Хоча повторюсь - необхідні - усі. Поїхали:
1. Стратегічне мислення. Вміння бачити динамічну компанію чи лобістську кампанію, галузь, неурядову організацію, ввірений район - у багатовимірній перспективі: демографія, спроможності, конкуренти, "бандитські расклади" і потенційні жопи.
І Володимир Олександрович сам у Давосі у 2020 році заявив на весь світ – що стратегія – не його коник.
Двійка.
2. Вміння підбирати і розставляти кадри. Керівник не може всього знати і все охопити. Тому потрібно вибрати і поставити того, хто нестиме тягар обов’язків і відповідальності. Часто керівник має призначати тих, хто і самі повинні мати стратегічне мислення і призначати кадри.
Що ми бачимо тут у Найвеличнішого? Квартал, люди олігархів і підлабузники. Ну і Мендель, канєшна.
Двійка.
3. Комунікативність. Причому у різній її направленості: і у формуванні стосунків з партнерами, постачальниками, суміжниками, керівництвом. Ну і з підлеглими спілкуватися не за принципом: "я начальник - ти дурак". Потрібне розуміння - що винен не лише своїй сім’ї, а і сім’ям підлеглих - принаймні премії і настрій.
А у нас? Зеленський спілкується з піплом через відоси. А комунікації – це обов’язковий зворотній зв’язок. А у нас - він сам на сцені – а піплу дозволяють лише аплодувати із залу.
Двійка.
4. Адаптивність та вміння тримати удар. Простіше - бути кризовим менеджером. Вміння швидко реагувати на оперативні виклики і бажано без паніки. Чудовий приклад - Черчіль.
З одного боку - безкомпромісність у боротьбі з Гітлером, з іншого - "неможливий" союз зі Сталіним (через здачу йому довоєнних територій іншого союзника - Польщі).
Зеленський надзвичайно гнучкий і вміє швидко міняти позицію. От хоча б у відношенні до війни – від «пєрєстать стрєлять» - до необхідності вступу в НАТО. Але іноді аж занадто гнучкий – гутапєрчєвий.
Але і панікує добре. Як кажуть у народі – сцить.
Але ОК. Поставимо трієчку.
5. Професійність. Передбачається, що якщо ви керуєте спортом то знаєте різницю між волейболом і водним поло. А якщо медициною - відрізняєте гонорею від діареї. Якщо ви командуєте військовими - то вмієте посилати підлеглих на смерть і бодрєнько писати похоронки.
Ну тут ясно – двійка.
Ну і нарешті на додачу до цих, необхідних якостей у керівника має бути наявною порядність. Так, порядність - це якість, яка потрібна сучасному керівникові. Вона важлива, як і 5-ть попередніх.
Але є одне але. Добрий керівник у папуасів їсть людей. А у деяких суспільствах він має вміти їсти мізки підлеглим. Тут порядність - це набір етичних якостей, які відповідають сучасному менталітету нації, суспільним нормам та спільним навичкам консорції.
Наприклад, у нашому суспільстві побутує поняття "чесний вор". А у нормальних суспільствах це - оксюморон.
Тому Янукович - порядний батько і був винен лише своїй сімї. Але я знаю людей, які за це вважають його порядною людиною.
І тут у Зеленського, на мій суб’єктивний погляд – теж двійка.
Бо за моїми уявленнями про порядність – треба не Колю Тищенка з Татаровим відмазувать (бо це у них вважається порядним – відмазати друзів) – а каленим залізом випалювати корупцію.
Схиблені у нього уяви про порядність.
Як вам президент двієчник?
А він на другий строк хоче. Чекайте.