Джо Байден підтримав нову стратегію із вакцинації від COVID-19

Джо Байден підтримав нову стратегію із вакцинації від COVID-19

Новообраний президент США Джо Байден оголосив зміну у плані вакцинації американців, ставлячи за мету розподілити наявні дози якомога скоріше.

Зараз половину доз вакцин, що потребують два уколи, зарезервовано для тих, хто отримав перше щеплення, таким чином, щоб вони гарантовано отримали друге через три-чотири тижні.

Байден "вірить, що уряд повинен припинити зберігати вакцини, щоб її отримали якомога більше американців уже зараз", - повідомив речник перехідної команди демократів Т.Джей Дакло.

Враховуючи обмеженість кількості доз, друге щеплення може бути відкладеним.

Адміністрація з контролю за харчами та ліками США виступила проти такого підходу. "Такі зміни не підтримані відповідними науковими доказами й можуть бути контрпродуктивними для громадського здоров'я", - йдеться у заяві відомства.

Ентоні Фаучі, директор Національного інституту алергійних та інфекційних захворювань повідомив минулого тижня в інтерв'ю CNN, що він також виступає проти відкладення другої дози: "Я би не був прихильником цього. Ми повинні продовжувати робити те, що робимо". В інтерв'ю громадському радіо NPR він сказав, що команда Байдена продовжує підтримувати протокол вакцинації двома дозами.

У грудні Велика Британія оголосила про рішення прискорити розподілення першої дози вакцини й відкласти другу дозу на строк до 12 тижнів. У Франції використовують інтервал у 6 тижнів.

ВООЗ тим часом підтримала ідею відкласти друге щеплення, назвавши це "прагматичним підходом для збільшення кількості людей, які отримають першу дозу, поки кількість вакцин продовжує зростати".

У клінічних випробуваннях компаній Pfizer-BioNTech та Moderna ефективність від вакцини проти коронавірусу сягала 95% ефективності, коли пацієнти отримували другу дозу через три-чотири тижні після першої.

У ВООЗ заявили, що час між щепленнями може бути збільшений до шести тижнів.

Одне з головних застережень науковців полягає у тому, що ефекти від змін у плані вакцинації не були досліджені під час випробувань. "Це рішення базоване на вірі, а не на свідченнях і даних", - заявив імунолог Гарвардського університету Беррі Блум.

"Ми перебуваємо у кризі, й у такий час потрібно діяти на основі обмеженої інформації", - відповідає на такі застередження епідеміолог з Гарварда Марш Ліпсіч.

Вже після першого уколу вакцина надає певний рівень захисту. Pfizer оцінює його на рівні 50%, Moderna - 80%-90%. Але сказати напевно важко, адже дослідження не були призначені для з'ясування ефективності одного уколу.

Хоча відкладення другого щеплення, підсилювальної дози, на кілька тижнів може не нести проблем, невідомо, наскільки довго діятиме захист від першої дози. "Я не думаю, що у цифрах 21 чи 28 днів для підсилювача є якась чудодійна різниця", - сказав Блум, однак додав: "Я не знаю, наскільки довго можна відкладати його".

Серед ймовірних ризиків - довший час між дозами може допомогти вірусу виробити стійкість до препарату, розмірковує імунолог Університету Джонса Гопкінса Ендрю Пекош.

Він каже, що коли науковці хочуть дослідити, як вірус може стати стійким до вакцини, вони атакують його послабленою імунною відповіддю - це схоже на те, щоб дати лише одну дозу із вакцини, що потребує дві: "Ви не хочете проводити такий експеримент на рівні населення, даючи їм такий-сякий імунітет, що дозволить з'явитись іншим штамам. Набагато краще отримати той високий рівень ефективності якомога швидше".

Натомість Ліпсіч каже, що не підтримує такий аргумент, адже взагалі невакциновані люди можуть бути під вищим ризиком.

Блум каже, що інша потенційна проблема - у підриванні громадської довіри. "Для цілісності процесу, в якому і так сумніваються чимало людей - чи вакцини безпечні, чи уряд корумпований, чи влада знає, що робить - є певна логіка у тому, щоб говорити: "Ми маємо гарні свідчення щодо чогось одного, тож це й робитимемо".

При цьому, щеплення навіть першою дозорю відбувається у США набагато повільніше, ніж очікувалось. За останніми офіційними даними, станом на четвер лише майже 6 мільйонів людей були імунізовані, хоча було доставлено 21 мільйон доз.

"Схоже, що дістатись людей для щеплення зараз дуже непросто, і в такому випадку, це навряд чи буде дуже розумно (відкладати другу дозу - ред)", - каже Пекош.