Ефект метелика, горіхи та... Нью-Йорк

Ефект метелика, горіхи та... Нью-Йорк

В результаті підписання угоди в місті Бреда в 1667 році голландці поступилися англійцям своїми володіннями в Північній Америці в обмін на маленький острівець Ран в архіпелазі Банда (сучасна Індонезія).

Англія, яка втратила свої права на острів Ран (привабливість якого полягала виключно в тому, що там вирощували мускатний горіх), натомість отримала права на невеликий шматочок суші на іншому краю світу - острові Манхеттен.

Голландці зайняли Манхеттен незабаром після прибуття туди першого європейця Генрі Гудзона (насправді Хадсона, можливо далекого родича домовласниці Шерлока Холмса), який шукав шлях в Ост-Індію, до легендарних Островів прянощів.

1664 року голландський губернатор Нового Амстердама (так тоді називався Нью-Йорк) був змушений поступитися колонією англійцям. Невдоволення голландців цієї поступкою призвело до війни між двома країнами, яка тривала близько трьох років. Водночас англійська присутність на індонезійському острові Ран дратувала голландців, оскільки воно порушувало монополію Голландії на торгівлю мускатним горіхом.

Голландці до того ж вимагали компенсації за англійське піратство і домагалися повернення Нового Амстердама. Англійці хотіли, щоб голландці заплатили за свої злочини в Ост-Індії і повернули Ран. Жодна зі сторін довго не хотіла йти на поступки, але зрештою у голландському місті Бреда було підписано угоду.

Англійці забирали Манхеттен і відмовлялися від претензій на острів Ран. Голландці ставали господарями острова Ран і більше не претендували на Манхеттен.

Коли англійці підняли свій прапор над Новим Амстердамом (пізніше перейменованим в Нью-Йорк), здавалося, що голландцям в цій суперечці пощастило більше. Хіба можна було порівняти маленьке поселення в далекому Новому Світі (близько тисячі осіб) з монополією на торгівлю дорогоцінним мускатним горіхом?

Чому мускатний горіх цінувався так високо? Подібно до інших прянощів, мускатний горіх широко використовувався в Європі для збереження продуктів, його вживали в їжу і застосовували в медицині. Але цей горіх мав і іншу важливу функцію. Вважалося, що він захищає від "чорної смерті", яка спустошувала Європу протягом чотирьохсот років. Тепер нам відомо, що "чорна смерть" (чума) - це захворювання, яке переносять щури і яке передається через укуси бліх.

Характерний запах мускатного горіха пояснюється присутністю в ньому ізоевгенола - природного пестицида – рослини виробляють його для захисту від жуйних тварин, комах і мікробів. Цілком ймовірно, що ізоевгенол з мускатного горіха і відганяв бліх.

Чи допомагав він від чуми (люди носили на шиї маленький мішечок з мускатним горіхом), сказати важко, але летючі ароматичні речовини в його складі сприяли зростанню його ціни і популярності. Відкриття і завоювання нових земель, підписану в Бреда угоду, а також той факт, що головне місто Америки називають Нью-Йорком, а не Новим Амстердамом - все це має відношення до речовини ізоевгенол.

Всі елементи Всесвіту мають взаємозв'язок, все істоти в цьому світі пов'язані між собою.

Парацельс

Пенни Лекутер