"FPV-коптери" - Павло Вернівский

"FPV-коптери" - Павло Вернівский

Може скажу непопулярну річ, але в мене є великі сумніви, що Мадяру вдасться закупити 20 тис дронів-камікадзе в найближчій перспективі.

Якщо чесно, то я не зовсім розумію як можна виробити таку кількість дронів за той невеликий час, що обіцяє Мадяр.

В першу чергу в мене є сумніви, що зараз в якогось європейського чи американського виробника є такі виробничі потужності, які дозволять за міс-два виробити весь об’єм.

Поясню на цифрах.

Аналітичний портал Statista каже, що в 2020 світові продажі дронів складали 5 млн одиниць. Найбільше дронів купили в США - 1 млн одиниць.

Найбільшим виробником дронів є Китай. Один тільки виробник Мавіка компанія DJI контролює 70% світового ринку.

Тому виробництво в інших країнах залишається чуть більше 1 млн. В місяць це виходить до 100 тис дронів.

Особисто в мене є сумніви, що Мадяру вдалось законтрактувати 5-10% світового ринку. Для прикладу, на сайті фонда Притули фігурує цифра, що за час війни вони закупили 5300 дронів, а за 9 міс по проекту Армія дронів було закуплено 3200 дронів.

І тут ще важливо врахувати, що це мова про цивільні дрони. А Мадяр каже про ударні. Там ринок ще менший, бо ці дрони треба спорядити вибухівкою.

Йдемо далі. Якщо він знайшов виробника, який пообіцяв це зробити, і навіть перечисливши йому всі гроші в якості авансу, то все одно для виробництва треба час.

Спочатку виробнику треба закупити всі необхідні компоненти. Якщо мова йдеться про велику кількість цих компонентів, то їх треба законтрактувати. І скоріш за все у виробника компонентів, тих самих моторів, їх не буде на складі. Навіть якщо в нього нема інших замовлень (в чому мене є теж сумніви, бо що це за виробник такий тоді) і він кинеться їх одразу виробляти, то все одно необхідний час.

Знову ж таки, окремо треба знайти виробника боєприпасу для дрону, який спеціально для контракту Мадяра виробить 20 тис екземплярів боєприпасу.

Взагалі, людина, яка хоч трохи розуміє процес виробництва, зі мною погодиться - це нереально зробити в короткий час. Навіть коли я пишу про масове виробництво, то я розумію всі ці нюанси і тому кажу про необхідність організації процесу.

А так, щоб якийсь виробник відреагував на ситуативний попит зі сторони одного замовника і без розуміння подальших перспектив, то в мене є великі сумніви щодо цього…

Хоча може я помиляюсь…

Поясню свої аргументи щодо закупівлі 20 тис дронів.

Так, я розумію, що FPV-коптери досить швидко збираються і саме по цій причині багато хто впевнені, що виробити таку кількість не є проблемою. Особливо в цьому впевнені ті хто сам збирав цей коптер.

А я ж намагаюсь донести, що збирати 1-2 коптера десь в гаражі і збирати десятки тисяч це велика різниця.

Спробую пояснити в чому ця різниця.

Коли ви збираєте 1-2 коптера в гаражі, то ви як правило навіть не думаєте про фінансові, юридичні, логістичні проблеми.

Для прикладу, якщо вам треба декілька процесорів, то ви їх замовляєте як фізична особа на Аліекспресі і вам його доставляють.

Зовсім інша справа коли ви замовляєте тисячі цих процесорів. Як мінімум ви не ризикнете відправити 30-40 тис дол якомусь невідомому постачальнику, в надії, що він вам надішле тих 2 тис процесорів.  

І коли мова йдеться про такі великі об’єми, то тут виникають договірні відносини. Підписується контракт, узгоджуються умови фінансування, поставки.

Якщо ж навіть була досягнута домовленість, що ви спочатку відправляєте постачальнику кошти за деталі, то скоріш за все вам будуть потрібні якісь гарантії повернення авансового платежу, на випадок якщо замовник вчасно не виконає замовлення. І тоді ви в нього просите банківську гарантію повернення авансового платежу.

Взагалі, між великими виробниками та їх постачальниками як правило існують довготривалі відносини. Однак, налагоджений механізм співпраці не значить, що його легко змінити в ту чи іншу сторону. І тут мова не тільки про юридичні аспекти, бо скоріш за все там треба буде новий договір. А й навіть про фінансові.

Умовно кажучи, якщо ви кожен місяць випускаєте 2 тис дронів в міс, то постачальник підлаштовує своє виробництво під ваші потреби. І коли у вас з’явитися замовник, який замовить 5-10 тис дронів в міс, то це абсолютно не значить що він так же швидко збільшить виробництво на такий же об’єм і забезпечить вас необхідними деталями. Нажаль, сучасне виробництво так не працює по тим же фінансовим, юридичним і логістичним причинам.

Навіть якщо збирати той самий коптер можна в кустарних умовах, то це не значить що деталі для нього так само легко збирати в гаражі. Мотор, відеопередавач, FPV-камера і навіть мікропроцесор це все продукти промислового виробництво.

Розумію, що багато підприємців з Україні далекі від цих аспектів, але економіка розвиненого світу заточена на ефективності. Це значить, що наявні виробничі потужності не повинні простоювати і мають використовуватись з максимальною економічною ефективністю. Рентабельність власного капіталу, активів, інвестицій, виробництва, оборотних коштів всі ці коефіцієнти використовуються для того, щоб рахувати цю ефективність.

Тому коли у виробника FPV камер стрімко зростає попит на його товар, то він не кидається стрімголов нарощувати виробництво, бо для цього треба нарощення виробничих ліній. А в першу чергу аналізує перспективи довготривалості цього попиту. Адже коли інвестується нові кошти в виробничі потужності, то їх як мінімум треба окупити, а в ідеалі отримати прибуток. І в подальшому ці нові виробничі потужності мають не погіршити вище перечислені коефіцієнти рентабельності цього виробника.