"ГОРДОН «ЗДАЄ» МАРІУПОЛЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГОРДОН «ЗДАЄ» МАРІУПОЛЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Дмитро Гордон в ефірі телеканалу «Україна» в програмі Шустера заявив, ніби Петро Порошенко домовлявся з Путіним, аби здати терористам ДиРи Маріуполь – і місто, ніби, врятував виключно добровольчий батальйон «Азов». Так от. Гордон – брехун чорноротий. І зараз я вам це доведу.

Президентом України Петро Порошенко був обраний 25 травня 2014 р. До обрання президентом НІЯКИХ офіційних посад Петро Порошенко не мав – він був позафракційним (!) депутатом ВР. Тобто – переговорів вести не міг. Інавгурація Порошенка сталася 7 червня. А вже 13 червня Маріуполь був звільнений. Виходить про здачу Маріуполя Порошенко домовлявся між 7 і 13 червня? Насмілюся нагадати, що 26 травня, через день після обрання Порошенка, ЗСУ здобули першу у тій війні перемогу – відбили атаку на Донецький аеропорт і завдали значних втрат ворогові. Переговори з Путіним на такому тлі виглядають щонайменше сумнівно. Але насправді були й інші події.

Що б там зараз не розповідав Білецький, але Маріуполь звільняв не тільки батальйон «Азов». Сепаратистам так і не вдалося взяти під контроль аеродром Маріуполя і кілька військових частин. Їх тримали Нацгвардія і бійці 72-ї бригади ЗСУ. Власне, вогонь на знищення по проросійських бойовиках вперше відкритий був у Маріуполі. «Азов» увірвався в місто з аеродрому, а туди його бійці були перекинуті військово-транспортними літаками ЗСУ. Ще до штурму бійці 72-ї бригади, Нацгвардії та Донецького прикордонного загону виставили навколо міста блокпости. Місто було блоковане – в цих умовах на вулиці вийшли штурмові групи «Азову».

Правда така, що Маріуполь звільняли спільно батальйон «Азов», 72-а бригада, нацгвардія і прикордонники. Кожен виконував свої задачі. Операцією керували командувач особливого району «М» генерал Микола Климчук, а по лінії МВС – командувач Нацгвардією генерал Степан Полторак (майбутній міністр оборони). Це ніяк не применшує героїзму «азовців». Але. Визволення Маріуполя готували заздалегідь, на рівні кількох силових відомств. Про це не міг не знати президент країни. Які ще переговори про здачу – про що ви?

Доречне питання – а може ішлося не про червень, а про серпень 2014 р.? Про наступ колони російський військ на Новоазовськ? Таке твердження звучить ще більш смішно за попереднє.

По-перше, від червня по другу 23 серпня біля Маріуполя активних бойових дій не було. По-друге, Маріуполь тоді обороняла збірна команда різних підрозділів: залоги і мобільні застави прикордонників, 9-й тербат «Вінниця», 37-й тербат «Запоріжжя», 23-й тербат «Хортиця», підрозділи батальйонів «Дніпро» і «Азов», ротна група 17-й танкової бригади, Добровольча козацька рота «БУК», тощо. При чому першими в бій вступили прикордонники і 9-й тербат. Нарешті, у самому Маріуполі почав формуватися загін добровольців, а 28 серпня 2014 р. в місті пройшов 5-тисячний мітинг проти окупації, і за Маріуполь в складі України. Ні про яке ««Азов» врятував» тут не ідеться як таке.

Нарешті. Мінські угоди були підписані в той момент коли з півночі на Новоазовськ наступали рейдові групи 95-ї і 79-ї аеромобільних бригад. Прямо під час переговорів дві бригади ЗСУ наводили жах на тилах терористів ДиРи – про це весь час забувають. Чому – очевидно.

Сам характер подій вказує – не було ніяких переговорів про які говорить Гордон. Гордон – бреше. Бреше з конкретною метою, аби надалі паплюжити ім’я Петра Порошенка, користуючись своєю безкарністю і нашою наївністю. І ще – класовою ненавистю багатьох українців до мільйонера.

Саме це вже давно не дивує. Дивує інше. Це ж наскільки вони бояться Петра Порошенка?! Наскільки вони тремтять від думки про його повернення в президенти, якщо брешуть аж настільки зухвало?!