"КИСЛІ НОВИНИ З ЗАХОДУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"КИСЛІ НОВИНИ З ЗАХОДУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Поганенькі новини приходять з Заходу. Трампа суд визнав можливо винним у шахрайстві - але брати участь у виборах йому це не заважає. А рейтинги показують, що симпатії американців розділилися навпіл і Трам має чималі шанси на перемогу.

Якщо зміниться влада у США, очевидно зміняться пріоритети і у Британії. Може й несуттєво, але... Британія далеко не така багата, як Сполучені Штати.

У Франції від 30% до 33% голосів набирає Марін Ле Пен, про зв'язки якої з Путіним не писав тільки лінивий.

І от - новина з Німеччини. "Financial Times" написало, що ультраправа німецька партія "Альтернатива для Німеччини" набирає на виборах 22%, тобто випереджає кожну з трьох партій, що входять до нинішньої коаліції Шольца.

Так, аналітики сходяться на думці, що навіть в разі виграшу "Альтернатива для Німеччини" не зможе сформувати коаліцію, бо з такою зашквареною партією в коаліцію не увійте ніхто. Але тут можна згадати довічне "А що як ні?" Зрештою, очевидно, в разі перемоги на виборах "Альтернатива для Німеччини" зможе заблокувати низку програм німецького уряду. У першу чергу - програми допомоги для України.

Чому так? Та знаєте, для німців і французів своя сорочка до тіла ближча. Питання цін на опалення та податків цікавить їх набагато більше за трагедію української сім'ї, яка втратила все у Кременній чи у Бахмуті. Це - реальність, а не картинка яку малюють наші ЗМІ, ніби в країнах Заходу кричуща більшість людей підтримують Україну. Так - більшість. Поки що - більшість. Так може бути не завжди.

Очевидно також. Москва не приховує, її блакитна мрія це зміна влади на Заході. Очевидно, Москва для цього не пошкодує ані нафтових євро, ані власних ресурсів. "Соціальний" ролик для "Альтернативи для Німеччини" з російськими акторами (і певно, знятий у Росії) ми вже бачили. Не сумнівайтеся, будуть ще.

Що це все означатиме для нас? Та власне те, що допомога з боку Заходу для нас може зменшитися суттєво. Прибічники чинної влади і долучені до них попаяні "Стокгольмським синдромом", сильно збурювалися на слова британського міністра Уоллеса що "Захід - не Амазон" і що "українцям було б краще бути більш вдячними". Пристрасті лунали.

Кортить запитати всіх цих дивовижних людей - ЩО вони будуть робити, якщо рівень допомоги Україні зменшиться від 75 коп. у кожній гривні (як зараз) до, наприклад, 40? Незрозуміло? Тоді поясню, що вони заспівають якщо Україну накриє хвиля інфляції, та з'являться черги за харчами і продуктові картки, як у Британії під час Другої Світової? Гарна перспектива?

На наше щастя, на Заході сама система побудована так, що ані переможець на виборах, ані президент не мають всієї повноти влади. Навіть коли Трамп був президентом Україна примудрялася вигризати у США допомогу у протистоянні з Москвою - граючи на протиріччях різних гілок влади. Але. Тоді президентом України був Петро Порошенко, який на політичних інтригах і міжнародній політиці собаку з'їв. Чи зможе так само захищати національні інтереси Зеленський, який за твердженням його прибічників "вигризає зброю у Заходу"?

Що заспівають прибічники ЗЕ, коли обсяги допомоги Україні різко впадуть? Що вигризалка зламалася?

Очевидно, українському керівництву треба прийняти реальність такою, яка вона є і приготуватися до найгіршого. Приготуватися до того, що у країнах-союзниках владою стануть пропутінські сили. Такий варіант дуже навіть вирогідний. Українська влада мусить бути до нього готова, яким би болісним він не був для самої тої влади. Треба розуміти, як діяти в такому випадку. Треба мати план, як співпрацювати тоді з опозиціями у країнах Європи. Наводити контакти вже зараз.

Треба припинити бикувати на переговорах, як це полюбляє робити Зеленський. Треба не бикувати, а домовлятися. Взаємовигідно.

Та чи приготується влада? Я не відаю.