Літо чи Зима: За яким часом буде жити Україна

Літо чи Зима: За яким часом буде жити Україна

Країни ЄС переходять на літній час, а Україна - на зимовий, як Росія, бо на цьому заробляє Ахметов.
У ЄС проголосували за відмову від переходу на зимовий час
Ми станемо найтемнішою для життєдіяльності країною світу, якщо перейдемо на зимовий час (проголосовано монобільшістю). Ми будемо спати, поки світить сонце, а житимемо в темноті. Однак, це напрочуд вигідно одній людині в Україні – Ахметову.
Лишень порахуйте, цілих півроку вся країна ввечері на годину раніше включатиме світло. Це створюватиме додаткові піки в енергоспоживанні, які у нас покриваються за рахунок державних ГЕС та Аметівських ТЕС. Це ж який додатковий заробіток…
Ахметов зараз має великий вплив на владу. Прем’єра Шмигаля називають людиною Ахметова. Тому не дивно, що такий шкідливий законопроект для країни і суспільства, зате вигідний для Ахметова, був проголосований саме зараз.
Закон за авторством представника Президента в парламенті Руслана Стефанчука, який прийняла «монобільшість» в першому читанні, передбачає, що країна відмовляється від щорічного переходу на літній час і залишається на базовому зимовому.
Законотворець пояснює такі "реформи" рішенням ЄС про шкідливість зміни часу для біологічних ритмів людини. Однак, чому в такому випадку законотворець одноосібно прирік країну на життя за зимовим часом? Адже перехід країни в «зимовий час» - це ріст депресій від браку такого атидеприсанта, як сонце. Взагалі, чому «зелена влада», яка стільки торочить про референдуми, посміла прийняти ТАКЕ рішення без людей?
В країнах Європи давно готується грунт для скасування переходу. І найголовнішим там є консультації з суспільством. ЄС виносило на референдум, який саме - «зимовий» чи «літній» час обрати для життя – громадяни ЄС вибрали ЛІТНІЙ ЧАС!!!! Найбільше за «літній час» проголосувало громадян Німеччини. Це важливий аргумент для нас, бо ми з Німеччиною на одній широті і в нас однаковий час зеніту сонця в зимовий та літній період.
Отож, Німеччина вибрала сонце, а ЗЕ прирекли українців жити в темряві. До речі, окремі країни ЄС проводили свої референдуми (деякі країни проголосували за продовження практики переведення стрілок…). А «слуги» поспішили прийняти рішення без жодних консультацій з суспільством. Навіть на тому «фейковому» референдумі під дільницями під час місцевих виборів не було винесене це надважливе для життя суспільства питання…
Тобто, висновок наступний – Офіс Президента спитав лише одного члена суспільства –Ахметова. Той порахував прибуток і вибрав для нас «зимовий час». Інших пояснень у мене немає.
Я, до речі, впевнена, що якби Зеленський в своїй програмі написав перехід на зимовий час, Президентом його б не обрали.
Час для астрономії чи для людей?
Головний аргумент прихильників переходу країни на «зимовий», бо він, мовляв, природній. По тій причині, що зимою в Києві сонце в зеніті опівдні. Так то воно так, однак весь світ в цьому питанні віддає перевагу не еталонам, а зручності. В різних країнах істинні полудні в різний час. В їх основі РАЦІОНАЛЬНИЙ розрахунок, як максимально ефективно використати для життя суспільства природнє освітлення і все інше, чим є СОНЦЕ.
В різних містах різних країн сонце перебуває в зеніті в проміжку від 11.30 аж до…. 15 години. Тому природній для України час – це той, що зручний і вигідний. Тому, коли вибирати між зимовим (сонце в Києві в зеніті о 12) та літнім часом (сонце в Києві в зеніті о 13), треба було проконсультуватися не з одним Ахметовим, а також з енергетиками, медиками і суспільством.
Наприклад, візьмемо 3 столиці Європейських країн, що знаходяться в районі істинного меридіану: Париж, Лондон, Мадрид. З них усіх тільки над Лондоном сонце в зеніті о 12 годині. І то тільки взимку. Британія не хоче відмовлятися від практики переводу стрілки і хоче мати влітку сонце у зеніті о 13 годині, щоб були довші світлі вечори. Франція також ще не зупинила перевід стрілок: зеніт зимою у Парижі о 13 годині, а літній о 14-тій (тобто, у Франції зимовий час, як наш літній, хоча ми на одній довготі). Іспанія взагалі вражає: зимою сонце в зеніті над Мадридом о 13.30, а влітку о 14.30, а в деяких містах Іспанії сонце в зеніті майже о 15.00. А тепер на цьому фоні подивіться на що «зелені» прирекли Східну Україну: після переходу на зимовий час сонце в зеніті там буде об 11.30, що зробить її одним з найтемніших місць світу для життєдіяльності. Зате в літні ночі над сплячим Маріуполем в усю буде світити сонце, що буде сходити о 3.30 ночі.
А Іспанія, відповідно, найсонячніша країна Європи не лише через завидну безхмарність, а тому, що життєдіяльність людей там відбувається під природнім освітленням. В Україні інша традиція – сонце на небі, а ми у ліжках. У випадку переходу на цілорічний зимовий час будемо просипати ще більше сонця.
Справа в тому, що українці зовсім не жайворонки. Судячи за графіками споживання енергії о 6 ранку, країна безбожно дрихне що зимою, що літом. Мінімальна активність починається о 7 ранку. Мінімальна. Воно і зрозуміло: в країні живуть сови, тому що життєдіяльність суспільства так організована. Офіси починають працювати о 9 годині, багато закладів обслуговування відкривається о 10, все більше шкіл по всій країні переходять на 9-9:30.
Робочий час у більшості офісів та підприємств до 18. Далі, треба добратися додому, треба переробити купу домашніх справ… Отож, українці лягають пізно і, відповідно, не встають рано. Та й корів у селах, яких треба доїти, теж вже майже не залишилося...
Тому, якщо ми залишимо годинник на зимовому часі, ще більше годин світлового дня ми будемо просто просипати.
А тепер даю конкретні данні у випадку переходу на зимовий час для киян.
Середина травня: схід сонця буде о 4 годині ранку, а захід в 19.30. Тобто, вранці ви три години будете спати при світлі сонячного дня, а от якщо у Вас є земля, дача, то мушу розчарувати – після роботи, поки через затори доїдете, почне темніти. (Це при «літньому часі» у ВАС була ще ціла година попрацювати в саду чи на городі, або зробити шашлики).
Червень. В найдовший день сонце зійде о 3.40, а у Харкові майже о третій. Захід сонця в Києві о 20.13, а в Харкові ще і восьмої не буде. Зате спати будемо вночі під сонцем.
В серпні сонце теж світитиме посеред ночі. На День Незалежності сонце зійде о 5 ранку, зате зайде о 18.58. У Харкові трохи за 18. Отож, в кінці серпня про дачі на робочому тижні можна забути – темінь.
Вересень – останні роки у нас цей місяць має дивовижно літню погоду, особливо, як сонце світить. Але тепер після роботи нам сонця не бачити. Захід сонця в кінці вересня о 17.30, а в Харкові о 17.
Жовтень: бабине літо не помітимо на роботі. Виходити з офісів будемо з настанням темряви. В середині жовтня захід сонця буде о 17. А от сходити сонце буде 6.20 (більшість українців світанок будуть просипати).
Це все данні з сонячного календаря в інтернеті, можете самі зайти подивитися.
Прийнятна ситуація з природнім освітленням буде лише в Закарпатті-Львові, де сонце буде заходити на півгодини пізніше за Київ і майже на годину пізніше за Харків. Тобто, зовсім катастрофічна ситуація з браком природнього освітлення вдень і, навпаки, з нічним сонцем буде на Сході. У великих містах Сумах, Харкові, Дніпропетровську, Маріуполю, Запоріжжі зеніт сонця буде навіть раніше ніж 12 година. Отож, Україна потрапляє в статистику найбільш не комфортних для життя країн світу. Зеленський веде нас в «темні» часи, бо на цьому заробить Ахметов.
А тепер про гроші. В зв’язку з переводом годинника на зимовий час, ми значно погіршуємо ситуацію в енергетиці, особливо в енергобалансі, який і так розвалила зелена влада настільки, що Україна дійшла цієї зими до імпорту струму з Росії.
Головна проблема в тому, що за останні два роки сонячних електростанцій в Україні набудовано стільки, що влітку їх генерація не влазить в систему. Особливо зайва вранішня генерація. Адже життєдіяльність країни починається вранці досить пізно. А коли змістити годинник на «зимовий час», зайвої сонячної генерації буде ще більше.
Я промоделювала зміни на основі графіка генерації за 30 серпня 2020. Подивіться: червона лінія – це споживання. Можете побачити, як багато генерації перевищило лінію споживання в минулому році. Зайву енергію тоді акумулювали ГАЕС – закачкою водосховищ.
А тепер зверніть увагу на змодельований графік, де споживання те саме, а зелена генерація почалася на годину раніше в зв’язку з переходом на зимовий час. Бачимо результат: вранці, ще більше зайвої енергії, яку не в стані поглинути ГАЕС (водосховища не резинові). Зате, зверніть увагу – ввечері утворився провал у генерації. Його покрити може теоретично ГЕС і ТЕС. Однак, останній рік ГЕС у нас працювали просто на максимумі (через розбалансування «зеленою енергетикою»), отож, скажу вам, ці провали будуть покриватися за рахунок ТЕС. А це заробіток Ахметова.
Отож, через «зимовий час» сонячна енергетика буде використовуватися менш раціонально. І, нажаль, ця проблема ляже на плечі споживача, а не виробника.
Справа в тому, що «зеленим» байдуже, що їх енергія зайва. За законом 2020 того року, коли «зелені» генерують зайве, держава купує у них «відмову від генерації» по тій же ціні, що генерацію.
Тому при переході на «зимовий час» більше сонячної енергії буде просто зливатися в унітаз. Але її вартість буде виплачуватися, а отже закладатися в платіжки для споживачів. Тобто, перехід на «зимовий час» підніме вартість енергії для споживача, я вже мовчу про об’єм її споживання. Адже у випадку переходу на зимовий час всі вечори, всього року будуть темні, треба буде включати світло – на вулицях і в будинках. Зате, як добре буде для Ахметова…і для Росії, яка буде нам штовхати для ТЕС вугілля з ОРДЛО.
Якщо тему часу розглядати в призмі державного інтересу, то Україна найбільше виграє, коли все залишити, як є. Я особисто за «літній час». Проте, об’єктивно перевід годинника в Україні не лише збалансовує сонячні цикли зими і літа, а також сонячні цикли Заходу і Сходу України. Адже, зверніть увагу, у нас країна розтягнута на три меридіани, є ціла година різниці сходу і заходу сонця між Ужгородом і Харковом. І відповідно, якщо Ужгороду підходить «зимовий» час, то Харкову він надзвичайно не підходить, виключно - «літній», Києву ідеальний теж «літній».
Отже, якщо вже прибирати перехід, то краще вибрати літній час. На більшості території України літній час буде комфортний і зимою. Не буде вранці темно. Світати о 8 ранку в грудні-січні буде майже по всій території України, за виключенням Ужгорода-Львова. І головна проблема західної України «діти-в-школу-ідуть в темноті» вирішується дуже просто - перенесенням занять на 9 годину. Так вже давно живе Франція, де сонце в найкоротші дні сходить близько 9-тої.
Гірше собі, зате на зло Москві
А тепер про головний убійний аргумент агітаторів за зимовий час. Вони кричать, що якщо ми перейдемо на літній час, то у нас буде той же час, що у Москви. Мені здається, нам важливіше просто віддалятися від Москви, щоб навіть і не знати, який у них час. І точно не спиратися на вибір Москви, коли робимо вибір самі.
Зауважу, так прикро вийшло, що ми з РФ знаходимося на одній планеті Земля і саме між 30 і 40 меридіаном, де розташована Москва, також розташовано 60 відсотків території України і 70 відсотків населення…Тому це логічно, що схід-захід сонця у нас плюс-мінус в один і той самий час. Отож, і час може бути однаковим.
Чому тоді ще діди-прадіди пам’ятають, що у нас з Москвою завжди була година різниці?
Поясню, чому. Причина в свідомості імперської ВИЩОСТІ і колоніальному приниженні.
Справа в тому, що Москва дбала, щоб відрізнятися в кращу сторону від колоній. І це був привілей життя в центрі Імперії – довжина світлового для життєдіяльності. Зимовий час в Москві був майже український літній. Сонце в зеніті в Москві було не о полудні, як в Києві, а о 12.40 за зимовим часом, а після того, як почали переводити годинник влітку, сонце в зеніті над Москвою було о 13.30.
Тому, коли Росія перевела всю країну на зимовий час (для «рашки» зимовий зручніше, бо пів країни біля полярного кола), сама Москва та все навколо по-суті залишилися жити за нашим літнім часом. Елітний Санкт-Петербург взагалі має істинний полудень після 13 (як у нас Київ за літнім часом). Отож, "зимовий час" в Росії для елітних регіонів – особливий, елітний, відповідає нашому літньому.
Тому, коли ми вибираємо літній час, то наші годинники збігаються з московським.
Ну і що? Чи ми і далі бидло, а вони еліта?
Важливо, щоб у нас жилося краще, ніж в Москві. І впевнена, що суспільство не пробачить ЗЕ перехід на зимовий час.
І, як підсумок: якщо Україна вибере не літній час за аналогією з країнами Євросоюзу, а зимовий, як північно-полярна Росія, то це буде аналогічно втраті ще одного Криму. Адже, з анексією Криму ми втратили також багато сонця у нашому житті, а з переходом на «зимовий час» втратимо ще більше.