"ІЛОВАЙСЬК І СЬОГОДЕННЯ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ІЛОВАЙСЬК І СЬОГОДЕННЯ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Президенту Порошенко Іловайському не дорікав тільки лінивий. Ніхто не покараний, мовляв!

Чудово. Минуло 2,5 роки як Порошенко не президент. Що змінилося?

Виникли питання до командувача Сектору Б генерала Хомчака, в зоні відповідальності якого стався Іловайск, і який сам з під Іловайську не вилазив, хоча штаб Сектору містився у зовсім іншому місці? Ні, не виникло. Хомчак встиг побути і начальником Генштабу і головнокомандувачем Збройних сил.

Виникли питання до генерала Ярового, першого заступника міністра МВС, який за своєю посадою був вищий і за Хомчака і за командувача АТО (заступник міністра-силовика), який безпосередньо віддавав накази батальйонам МВС, і який виїхав з під Іловайську за день до оточення? Ні, питань не виникло, Яровий спокійно собі сидів на посаді і у відставку пішов разом зі своїм патроном Аваковим.

А до самого міністра МВС Арсена Авакова, чиї батальйони полізли в Іловайск питання були? Наприклад такі - де той наказ за яким батальйони МВС пішли на Іловайськ? 7 років минуло - а наказ так ніхто не показав. І чому коли бати "Азов" і "Шахтарськ" пішли з Іловайська, їх ніхто навіть не пожурив? Може тому що не було ніякого наказу? Міністр МВС знав чим займалися в Іловайську його підлеглі на чолі з його першим заступником? Але ні, питань до Авакова не виникло, за Зеленського він зберіг свою міністерську посаду аж допоки не пішов у відставку. За власним бажанням.

Може виникли питання до заступника голови ДніпроОДА Геннадія Корбана, в кабінеті якого і за його участі приймалося рішення про наступ на Іловайськ? Ні, нема ніяких питань, Корбан спокійно займається своїми справами у Дніпрі - і лиха не знає.

Єдиний до кого виникли питання - це до афериста Кості Грішина (позивний - Семен Семенченко), він нині засмагає у ізоляторі СБУ. Але питання до нього теж не через Іловайськ. Не сподівайтеся.

За 2,5 роки по справі Іловайська зроблене одне велике НІ ФІГА. Не дивно. Генпрокурор Венедиктова чітко повторила те, що казала військова прокуратура за Порошенка - в подіях Іловайська винна Росія. Кому що не зрозуміло?

Натомість, й близько не видно проведення суду, який би розставив всі крапки над "і" і дав би оцінку діяльності кожного з командирів і чиновників. І знову таки - не дивно.

Бо на суді генерал Муженко на мапі з цифрами граючи доведе, що взяття Іловайська у серпні 2014 р. нікому нафіг не було потрібно. Що ЗСУ закривали три оточення навколо Луганська, Стаханова і Горлівки - закриття першого ж обвалило б бойовикам весь фронт. Що за ослабленого фронту в Секторі Д (після виведення з оточення його частин), самим розумним що міг зробити Хомчак було сидіти тихо і не лізти в авантюри. Але - поліз.

А ще, я переконаний, на суді генерал Муженко зможе пред'явити рапорти Хомчака про ситуацію в Секторах Б і Д (Хомчак був ще й командувачем Південного оперкомандування, тобто за посадою був вищим за генерала Литвина), і аби не з'ясувалося що Хомчак заколисував штаб АТО байками "в Багдаді все спокійно". Бо коли генерал Литвин повідомим Хомчаку про прорив російської бронетехніки в Секторі Д, Хомчак відповів йому більш ніж промовисто: "Не сци!"

А ще на суді заговорять офіцери штабів. А ще заговорять командири добробатів і частин ЗСУ. Врахочуючи суспільний резонанс їхні слова аналізуватимуть десятки дослідників - розсортирують Іловайське бойовище по хронології та прив'яжуть до мапи. Отут уже буде не відбрехатися.

Тому облиште ілюзії, ніякого суду по Іловайську за президента Зеленського НЕ буде. Не для того всі ці гаврики валили Порошенка, аби тепер судити себе самих.

А що буде? Будуть нові і нові потоки піару. На кшталт заяви нардепа Безуглої, що її ТСК розслідує події під Іловайськом. Нардеп не відає, що по подіях під Іловайськом уже існувала ТСК і існує звіт по розслідуванню. І в звіті тому чітко вказана мета атаки на Іловайськ - місто Зугрес, де за збігом обставин знаходилися Зуївська ТЕС і Зуївська ТЕЦ. Контролювати які дуже хотів олігарх Коломойський.

Тому не буде суду. Буде піар.