Місячний календар городника та садівника на грудень 2022 року

Місячний календар городника та садівника на грудень 2022 року

У грудні для садівників та городників настає невеликий перепочинок. В цей час зазвичай проводиться підготовка до нового сезону. Можна вже почати купувати насіння, добрива та садовий інвентар.

У саду в грудні насамперед потрібно дбати про снігозатримання. Навколо рослин сніг потрібно добре втоптати. Подбайте також про те, щоб відвадити зайців, які люблять кору дерев і цим можуть завдати великої шкоди саду. Також, якщо ви цього ще не зробили, розвішайте годівниці для птахів і не забувайте наповнювати їх кормом. Якщо це необхідно, проведіть ремонт шаплери у винограднику. Можна також зайнятися викорчовуванням сухих та хворих кущів та дерев.

На городі у грудні теж небагато роботи. Можна зайнятися теплицями та парниками. Також цього місяця можна посадити крупноміри. Займіться заготівлею розсадних ємностей, а також придбанням добрив.

У квітнику слід також перевіряти сніговий покрив на клумбах. Якщо сніг не випав, то можна замінити його на тирсу. Обов'язково займіться захистом цибулин від гризунів. Перевіряйте періодично насіння, цибулини та бульби, які ви закладали на зберігання.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на грудень 2022 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на грудень 2022 року:

1 грудня. Цей день вважається несприятливим для робіт у городі та саду. Рекомендується зайнятися прибирання бадилля та листя в саду. Також займіться поливанням рослин. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, ріпсаліс, товстянку плауналістну, ампельні фікуси, канадську елодею. У цей день не рекомендується займатися укоріненням, посадкою, пересадкою, живцюванням овочевих, плодових, баштанних культур, зелені та ягідних чагарників.

2 грудня. День сприятливий для всіх садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися обробкою, розпушуванням землі, посадкою та пересадкою культур, які дають надземні плоди. Можна зайнятися щепленням рослин, а також обрізанням та живцюванням. Також рекомендуємо зайнятися прищипкою та пікіруванням рослин, проріджуванням сходів та збором насіння. Насіння, зібране в цей день дасть хороші сходи та відмінний урожай. Також не забувайте про поливання рослин та підживлення їх мінеральними добривами. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева, оскільки вони можуть загинути.

3 грудня. Цей день є сприятливим для робіт у саду. Посаджені або пересаджені цього дня дерева даватимуть хороший урожай протягом багатьох років. Також рекомендується зайнятися збиранням урожаю, який призначений для тривалого зберігання, а також збиранням надземних плодів та зелені. Можна садити, сіяти та пересаджувати рослини, а також поливати, прищеплювати, удобрювати та заготовляти живці. У цей день у саду не рекомендується обрізання дерев, оскільки це може зашкодити їм.

4 грудня. Цього дня можна зайнятися посадкою, пересадкою, а також укоріненням, живцюванням та проріджуванням. У теплиці можна зайнятися обробкою ґрунту та розпушуванням. Рекомендується також обрізка, пасинкування, прищипування та підживлення рослин. Рекомендується посадка таких рослин, як гарбуз, огірки, кабачки, томати, диня, баклажани, кукурудза, соняшник та лікарські рослини. У цей день також рекомендовано рясний полив. У саду не рекомендується займатися збиранням листя та бадилля, а також обрізанням плодових дерев.

5 грудня. У цей день рекомендується займатись спокійною роботою. Не бажано розпочинати нові справи. Можна продовжити робити зимові заготівлі. Крім того, рекомендується зайнятися обробкою землі, обрізанням, живцюванням, пасинкуванням, проріджуванням, збиранням насіння, а також обрізанням, прищипкою та пікіруванням. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда і Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, першоцвіти, синнінгію.

6 грудня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися замочуванням та пророщуванням насіння, посівом та посадкою для тривалого зберігання. Можна зайнятися поливом рослин, а також розпушуванням, але потрібно намагатися не зачепити зону коріння. Крім того, займіться щепленням та перещепленням. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, першоцвіти, синнінгію. Рекомендуються також полив рослин та підгодовування. У цей день в саду не рекомендується прищипка та обрізка дерев, а також прибирання бадилля та листя.

7 грудня. У цей день можна сіяти, садити та пересаджувати зелені, листові, плодові та баштанні культури. У саду рекомендується садити та пересаджувати плодові дерева та ягідні чагарники. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Займіться також обробкою землі, поливом та мінеральними підживленнями, а також укоріненням живців. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

8 грудня. Повний місяць. Цей день дуже сприятливий для роботи на городі та саду. Рекомендується зайнятися розпушуванням землі без поливу, підгортанням та підживленням. Займіться також обприскуванням рослин від шкідників та хвороб. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Можна також консервувати, солити овочі і квасити капусту. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

9 грудня. У цей день рекомендується не проводити якісь активні роботи на ділянці. Займіться замочуванням насіння, посівом, посадкою, пересадкою рослин, особливо однорічників. Можна зайнятися розпушуванням, підгортанням грядок, а також добривом ґрунту та прополюванням бур'янів. Крім того, займіться обприскуванням рослин від шкідників. Рекомендується вкорінення, пересадка, обрізка таких кімнатних рослин, як агава американська та нитконосна, аглаонема скромна, аїр злакоподібний, бородавчаста гастерія, чарівна диффенбахія і каланхое. У цей день утримайтеся від посадки, пасинкування, обрізки та прищипування рослин. Також не варто збирати лікарські рослини. Цього дня вони не мають цілющих властивостей.

10 грудня. Цей день рекомендується для активних робіт у саду та городі. У цей день можна садити, сіяти, а також зайнятися прополюванням бур'янів. Рекомендується також кореневе органічне підживлення. Рекомендується вкорінення, пересадка, обрізка таких кімнатних рослин, як агава американська та нитконосна, аглаонема скромна, аїр злакоподібний, бородавчаста гастерія, чарівна диффенбахія і каланхое. Можна також зайнятися сушінням овочів та фруктів, варити варення, консервувати. Займіться також обрізанням рослин, щоб уповільнити зростання пагонів. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин.

11 грудня. Це пасивний день, коли активні дії не рекомендуються. Можна зайнятися посівом та посадкою цибулі, моркви, арахісу, брукви, буряків, ріпи. Можна викопувати цибулини та бульби для тривалого зберігання. Рекомендується вкорінення, пересадка, обрізка таких кімнатних рослин, як агава американська та нитконосна, аглаонема скромна, аїр злакоподібний, бородавчаста гастерія, чарівна диффенбахія і каланхое. Рекомендується також зайнятися прополюванням, проріджуванням та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. У саду в цей день можна пересаджувати, щепити та обрізати дерева. Полив у цей день має бути помірним. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин, а також займатися розпушуванням ґрунту.

12 грудня. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Рекомендується зайнятися щепленням, прополюванням, проріджуванням, а також поливом та обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. Також займіться викопуванням цибулин та бульб для тривалого зберігання. Можна обрізати рослини для уповільнення росту молодих пагонів. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминоподібну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Цього дня можна проводити тільки кореневе органічне підживлення. Цього дня не варто займатись будь-якими роботами з використанням садового інвентарю.

13 грудня. Цього дня бажано працювати із надземною частиною рослин. Рекомендується зайнятися кореневим підживленням рослин, а також вносити добрива. Можна також прищипувати, проводити щеплення та перещеплення. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминоподібну гарденію, кал, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. День також підходить для того, щоб зайнятися боротьбою зі шкідниками і бур'янами. Займіться сушінням овочів та фруктів, можна варити варення або консервувати. У цей день не рекомендується рясний полив, а також не бажані будь-які маніпуляції з корінням.

14 грудня. Цей день підходить для активних дій у саду та городі. Рекомендується зайнятися обрізанням дерев, щепленням, а також прикореневим підживленням. Займіться заготівлею коренів лікарських рослин. Можна сіяти та садити овочеві культури, однорічні квіти, кучеряві та повзучі рослини. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон та цисус. Також у цей день рекомендується пікірування та пересадка рослин. Можна зайнятися прополюванням, оранням і розпушуванням ґрунту. У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням. Утримайтеся також від рясного поливу.

15 грудня. Це пасивний день. Будь-які активні дії не рекомендуються. Можна сіяти та садити коренеплоди, картоплю, цибулинні та бобові. Можна зайнятися боротьбою з бур'янами та шкідниками, а також органічним прикореневим підживленням. Займіться проріджуванням сходів та обрізанням рослин для зниження росту молодих пагонів. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон та цисус. Полив у цей день рекомендується не рясний. Також можна зайнятися заготовками, наприклад, варити варення, сушити овочі та фрукти або консервувати. Прищипкою та пікіруванням у цей день займатися не рекомендується.

16 грудня. День сприятливий для робіт із надземною частиною рослин. Можна посіяти і посадити моркву, буряк, картоплю, редиску, ріпу, а також однорічні квіти. У саду рекомендується зайнятися обрізанням дерев, щепленням та перещепленням. Також займіться прополюванням, оранням і розпушуванням ґрунту. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон та цисус. Можна проріджувати сходи, обприскувати рослини від шкідників, зайнятися добривом грунту. Займіться заготівлею коренів лікарських рослин. У цей день не рекомендовано рясний полив.

17 грудня. У цей день рекомендується садити та сіяти на зберігання та на насіння. Також можна пересаджувати рослини зі стеблеплодом подібним до кольрабі, коренеплідні та бульбоплодні. Займіться посівом та посадкою квіткових та кучерявих рослин, а також пряних трав та лікарських рослин. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити, наприклад, азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензія, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону та лілії. У саду рекомендується обрізання, щеплення та перещеплення дерев. Можна також зайнятися підживленням та внесенням добрив. Допускається органічне кореневе підживлення. У цей день не рекомендується займатися пікіровкою та прищипкою.

19 грудня. Це ще один пасивний день. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев, а також боротьбою зі шкідниками та хворобами. З кімнатних рослин у цей день можна посадити алое ковпачкоподібне, апорокактус плеткоподібний, драконове дерево, дурман білий, кактуси пустельні, опунцію Бергера, стапелію строкату, олеандр, ехінокактус Грусона. Можна зайнятися придбанням нового садового інвентарю. Цього дня утримайтеся від рясного поливу.

20 грудня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Можна сіяти та садити рослини, у яких їстівною є підземна частина. Рекомендується також обрізання, щеплення та перещеплення рослин. З кімнатних рослин у цей день можна посадити алое ковпачкоподібне, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, дурман білий, кактуси пустельні, опунцію Бергера, стапелію строкату, олеандр, ехінокактус Грусона. Займіться прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. У цей день не рекомендується займатися прищипкою та пікіруванням коріння, а також робота з садовим інвентарем.

21 грудня. У цей день рекомендується посів і посадка швидкорослих лікарських рослин, а також рослин з довгим кучерявим стеблом і декоративно-квітучих рослин. Можна сіяти та садити рослини на насіння. З кімнатних рослин у цей день можна посадити кімнатний виноград, кімнатний лимон, клівію, сансевієрію, королівську стрілицію, променисту шефлеру, бамбукові пальми, хемантус Катарини, фікус священний. Також займіться обробкою рослин від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується копати, пиляти та корчувати дерева. Також утримайтеся від рясного поливу.

22 грудня. Цей день вважається найважчим днем місячного циклу. Рекомендується не займатися активними діями. Можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. У саду можна зробити обрізку дерев та чагарників для видалення пошкоджених та хворих гілок. Можна також зайнятися заготовками на зиму. У цей день не рекомендується займатися посадкою, щепленням, розпушуванням та копанням. Також не можна працювати з корінням рослин.

23 грудня. Молодий місяць. Це хороший день, але активні дії не рекомендуються. У саду в цей день можна зайнятися обрізанням дерев та чагарників. З кімнатних рослин можна посадити драцену, лавр благородний, пальми віялові, товстунку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. У цей день не рекомендуються різні посівні роботи, розпушування. Також не можна копати та працювати з садовим інвентарем.

24 грудня. Це дуже гарний день для городників та садівників. Рекомендується зайнятися посівом, посадкою та пересадкою зелених, листових, плодових та баштанних культур. Також можна обробляти землю, поливати, виробляти мінеральні підживлення та займатися вкоріненням живців. З кімнатних рослин можна посадити драцену, лавр благородний, пальми віялові, товстунку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Займіться також щепленням та перевивками. У цей день не рекомендується видаляти або вкорочувати пагони дерев та чагарників, а також працювати з корінням рослин.

25 грудня. У цей день можна садити, пересаджувати і сіяти плодові культури, що швидко ростуть, особливо ті, у яких є їстівною надземна частина, а також квіткові культури, газонні та лікарські рослини. Рекомендується також розпушування, прополювання, мінеральне підживлення, проріджування сходів. Можна зайнятися укоріненням та пересадкою кімнатного клена, алоказії Сандера, драцени Годсефа, калатеї, калістемону лимонно-жовтого, колеуса, хрестовика Роулі, маранти біложилкуватої, пуансеттії, роголістника. Також рекомендується зайнятися нарізкою живців, а також їхньою підготовкою до укорінення та укоріненням, щепленням. У цей день не рекомендується окулювання.

26 грудня. Цей день є сприятливим для енергійної роботи в саду та городі. Можна зайнятися посівом, посадкою та пересадкою зелених, листових, плодових і баштанних культур. Рекомендується також зайнятися обробкою землі, поливом та мінеральними підживленнями, укоріненням живців, а також щепленням. Можна зайнятися укоріненням та пересадкою кімнатного клена, алоказії Сандера, драцени Годсефа, калатеї, калістемону лимонно-жовтого, колеуса, хрестовика Роулі, маранти біложилкуватої, пуансеттії, роголістника. Можна заготовляти квіти, плоди та насіння лікарських рослин. Утримайтеся у цей день від обрізки рослин.

27 грудня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується сіяти, садити та пересаджувати зелені, листові, плодові та баштанні культури. Можна зайнятися обробкою землі, поливом та мінеральними підживленнями, укоріненням живців, а також щепленням. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, ріпсаліс, товстянку плауналістну, ампельні фікуси, канадську елодею. Поливати у цей день рекомендується дуже рясно. У цей день не рекомендується обрізати рослини.

28 грудня. У цей день рекомендується садити та пересаджувати рослини, а також висаджувати розсаду. Можна щепити, поливати та підгодовувати під корінь, а також зайнятися пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, ріпсаліс, товстянку плауналістну, ампельні фікуси, канадську елодею. У цей день не рекомендується займатися пересадкою плодових рослин та чагарників, а також обрізати плодові дерева та чагарники.

29 грудня. У цей день рекомендується садити і пересаджувати рослини, обробляти землю, розпушувати землю, а також рясний полив. Також можна зайнятися прикореневим підживленням мінеральними добривами, щепленням, живцюванням і пасинкуванням. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, ріпсаліс, товстянку плауналістну, ампельні фікуси, канадську елодею. У цей день не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою плодових дерев.

30 грудня. Цей день вважається сприятливим для садівників та городників. Рекомендується зайнятися оранням, розпушуванням, підгортанням, а також заміною ґрунту в горщиках. Також займіться посадкою, пересадкою, внесенням добрив та щеплень. Поливати цього дня потрібно якнайчастіше. Крім того, займіться обробкою рослин від шкідників та хвороб. Рекомендується збирати лікарські рослини для сушіння. Займіться консервуванням та іншими заготовками на зиму. У цей день не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою рослин.

31 грудня. Цей день вважається несприятливим для робіт у саду та городі. Можна зайнятися збиранням у саду, а також поливанням рослин. Також займіться консервуванням та іншими заготовками на зиму. У цей день не рекомендується займатися укоріненням, посадкою, пересадкою, живцюванням овочевих, плодових, баштанних культур, зелені та ягідних чагарників.