Місячний календар городника та садівника на листопад 2022 року

Місячний календар городника та садівника на листопад 2022 року

У листопаді в саду потрібно зайнятися обприскуванням дерев та чагарників розчином мінеральних добрив. Також дуже важливо захистити садок від гризунів. Для цього потрібно прибрати весь бур'ян і листя, а також обв'язати стовбури дерев щільним матеріалом. Це слушний час для закінчення робіт з посадки саджанців яблунь. Крім того, на дачній ділянці потрібно перекопати землю, щоб вона стала пухкою. Внесіть органічні добрива по периметру крон, а також не забувайте про полив. Потрібно почати заготовляти живці для осіннього щеплення. Також потрібно постригти газон, якщо ви не зробили цього у жовтні. Не забудьте на зиму вкрити полуницю.

У цей час можна заготовити ґрунт для розсади. Займіться сортуванням насіння. Також не забудьте про прибирання сміття, яке зібралося за минулий час. Його можна відправити до компостної купи.

У другій половині листопада можна провести підзимовий посів таких холодостійких сортів овочевих культур, як морква, петрушка, кріп, буряк, салат, пастернак, редис та інші. Також потрібно завершити збирання врожаю всіх холодостійких культур. У домашніх умовах можна посадити цибулю.

У квітнику потрібно утеплити та остаточно закрити на зиму кущі троянд. Виконайте посів насіння літників та багаторічників (люпини, айстри, гвоздики). Також потрібно обрізати та підгорнути листям або ґрунтом клематиси, які цвітуть на пагонах цього року.

Не забудьте очистити, помити та прибрати у сухе місце на зберігання весь садовий інвентар. Приготуйте та розвішайте годівниці для птахів.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на листопад 2022 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на листопад 2022 по днях:

1 листопада. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися посадкою розсади, пересадкою, внесенням добрив та щеплень. Поливати у цей день рекомендується якнайчастіше. Можна також зайнятися обробкою землі та збиранням насіння. Це чудовий день для консервування та інших заготовок на зиму, а також для квашення, засолювання. У цей день не рекомендується займатися в саду обрізанням та пікіровкою рослин, а також прибиранням бадилля та листя.

2 листопада. Цей день вважається несприятливим для робіт у городі та саду. Можна попрацювати в саду, зайнятися збиранням бадилля та листя. Також не забувайте про поливання рослин. У цей день не рекомендується займатися укоріненням, посадкою, пересадкою, живцюванням різних культур, ягідних чагарників.

3 листопада. День сприятливий для всіх садово-городніх робіт. Можна зайнятися обробкою, розпушуванням землі, посадкою та пересадкою культур, які дають надземні плоди. Також рекомендується підживлення та щеплення рослин. Можна зайнятися обрізанням, живцюванням, а також прищипкою та пікіруванням рослин. Зібране в цей день насіння дасть хороші сходи. Також рекомендується підживлення рослин мінеральними добривами та поливом. Цього дня у саду не рекомендується обрізати плодові дерева.

4 листопада. Гарний день для робіт у саду та городі. Посаджені чи пересаджені цього дня дерева даватимуть хороший урожай. Можна посадити горобину, грушу, калину, суницю, виноград, агрус, сливу. Також можна зайнятися посадкою, посівом та пересадкою рослин. Рекомендуються полив, щеплення та заготівля живців. У цей день у саду не рекомендується обрізання дерев, інакше це може погано позначитися на їхньому здоров'ї.

5 листопада. Цього дня краще відмовитись від активних дій на ділянці. Можна зайнятися зимовими заготовками, наприклад, квашенням та засолюванням, а також заготовками культур, у яких їстівні вершки. Рекомендується садити, сіяти, займатися пересадкою різних культур, ягідних чагарників. Крім того, займіться обробкою землі, обрізанням, живцюванням, збиранням насіння, обрізанням, прищипкою, пікіруванням. Цього дня у саду не рекомендується обрізання плодових дерев, інакше це може погано позначитися на їхньому здоров'ї.

6 листопада. У цей день рекомендується сіяти та садити культури, у яких кучеряві, повзучі та стебла, що стелиться (дині, огірки, горох, квасоля, суниця і декоративні ампелі). Також можна розпушувати сухий ґрунт, проріджувати і підгортати сходи, видаляти бур'яни, проводити обробку рослин від шкідників. Також можна проводити прищипку пагонів, зайнятися пасинкуванням, викопувати та прибирати на тривале зберігання коренеплоди, а також бульби та цибулини квітів. Крім того, у цей день можна зайнятися збиранням насіння, бо вони дадуть хороші сходи та багатий урожай. Займіться консервуванням овочів та фруктів на зиму. Не рекомендується займатися обрізанням дерев та прищипкою, а також прибиранням бадилля та листя.

7 листопада. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується посів та посадка, пересадка більшості рослин, особливо однорічників, а також обробка землі. Також можна зайнятися щепленням, перещепленням та збиранням насіння, оскільки у цей день вони дадуть багатий урожай. У цей день можна працювати з корінням рослин. Не забудьте також про полив та підгодовування. У цей день не слід займатися обрізанням дерев та прищипкою, а також прибирати бадилля та листя.

8 листопада. Повний місяць. Цей день підходить для активних дій у саду та городі. Рекомендується садити і сіяти однорічні культури, оскільки вони дадуть хороший урожай, а також сіяти насіння шпинату. Можна зайнятися посадкою декоративно-листяних рослин, зрізати квіти, зайнятися підзимовим посівом однорічних та багаторічних квітів (кіляватна хризантема, левова зіва, календула, космея). Рекомендуємо також зайнятися поливом та підживленням рослин. У цей день не рекомендується обрізка, пікіровка, прищипка, щеплення та пасинкування рослин.

9 листопада. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Рекомендується зайнятися замочуванням та пророщуванням насіння, а також посівом та посадкою на зберігання (дерева, чагарники, багаторічники). Можна поливати, розпушувати, але не в зоні коріння, інакше можна їх пошкодити. Займіться заготовками на зиму: консервуванням, соленням, квашенням капусти, сушінням, а також заготовкою соків та вина. Також можна зайнятися зрізанням квітів, призначених для тривалих перевезень та зберігання. Рекомендується також кореневе органічне підживлення. Цього дня не слід займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

10 листопада. У цей день можна зайнятися посівом та посадкою динь, кучерявих рослин, а також тих рослин, які мають вуса, наприклад, дині, суниця, квасоля та горох. Посадіть і посійте також ампельні та декоративні рослини зі звисаючими, стеблами, що стелиться або повзучими. Рекомендується розпушування без поливу, а також підгортання та прополювання бур'янів. Можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується займатися пасинкуванням, обрізанням, прищипуванням рослин. Утримайтеся від збирання лікарських рослин, тому що вони не мають сьогодні цілющих властивостей.

11 листопада. Цей день вважається сприятливим для робіт у саду та городі. Можна зайнятися посівом та посадкою динь, кучерявих рослин, а також тих рослин, які мають вуса. Можна розпушувати без поливу, підгортати, а також проріджувати сходи, прополювати. У цей день рекомендуємо садити і сіяти ампельні та декоративні рослини зі звисаючими, стеблами, що стеляться або повзучими. Займіться також знищенням бур'янів та шкідників. Також можна викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. У цей день не рекомендується займатися пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин.

12 листопада. Це пасивний день, коли активність не рекомендується. Можна зайнятися посівом та посадкою рослин, у яких їстівна підземна частина. Також займіться замочуванням насіння, можна викопувати цибулини та бульби на зберігання. Рекомендується пересаджувати більшість рослин, особливо однорічників. Займіться щепленням, обрізанням дерев та обприскуванням від хвороб та шкідників. Крім того, можна робити заготівлі на зиму. У цей день не слід працювати з корінням рослин, а також не рекомендується розпушування ґрунту. Полив у цей день має бути помірним.

13 листопада. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Бажано працювати з надземною частиною рослин. Можна зайнятися щепленням, прополюванням і проріджуванням. Рекомендується також викопування цибулин та бульб для тривалого зберігання. Можна поливати, обприскувати від шкідників і бур'янів, а також рекомендується кореневе органічне підживлення. Займіться заготовкою листя лікарських рослин, а також заготовками овочів та фруктів на зиму. У цей день не рекомендуються будь-які роботи з садовим інвентарем.

14 листопада. Цього дня бажано працювати із надземною частиною рослин. Можна прищипувати, робити щеплення та перещеплення, а також проріджувати сходи та обрізати вуса. Займіться рятуванням від шкідників і бур'янів. Також можна підгодовувати рослини та вносити добрива. У саду приберіть опале листя. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням. Також утримайтеся від рясного поливу.

15 листопада. День чудово підходить для активних дій на ділянці. Рекомендується зайнятися збиранням насіння, плодів та коренеплодів, збиранням насіння лікарських рослин та збиранням лікарських трав. У квітнику займіться зрізанням квітів, оскільки вони довго не зав'януть і добре зберігатимуться під час транспортування. День сприятливий для обрізання дерев і щеплень. Підживлення має бути прикореневе. У цей день не слід займатися прищіпкою та пікіруванням. Також не рекомендовано рясний полив.

16 листопада. Це пасивний день. Рекомендується зайнятися знищенням бур'янів та шкідників, а також органічним прикореневим підживленням. День підходить для посіву та посадки коренеплодів. Можна зайнятися зрізанням квітів, призначених для зберігання або тривалих перевезень, викопування квіткових цибулин і бульб на зберігання. Займіться знищенням бур'янів та шкідників, а також органічним прикореневим підживленням. Зробіть заготівлі овочів та фруктів на зиму. У саду займіться прибиранням опалого листя. Не рекомендується прищипка та пікірування.

17 листопада. День сприятливий для робіт із надземною частиною рослин. Можна обрізати дерева, зайнятися щепленням та перещепленням. Рекомендується садити і збирати плоди, що знаходяться в землі (морква, буряк, редис, ріпа тощо). У квітнику займіться викопуванням квіткових цибулин. Також рекомендується зайнятися добривом ґрунту, прополюванням та обприскуванням культур від шкідників. У цей день не рекомендується рясний полив.

18 листопада. У цей день рекомендується працювати із надземною частиною рослин. Можна зайнятися посівом та посадкою однорічних квітів, невисоких декоративних дерев та чагарників, а також кучерявих та повзучих рослин. У саду займіться обрізанням, щепленням і перещепленням дерев, а також прибиранням листя, що впало. Можна зайнятися діленням та пересадкою багаторічних квітів. Також рекомендується підживлення та внесення мінеральних добрив. Крім того, можна зайнятися заготівлею коренів лікарських рослин. У цей день не слід займатися пікіровкою та прищипкою.

19 листопада. Пасивний день, коли не бажані будь-які активні дії. Займіться посадкою та посівом культур, що дають коренеплоди (цибуля, ріпа, буряк, морква, редька, бобові тощо). Крім того, у квітнику рекомендується провести викопування квіткових цибулин та бульб для зберігання. Можна зайнятися прополюванням, оранням, розпушуванням, а також обприскуванням від шкідників та хвороб. Допускається також кореневе органічне підживлення. Можна зайнятися заготівлею коренів лікарських рослин. У цей день не рекомендується працювати з корінням, прищипування та пікірування. Також не рекомендується рясний полив.

20 листопада. Це буде пасивний день. Рекомендуємо зайнятися придбанням нових садових інструментів. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев, а також збиранням листя та бадилля. Також у цей день можна зайнятися боротьбою зі шкідниками та хворобами рослин. У цей день не рекомендується рясний полив.

21 листопада. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Займіться посівом та посадкою рослин, у яких їстівною є підземна частина (коренеплоди, цибулинні, бобові). Можна викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. Рекомендується також обрізання, щеплення та перещеплення. Крім того, можна зайнятися прополкою бур'янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. Не рекомендується прищипка та пікірування коренів, а також робота з садовим інвентарем.

22 листопада. Спокійний день, коли активні дії небажані. Можна зайнятися посівом та посадкою пряних, квіткових, лікарських трав та рослин, а також кучерявих, плетистих рослин та зернових. Рекомендується також зайнятися підживленням рослин органічними та мінеральними добривами, а також добривом ґрунту. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, копати, а також рвати квіти та рослини. Крім того, утримайтеся від рясного поливу.

23 листопада. Це найважчий день місячного циклу. У саду в цей день можна зайнятися обрізанням дерев та чагарників. Можна видалити засохлі, хворі та пошкоджені гілки. Також можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та видаленням бур'янів. У цей день не рекомендується займатися посадкою, щепленням, розпушуванням та копанням. Також утримайтеся від роботи з корінням рослин.

24 листопада. Молодий місяць. У цей день можна займіться посівом та посадкою рослин на насіння. У цьому випадку урожай буде невеликим. Також можна зайнятися посівом і посадкою декоративно-квітучих, лікарських рослин, а також рослин з довгим кучерявим стеблом, що росте вгору. Також рекомендуємо посіяти листові, баштанні та плодові культури. У саду можна зайнятися пересадкою і посадкою чагарників та дерев. У цей день рекомендується також обробка землі, щеплення та перещеплення. Займіться заготівлею посадкового матеріалу та його укорененням. Полив у цей день має бути прикореневим. У цей день не рекомендується проводити видалення або вкорочування пагонів дерев та чагарників.

25 листопада. У цей день рекомендується зайнятися посадкою, пересадкою і посівом плодових культур, що швидко ростуть, таких як листові овочі, гарбуз, томати, кукурудза, баклажани, патисони, горох, перець, боби, капуста, огірки, зелень. Також можна садити, пересаджувати, сіяти квіткові культури, газонні та лікарські рослини. Крім того, можна зайнятися розпушуванням, прополюванням, мінеральними підживленнями, проріджуванням сходів і щепленням. Цього дня не варто займатися окулюванням.

26 листопада. День сприятливий для робіт у саду та городі. Займіться замочуванням насіння, посівом, посадкою та пересадкою дерев і чагарників, а також бобових, зернових. Рекомендується зайнятися захистом від хвороб та шкідників, а також заготівлею коренів лікарських рослин. Також займіться обрізанням, прищипкою, щепленням та заготівлею живців. Можна сіяти і садити підзимові та багаторічні рослини, які зимують у відкритому ґрунті. Цього дня не варто займатися окулюванням.

27 листопада. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Можна зайнятися посівом, посадкою та пересадкою зелених, листових, плодових і баштанних культур. Також рекомендується садити та пересаджувати плодові дерева, ягідні чагарники та суницю. Займіться обробкою землі, внесіть мінеральні підживлення. Крім того, можна сіяти і садити підзимові та багаторічні рослини, які зимують у відкритому ґрунті. У цей день рекомендується рясний полив. Можна зайнятися заготівлею коренів лікарських рослин. У цей день не рекомендується обрізати рослини.

28 листопада. Рекомендується садити і пересаджувати, оскільки у цей день коріння особливо насичене поживними речовинами. Можна висаджувати розсаду, прищеплювати, поливати та підгодовувати під корінь. Також займіться пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. Рекомендується зайнятися заготівлею квіток, плодів та насіння лікарських рослин. У цей день не варто пересаджувати плодові рослини та чагарники, а також проводити їхню обрізку.

29 листопада. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Можна садити і пересаджувати рослини, так як вони будуть добре рости і плодоносити. Також можна зайнятися викопуванням коренеплодів, у цей день вони матимуть цілющі властивості. Займіться обробкою землі, розпушуванням, прикореневі мінеральними підживленнями, щепленням, живцюванням, пасинкуванням. У цей день також рекомендовано рясний полив. Цього дня не варто займатися обрізуванням та пікіровкою плодових дерев.

30 листопада. Цей день вважається сприятливим для садівників та городників. Займіться посівом, посадкою та пересадкою овочевих, гарбузових та пасльонових рослин. Крім того, можна зайнятися висадкою розсади, внесенням добрив та щепленням. Також рекомендується зайнятися посівом квіткових рослин, обробкою землі та збиранням насіння. Поливати у цей день рекомендується якнайчастіше. Цього дня в саду не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою рослин, а також збиранням бадилля та листя.