Місячний календар городника та садівника на травень 2022 року

Місячний календар городника та садівника на травень 2022 року

Травень - це найактивніша пора для садівників та городників. Від якості виконаної роботи цього місяця залежатиме майбутній урожай. Бажано заздалегідь скласти чіткий план дій, щоб встигнути виконати всі заплановані завдання. Цього місяця потрібно провести роботи з підготовки грядок до посадки у відкритий ґрунт більшості овочів та декоративних рослин.

На початку місяця в городі вже можна приступити до посадки моркви, бобових, шпинату, кропу, редиски, а також цибулі, редьки та пекінської капусти. Але пам'ятайте, що ще можуть бути заморозки. Також можна зайнятися посадкою картоплі. У парнику можна висадити розсаду перців, томатів, кабачків, патисонів, баклажанів. Наприкінці місяця можна висадити у відкритий ґрунт буряк, огірки, гарбуз, капусту. Не забувайте про підживлення добривами озимого часнику, коренеплодів. Можна також зайнятися пересадкою багаторічників.

У саду у травні насамперед потрібно провести прибирання. Цього місяця саме час зайнятися плодовими деревами та ягідними чагарниками. Проведіть роботи з прополювання та розпушування ґрунту, видаліть бур'яни. Після цього час приступити до внесення добрив і мульчування.

У квітнику у травні починають розпускатися цибулинні. Можна зайнятися розсаджуванням багаторічників, зніміть укриття з троянд. У парнику можна посіяти розсаду теплолюбних квітів. Наприкінці місяця, якщо буде тепло, можна зайнятися висадкою розсади літників.

Також не забувайте про боротьбу зі шкідливими комахами та захворюваннями рослин.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на травень 2022 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на травень 2022 року:

1 травня. Цього дня городникам та садівникам рекомендується посилити свою діяльність. Можна зайнятися посадкою, пересадкою та обробкою землі. Рекомендується зробити заготівлю посадкового матеріалу та його укоріненням. Також у саду рекомендується зайнятися пересадкою та посадкою чагарників та дерев. Полив рекомендується сьогодні лише прикореневий. Також сьогодні можна зайнятися посівом листових, зелених, баштанних та плодових культур. У цей день не рекомендується проводити видалення або вкорочування пагонів дерев та чагарників.

2 травня. У цей день рекомендується посадка, пересадка та посів плодових культур, особливо тих, у яких наземна частина їстівна (листові овочі, боби, баклажани, огірки, кабачки, гарбуз, томати, кукурудза, патисони, горох, зелень, перець, капуста, суниця , соняшник). Також у городі можна зайнятися розпушуванням, прополюванням, мінеральним підживленням, проріджуванням сходів. Крім того, рекомендується посадка, пересадка, посів квіткових культур, газонних та лікарських рослин. Також можна зайнятися нарізкою живців, їх підготовкою до укорінення, укоріненням та щепленням. У цей день не рекомендується окулювання.

3 травня. Цей день є сприятливим для енергійної роботи в саду та городі. У цей день можна садити, сіяти та пересаджувати зелені, листові, плодові та баштанні культури, а також вносити підгодовування. Також можна робити заготівлю живців та щепити. Займіться в саду посадкою та пересадкою плодових дерев, ягідних чагарників та суниці. Рекомендується також покос газонів, щоб трава повільніше відростала. Також рекомендовано дуже рясний полив. У цей день не рекомендується окулювання.

4 травня. У цей день рекомендується садити та пересаджувати рослини, так як коріння переважно насичене поживними речовинами. Можна зайнятися посадкою та посівом ампельних та декоративних рослин зі звисаючими або повзучими стеблами. Також можна висаджувати розсаду, у цей день вона краще прийматиметься. Можна щеплювати, поливати і підгодовувати під корінь, бо цього дня коренева система рослин швидше вбирає та утримує вологу. Займіться також пасинкуванням, прищипуванням та обрізанням рослин. У цей день не слід займатися у саду пересадкою плодових рослин і чагарників. Також утримайтеся від обрізки плодових дерев та чагарників.

5 травня. Цей день дуже сприятливий для садово-городніх робіт, оскільки рослини не припиняють свого енергійного росту. Рекомендується садити і пересаджувати, тому що рослини відрізнятимуться стрімким зростанням та багатим плодоношенням. Можна зайнятися посівом та посадкою декоративно-листяних рослин. Також рекомендується обробка землі, розпушування та рясний полив. Можливе також прикореневе підживлення мінеральними добривами, щеплення, живцювання та пасинкування. У цей день не рекомендується обрізання та пікірування плодових дерев.

6 травня. Цей день вважається сприятливим для роботи у саду та городі. Рекомендується зайнятися заготівлею живців, покосом газону, обробкою землі та збиранням насіння. Також займіться посівом, посадкою, пересадкою однорічників на високий урожай. Рекомендовано також внесення добрив та щеплень. Поливати рослини сьогодні потрібно якнайчастіше. Можливий також посів та посадка декоративно-листяних рослин. У цей день не рекомендується обрізка та пікірування рослин.

7 травня. День вважається несприятливим для робіт у городі та саду. Рекомендується не вживати жодних активних дій. У саду можна зайнятися прибирання бадилля та листя. Крім того, рекомендується поливання рослин. Цього дня не слід займатися укоріненням, посадкою, пересадкою, живцюванням овочевих, плодових, баштанних культур, зелені, ягідних чагарників, суниць та полуниць.

8 травня. Це сприятливий день для садово-городніх робіт. У саду рекомендується посадка дерев та декоративних чагарників, з яких не планується знімати багатий урожай. У городі можна зайнятися обробкою, розпушуванням землі, а також посадкою та пересадкою культур, що дають надземні плоди. Також рекомендується підживлення та щеплення рослин, прищипка, пікірування та проріджування сходів. Не забувайте також про поливання та підживлення рослин мінеральними добривами. Також можна зайнятися обрізанням, живцюванням, підготовкою до укорінення та укоріненням полуничних вусів. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева, оскільки обрізка в цей день може призвести до їхньої загибелі.

9 травня. Цей день чудово підходить для посадки у саду плодових дерев. Посаджені чи пересаджені у цей день дерева даватимуть хороший урожай довгі роки. Рекомендується також зайнятися посадкою, посівом та пересадкою рослин. Крім того, можна зайнятися поливом, щепленням, добривом та заготівлею живців. У цей день не рекомендується обрізання дерев, це може погано позначитися на їхньому здоров'ї.

10 травня. Це хороший день для робіт у саду. Він чудово підходить для посадки плодових дерев. Посаджені чи пересаджені у цей день дерева даватимуть хороший урожай довгі роки. Також рекомендується посадка, посів та пересадка рослин. Можна зайнятися поливом, щепленням, добривом та заготівлею живців. У цей день не слід займатися обрізанням дерев, бо може погано позначитися на їхньому здоров'ї.

11 травня. У цей день можна зайнятися посівом, посадкою та пересадкою зелених, листових, плодових та баштанних культур. Також у саду рекомендується посадка та пересадка плодових дерев, ягідних чагарників та суниці. Можна обробляти землю, поливати, прищеплювати і займатися мінеральними підживленнями та укоріненням живців. У цей день не рекомендується займатися обрізанням плодових дерев та збиранням листя та бадилля.

12 травня. Цей день є сприятливим для роботи у саду. Можна садити, сіяти, займатися пересадкою зелені, плодових, баштанних культур, листових овочів, ягідних чагарників, полуниць, плодових дерев. Також рекомендується зайнятися обробкою землі, обрізанням, живцюванням, укоріненням полуничних та інших вусів, пасинкуванням, проріджуванням, збиранням насіння, обрізанням, прищипкою та пікіруванням. У цей день не рекомендується обрізання плодових дерев, тому що рослини можуть зтекти соком і загинути.

13 травня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. У цей день можна зайнятися посівом, посадкою, пересадкою, живцюванням, укоріненням живців та вусів, а також обробкою землі. Також можна працювати з корінням, оскільки у цей день вони мало реагують на будь-які ушкодження. Крім того, можна зайнятися щепленням, перещепленням, а також підгодовуванням та поливом рослин. Цього дня не слід займатися в саду обрізкою дерев та прищипкою, а також прибиранням бадилля та листя.

14 травня. Цей день чудово підходить для активних дій у саду та городі. Можна зайнятися поливом та підживленням, а також продовжувати роботу із землею. Рекомендується посів та посадка квіткових, кучерявих рослин, пряних трав та лікарських рослин. Крім того, можна зайнятися укоріненням живців та підживленням рослин. У цей день не рекомендується обрізка, пікірування, прищипка, щеплення та пасинкування рослин.

15 травня. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Рекомендується зайнятися розпушуванням землі, підгортанням та підживленням. У цей день також можливий посів, посадка розсадою на довге зберігання та насіння. Можна зайнятися посівом і посадкою пряних, квіткових, лікарських трав і рослин, що особливо мають жало, шипи, колючки або гостре листя та плоди, а також кучерявих, плетистих рослин та зернових. Рекомендується зробити косовище газонів, так як трава буде повільно відростати. У цей день не рекомендується обрізка, пікірування, прищипка, щеплення та пасинкування рослин.

16 травня. Повний місяць. Це день відпочинку від активних робіт у саду та городі. Сьогодні не рекомендується будь-яка активна діяльність. Можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників, добривом ґрунту, прополюванням бур'янів, а також розпушуванням і підгортанням грядок. У цей день не рекомендується збирання лікарських рослин, тому що вони не мають цілющі властивості. Також утримайтеся від посадки, пасинкування, обрізки та прищипування рослин.

17 травня. Цей день вважається сприятливим для активних робіт у саду та городі. Рекомендується садити, сіяти, збирати врожай. Також можна зайнятися прополкою бур'янів. Можна сіяти та садити на насіння, але не на високий урожай, наприклад, цибулю, часник, перець та картоплю. Також рекомендується зайнятися посівом та посадкою декоративно-квітучих рослин, у такому разі вони зацвітають швидше. У цей день не слід займатися пасинкуванням, обрізанням та прищипуванням рослин.

18 травня. Це досить пасивний день, коли активність допускається, але не рекомендується. Цього дня у городі можна зайнятися посівом та посадкою рослин, у яких їстівна підземна частина: картоплі, моркви, брюкви, цибулі, буряків, арахісу, ріпи. Також рекомендується прополювання, проріджування, обприскування від хвороб та шкідників. У саду рекомендується зайнятися пересадкою, щепленням та обрізанням дерев. У цей день не рекомендується займатися розпушуванням ґрунту та роботою з корінням рослин, оскільки вони можуть загинути. Полив у цей день має бути помірним.

19 травня. Цей день вважається сприятливим днем для садово-городніх робіт. У городі можна зайнятися щепленням, прополюванням і проріджуванням, а також кореневим органічним підживленням. Також рекомендується полив та обприскування від шкідників та бур'янів. У саду рекомендується обрізання рослин з метою уповільнення зростання молодих пагонів. У цей день не рекомендується будь-яка робота з використанням садового інвентарю.

20 травня. Цього дня бажано працювати із наземною частиною рослин. Можна прищипувати, робити щеплення та перещеплення, а також проріджувати сходи та обрізати вуса. Крім того, рекомендується підгодовувати рослини та вносити добрива. Також можна зайнятися рятуванням від шкідників та бур'янів. У саду рекомендується висаджувати та обрізати дерева. Також можна прищипувати, робити щеплення та перещеплення. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням. Також утримайтеся від рясного поливу.

21 травня. День підходить для активних дій на городі та саду. У цей день рекомендується зайнятися обрізанням вусів у суниці, видаленням зайвих пагонів та квітів, хворих на рослини. Можна також зайнятися прополюванням, проріджуванням сходів та обприскуванням від шкідників та хвороб. Крім того, рекомендується оранка, розпушування та підгортання. У саду можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням, підживленням, особливо, прикореневим. У цей день не слід займатися прищипкою, пікіруванням, а також не рекомендовано рясний полив.

22 травня. Цей день сприятливий для будь-якої неактивної роботи в саду та городі. Рекомендується посів та посадка коренеплодів, картоплі, цибулинних та бобових. Також можна зайнятися знищенням бур'янів та різних шкідників, органічним прикореневим підживленням, проріджуванням сходів. Полив сьогодні рекомендується не рясний. Крім того, рекомендується обрізання рослин для зниження росту молодих пагонів. Також можна зайнятися прибиранням саду. У цей день не рекомендуються прищипка та пікірування.

23 травня. Цей день сприятливий для будь-яких робіт із надземною частиною рослин. Рекомендується зайнятися посадкою плодів, що знаходяться в землі: морква, буряк, картопля, редис, ріпа тощо. Також у городі можна зайнятися обрізанням вусів полуниці, проріджуванням сходів, прополюванням, обприскуванням культур від шкідників та добривом ґрунту. Можна зайнятися висадкою розсади. У саду рекомендується зробити обрізку дерев, щеплення, перещеплення. Рясний полив у цей день не рекомендований.

24 травня. У цей день рекомендується працювати із тією частиною рослин, яка знаходиться над землею. Також можна зайнятися посівом, посадкою та пересадкою будь-яких рослин, особливо овочевих, гарбузових та пасльонових. Крім того, можна зайнятися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних, бобових, картоплі. Також не забувайте про підживлення та внесення добрив. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням дерев, а також благоустроєм саду. У цей день не рекомендуються пікірування та прищипка.

25 травня. При посіві та посадці в цей день рослин з основною наземною частиною вони виростають слабкими та дають поганий урожай, а саджанці довго приживатимуться і болітимуть. Тому в саду та городі краще садити коренеплоди та обмежитись роботами з прибирання території. Можна обрізати гілки та пагони, видаляти старі та хворі рослини, видаляти бур'яни та бадилля, робити підживлення, обприскувати саджанці від хвороб та шкідників. Цього дня не слід виконувати роботу, внаслідок якої можна пошкодити коріння. Також варто утриматись від надмірного поливу.

26 травня. Цього дня не рекомендуються будь-які активні дії. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев. Зверніть увагу на боротьбу зі шкідниками та хворобами, а також займіться впорядкуванням саду. Можна докупити нові інструменти для садово-городніх робіт. У цей день варто утриматися від рясного поливу.

27 травня. Цей день сприятливий для роботи в саду та городі. Рекомендується зайнятися посівом та посадкою рослин, у яких їстівною є підземна частина. З овочевих культур можна посадити арахіс, баштанні, бобові, дайкон, капусту, кабачки, картопля, лагенарію, цибулю, мангольд, моркву, огірки, перець, редис, редьку, буряк, томат, топінамбур, гарбуз, ріпу. Займіться також прополкою бур'янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. У саду можна зробити обрізку, щеплення та перещеплення рослин. У цей день не рекомендуються прищипка та пікірування коріння, а також робота з садовим інвентарем.

28 травня. Цього дня не забороняються, але й не рекомендуються будь-які активні дії. У городі можна зайнятися посівом, посадкою та підживленням рослин, а також добривом ґрунту. Займіться також проріджуванням сходів, знищенням бур'янів та шкідників. Цього дня не слід пиляти дерева та корчувати, а також копати та рвати квіти та рослини. Також утримайтеся від рясного поливу.

29 травня. Це найважчий день місячного циклу. У саду можна зайнятися обрізанням дерев та чагарників для видаленням пошкоджених, хворих та засохлих гілок. Також рекомендується зробити обприскування рослин від шкідників та бур'янів. Допускається органічне кореневе підживлення. У цей день не рекомендується посадка, щеплення, розпушування, копання, а також робота з корінням рослин.

30 травня. Молодий місяць. Цього дня не рекомендуються активні дії, бо день не сприятливий для садівників та городників. У саду можна зробити видалення хворих та засохлих гілок, пагонів та рослин. Також рекомендується зайнятися знищенням бур'янів та шкідників, прищипуванням овочевих рослин. Допускається полив та легке розпушування після поливу. У цей день не рекомендуються посівні роботи. Також, щоб уникнути пошкодження коренів, утримуйтеся від розпушування та роботи з садовим інвентарем.

31 травня. Цей день сприятливий для роботи в саду та городі. У городі рекомендується посів, посадка та пересадка зелених, листових, плодових та баштанних культур. Також можна зайнятися обробкою землі, поливом, укоріненням живців та робити мінеральні підживлення. У саду рекомендується зайнятися посадкою та пересадкою плодових дерев та ягідних чагарників. Полив рекомендується лише прикореневий. У цей день не рекомендується проводити видалення або вкорочування пагонів дерев та чагарників.