Місячний календар городника та садівника на вересень 2022 року

Місячний календар городника та садівника на вересень 2022 року

У вересні у городників і садівників все ще буде дуже багато роботи. У саду настає час для збирання врожаю пізніх сортів груш та яблук. Також не забувайте, що для подальшого відновлення деревам потрібне органічне підживлення. Для старих дерев буде актуальним обрізання. Також займіться обрізанням ягідних чагарників. Після обрізки їх необхідно підв'язати, підгодувати і підгорнути. Також обов'язково займіться профілактикою грибкових захворювань та садових шкідників. Не забувайте про якісний полив рослин.

На городі в цей час можна зайнятися збиранням столових коренеплодів. У другій половині місяця можна зайнятися посадкою озимого часнику, тоді він зможе зміцнитися до заморозків. У теплиці можна посадити салат, руколу та редис. До 20 вересня бажано встигнути висадити багаторічні сорти цибулі. Не забувайте поливати та мульчувати грядки.

У квітнику можна посадити лілії, можна пересадити айстри. Займіться викопуванням бегоній, а також відберіть для зимової вигонки хороші бульби нарцисів, тюльпанів та інших бульбових рослин.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на вересень 2022 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на вересень 2022 року:

1 вересня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується збирати врожай, тому що плоди в цей час будуть багаті на мікроелементи і вітаміни. Також можна викопувати коренеплоди, садити та пересаджувати рослини. Можна зайнятися обробкою землі, розпушуванням, щепленням, живцюванням, пасинкуванням, а також прикореневим підживленням мінеральними добривами. Також рекомендується зайнятися пікіруванням та обрізанням рослин. Полив має бути рясним. У цей день не рекомендується обрізування та пікірування плодових дерев.

2 вересня. У цей день рекомендується зайнятися обробкою землі, розпушуванням, щепленням, підживленням органічними та мінеральними добривами. Полив має бути рясним. Також можна збирати врожай і викопувати коренеплоди, оскільки цього дня вони відрізнятимуться цілющими властивостями. Можна садити та пересаджувати рослини, збирати насіння. У цей день не рекомендується обрізування та пікірування плодових дерев.

3 вересня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися збиранням врожаю томатів, фруктів, ягід, кабачків, патисонів, гороху, квасолі, гарбуза, огірків та перців. Можна зайнятися збиранням урожаю квіткових культур та лікарських рослин, а також коренеплодів. Поливати сьогодні потрібно якнайчастіше. Рекомендуємо також зайнятися обробкою землі та збиранням насіння. Землю потрібно обробляти обережно. Можна заготовляти живці, займатися покосом газону та збиранням трав. У цей день не рекомендується займатися прибиранням бадилля та листя, а також обрізанням та пікіруванням рослин.

4 вересня. Цей день вважається несприятливим для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися поливом рослин. У саду можна провести прибирання бадилля та листя. У цей день не рекомендується займатися укоріненням, посадкою, пересадкою, живцюванням овочевих, плодових, баштанних культур, а також зелені, ягідних чагарників, суниці та полуниці.

5 вересня. Цей день сприятливий для всіх садово-городніх робіт. Рекомендується обробка, розпушування землі, а також посадка та пересадка культур, що дають надземні плоди. Також можна зайнятися підживленням та щепленням рослин. Крім того, рекомендуємо зробити обрізку, живцювання, зайнятися підготовкою до укорінення та укоріненням полуничних вусів. Також можна зайнятися прищипкою та пікіруванням рослин, проріджуванням сходів та збиранням насіння. Не забувайте про полив та підживлення рослин мінеральними добривами. У саду можна зайнятися збиранням плодів. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

6 вересня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Можна зайнятися збиранням урожаю, призначеного для подальшого тривалого зберігання, а також надземних плодів та зелені, готових до вживання. Також рекомендується посадка, посів та пересадка рослин. Крім того, можна зайнятися поливом, щепленням, добривом та заготівлею живців. У цей день не рекомендується обрізати дерева.

7 вересня. У цей день рекомендується зайнятися збиранням урожаю зелені, баштанних та плодових культур, а також листових овочів, ягідних чагарників та фруктів. Також можна зайнятися посадкою, пересадкою, укоріненням, живцюванням та проріджуванням. Рекомендується обрізка, пасинкування, прищипка, підживлення рослин, а також обробіток ґрунту, розпушування. У цей день полив має бути рясним. Цього дня в саду не рекомендується займатися збиранням листя та бадилля, а також обрізанням плодових дерев.

8 вересня. Цей день підходить для спокійної та неквапливої роботи на ділянці. Можна зайнятися збиранням урожаю тих плодів, які не призначені для зимових заготовок. Рекомендуємо садити, сіяти, пересаджувати зелень, плодові, баштанні культури, а також листові овочі, ягідні чагарники та плодові дерева. Також можна зайнятися обробкою землі, обрізанням, живцюванням, пасинкуванням, проріджуванням, збиранням насіння, обрізанням, прищипкою та пікіруванням. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

9 вересня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Можна зайнятися збиранням урожаю бобових, огірків, томатів, перців, кабачків, баклажанів, кукурудзи, соняшника, а також квітів та лікарських рослин. Рекомендується також посів, посадка, пересадка, живцювання, укорінення живців та вусів, а також обробка землі. Можна зробити щеплення та перещеплення. Займіться збиранням насіння, можна також працювати з корінням рослин. Також не забудьте про полив та підгодовування. Цього дня в саду не рекомендується обрізання дерев та прищипка, а також відкладіть на другий день збирання бадилля та листя.

10 вересня. Повний місяць. Цей день чудово підходить для активних дій у саду та городі. Можна зайнятися роботою із землею, пересадкою і посадкою культур, а також поливом та підживленням. День чудово підходить для збирання врожаю. У цей день не рекомендується обрізка, пікіровка, прищипка, щеплення та пасинкування рослин.

11 вересня. Цей день сприятливий для роботи в саду та городі. Рекомендується зайнятися розпушуванням землі, підгортанням, підживленням, а також збиранням урожаю. У цей день не рекомендується обрізка, пікіровка, прищипка, щеплення та пасинкування рослин.

12 вересня. У цей день не рекомендуються будь-які активні дії на ділянці. Можна зайнятися розпушуванням і підгортанням грядок, а також добривом ґрунту та прополюванням бур'янів. Також не забудьте про обприскування рослин від шкідників. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин. Лікарські рослини, зібрані сьогодні, не будуть мати цілющі властивості.

13 вересня. У цей день рекомендується займатися активними роботами в саду та городі. Цього дня можна зайнятися проріджуванням сходів, знищенням бур'янів та шкідників, а також органічним кореневим підживленням. У квітнику можна зайнятися викопуванням квіткових цибулин, бульбоцибулин і бульб на зберігання. Можна зрізати квіти, призначені для перевезення та зберігання. У цей період поливати рослини потрібно набагато рідше, тому що вони випивають менше води. День підходить для збирання врожаю, призначеного для тривалого зберігання. У цей день не рекомендується посадка, пасинкування, обрізка, прищипування рослин.

14 вересня. Це пасивний день. Найкраще утриматися від будь-яких активних робіт. Можна зайнятися прополюванням, проріджуванням та обприскуванням від хвороб та шкідників. У саду рекомендуємо зробити пересадку, щеплення та обрізання дерев. У квітнику можна зайнятися викопуванням цибулин та бульб на зберігання. Полив у цей день має бути помірним. Не рекомендується робота з корінням рослин, а також розпушування ґрунту.

15 вересня. День вважається сприятливим днем для роботи в саду та городі. Рекомендуємо зайнятися обрізанням рослин для того, щоб уповільнити зростання молодих пагонів. Також можна зайнятися щепленням, прополюванням і проріджуванням. У цей день рекомендується органічне підживлення, але лише кореневе. Також займіться поливом та обприскуванням від шкідників та бур'янів. У квітнику можна зайнятися викопуванням цибулин та бульб. У цей день не рекомендуються будь-які роботи з садовим інвентарем.

16 вересня. Цього дня бажано працювати із наземною частиною рослин. Займіться збиранням врожаю зернових культур, заготівлею квіток, збиранням лікарських трав, плодів на сім'яники та насіння лікарських рослин, а також викопуванням цибулин і бульб. Можна прищипувати, робити щеплення та перещеплення, підгодовувати рослини та вносити добрива. У саду рекомендуємо висаджувати, обрізати дерева і зайнятися прибиранням опалого листя. Можна зайнятися рятуванням від шкідників та бур'янів. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням. Також утримайтеся від рясного поливу.

17 вересня. Цей день сприятливий для активних дій на городі та саду. Рекомендується зайнятися збиранням коренеплодів, оскільки сьогодні вони насичені корисними елементами, а також збиранням лікарських рослин. У саду можна провести обрізання дерев. Підживлення має бути прикореневе. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування, а також рясний полив.

18 вересня. Цього дня не рекомендовано будь-які активні дії. Рекомендуємо зайнятися знищенням бур'янів та різних шкідників, а також органічним прикореневим підживленням. У квітнику можна зрізати квіти, призначені для тривалого зберігання, викопувати квіткові цибулини та бульби на зберігання. Займіться прибиранням саду. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування.

19 вересня. Цей день буде сприятливим для роботи із надземною частиною рослин. Рекомендуємо зайнятися збиранням плодів, які знаходяться в землі, таких як морква, буряк, картопля, редиска та ріпа. Займіться також проріджуванням сходів, прополюванням, обприскуванням культур від шкідників та добривом ґрунту. У саду рекомендуємо зробити обрізку дерев, щеплення та перещеплення. У квітнику можна зайнятися викопуванням квіткових цибулин на зберігання. У цей день не рекомендований рясний полив.

20 вересня. Цього дня бажано працювати із наземною частиною рослин. Можна зайнятися підживленням та внесенням добрив, а також збиранням урожаю на тривале зберігання. У саду рекомендуємо зробити обрізання, щеплення та перещеплення дерев. Також займіться впорядкуванням саду. У цей день не рекомендується пікіровка та прищипка.

21 вересня. Цей день сприятливий для пасивних дій у саду та городі. У городі можна зайнятися прополкою, оранням та розпушуванням. Рекомендується також зайнятися органічним підживленням та обприскуванням рослин від шкідників та хвороб. У квітнику займіться викопуванням квіткових цибулин та бульб для тривалого зберігання. Також рекомендується сушіння плодів, трав та коренів лікарських рослин. Займіться впорядкуванням саду. У цей день не рекомендується робота з корінням, а також прищипування та пікіровка. Утримайтеся від рясного поливу.

22 вересня. Це пасивний день. Можна зробити покупку садових інструментів та інвентарю. Рекомендуємо зайнятися боротьбою зі шкідниками та хворобами рослин. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев, а також збиранням листя та бадилля. Рясний полив у цей день не рекомендується.

23 вересня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендуємо зайнятися прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. У квітнику можна зайнятися зрізанням квітів, викопуванням квіткових цибулин, бульбоцибулин і бульб на зберігання. Рекомендується збирання врожаю для тривалого зберігання. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням рослин. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування коріння, а також робота з садовим інвентарем.

24 вересня. Спокійний день, коли неприпустимі будь-які дії, пов'язані з руйнуванням. У цей день рекомендується зайнятися підживленням рослин, а також добривом ґрунту. Можливе також органічне кореневе підживлення. Також можна зайнятися сушінням овочів та фруктів, варінням варення, а також консервуванням. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати квіти та рослини, а також копати. Крім того, утримайтеся від рясного поливу.

25 вересня. Це найважчий день місячного циклу. У саду рекомендується зайнятися обрізанням дерев та чагарників для видалення пошкоджених та засохлих гілок. Також на ділянці можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. У цей день не рекомендується займатися посадкою, щепленням, розпушуванням та копанням. Також утримайтеся від роботи з корінням рослин.

26 вересня. Молодий місяць. Цього дня садівникам та городникам рекомендовано посилити свою активність. На ділянці рекомендується зайнятися обробкою землі, мінеральними підживленнями, а також щепленням та перепрививками. У саду можна зайнятися пересадкою і посадкою дерев і чагарників. Полив рекомендується лише прикореневий. Також можна зайнятися заготівлею посадкового матеріалу та його укоріненням. У цей день не рекомендується проводити видалення або вкорочування пагонів дерев та чагарників.

27 вересня. День вважається сприятливим для роботи в саду та городі. На ділянці рекомендується зайнятися розпушуванням, прополюванням, мінеральним підживленням і проріджуванням сходів. У квітнику можна зайнятися посадкою, пересадкою, посівом квіткових культур, газонних та лікарських рослин. Рекомендується також нарізка живців, їх підготовка до укорінення та укорінення, щеплення. Займіться збиранням плодів. У цей день не рекомендується окулювання.

28 вересня. Цей день сприятливий для активної роботи на городі та саду. Рекомендується збирати плоди, особливо ті, що ростуть над землею. Також можна зайнятися заготівлею живців, прищеплювати і вносити підгодовування. Поливати цього дня потрібно дуже рясно. У цей день не рекомендується обрізати рослини.

29 вересня. У цей день рекомендується прищеплювати, поливати та підгодовувати під корінь, оскільки коренева система рослин у цей час добре вбирає та утримує вологу. Також можна зайнятися пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. Можна збирати врожай культур, у яких придатна для харчування надземна частина, таких як перець, фрукти, зелень, огірки, томати. Також рекомендується висаджувати розсаду, оскільки у цей день вона буде найкраще прийматися. У саду в цей день не рекомендується пересаджувати плодові рослини та чагарники, а також проводити їхню обрізку.

30 вересня. Цей день сприятливий для роботи в саду та городі. Рекомендуємо зайнятися висадкою розсади, оскільки вона краще прийматиметься. Також можна щепляти, поливати та підгодовувати під корінь. Можна зайнятися пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. Крім того, можна збирати врожай культур, у яких придатна для харчування надземна частина, таких як перець, фрукти, зелень, огірки, томати. У саду в цей день не рекомендується пересаджувати плодові рослини та чагарники, а також проводити їхню обрізку.