Місячний календар садівника-городника на липень 2024 року

Місячний календар садівника-городника на липень 2024 року

Липень — гаряча пора у всіх розуміннях цього слова. У городників та садівників багато роботи, адже у цей час дозріває урожай багатьох культур, інші ж потребують активного догляду та захисту. Місячний календар городника та садівника на липень 2024 року допоможе спланувати ваш час, щоб усе встигнути.

  • 1 липня. Сьогодні не рекомендовано пікірувати та прищипувати культури. Також не бажано пересаджувати рослини чи займатись розпушуванням грунту. Натомість потрібно садити культури, що повільно ростуть, замочувати насіння перед посадкою, збирати урожай, робити щеплення, вносити добрива, та ін.
  • 2 липня. Цей день чудово підходить для посадки багаторічників. Також можна робити щеплення, вносити добрива. Заборонена робота з корінням рослин, тому, якщо потрібне прополювання чи розпушування землі, його треба робити максимально акуратно. В цей день також слід відмовитись від прищипування і рясного поливу рослин.
  • 3 липня. Рясний полив знову краще відкласти. Не рекомендовано саджати і пересаджувати трави. День бажано присвятити посадці вʼюнких культур та рослин з вусами. Також очистіть ділянку від бурʼянів, зробіть санітарну обрізку дерев та кущів.
  • 4 липня. Під забороною пікірування та прищипування рослин, а також посадка чи пересадка трав. Рекомендовано продовжувати посадку вʼюнких культур, підгортати рослини та розпушувати грунт. 4 липня також чудово підходить для внесення органічних добрив. У цей день буде корисно обробити сад і город від борошнистої роси, морквяної і цибулевої мухи, гусені.
  • 5 липня. Дозволено сіяти різні культури, особливо однорічні. Також можна зайнятись видаленням вусів у полуниць, поливом, посадкою рослин із декоративним листям, внесенням органічних добрив, обробкою саду та городу з використанням біопрепаратів або засобів домашнього приготування. Заборонені такі процедури як: посадка вʼюнких, ампельних і бульбових рослин, робота із землею, обробка хімічними препаратами, щеплення, викопування коренеплодів.
  • 6 липня. Під забороною ті ж процедури, що й 5 липня. Натомість займіться замочуванням та пророщуванням насіння, полийте грунт і внесіть добрива.
  • 7 липня. Окулірування, використання отрутохімікатів та посадка декоративних, ампельних і витких рослин небажані. Садити рекомендовано рослини, призначені не на насіння і не для тривалого зберігання.
  • 8-9 липня. День несприятливий для посіву та посадки рослин, внесення добрив, поливу, окулірування. Замість цього можна присвятити час збору урожаю.
  • 10-12 липня. Рекомендовано сіяти та садити вʼюнкі рослини, однорічні квіти, декоративні чагарники. Дозволені й інші процедури, окрім окулірування, обрізки та замочування насіннєвого матеріалу.
  • 13-14 липня. День сприятливий для посадки різних культур. Також корисно зайнятись вкоріненням живців, підживленням, поливом. Добре збирати насіння, урожай коренеплодів, лікарські трави. Під забороною процедура обробки рослин по листу, щеплення, обрізка та пікірування.
  • 15 липня. У цей день найкраще садити квіти, прянощі, лікарські рослини, які мають колючки, плетисті, цибулинні, коренеплідні рослини і злаки. Також корисно вносити мінеральні добрива, робити щеплення, поливати, прополювати город. Не рекомендована пересадка і поділ кореневища рослин, окулірування, живцювання і вкорінення, обрізка.
  • 16 липня. Сьогодні день сприятливий для посіву та посадки, проте пересадку здійснювати не бажано. Також не можна копати картоплю, робити обрізку та окулірування. Натомість можна збирати врожай надземних плодів, робити щеплення, прополювання, вносити мінеральні добрива, проводити обробку від шкідників та хвороб.
  • 17 липня. День сприятливий для посадки різних культур, особливо тих, плоди яких призначені для тривалого зберігання. Рекомендовані й інші процедури, крім окулірування, пересадки, обрізки.
  • 18-19 липня. У ці дні поводитись з рослинами потрібно максимально акуратно. Адже будь-які пошкодження, отримані у вказаний період, будуть довго заживати. Небажаний є рясний полив, обрізка і щеплення методом окулірування. Що стосується посіву, то бажано садити лише ті рослини, які не призначені для тривалого зберігання.
  • 20 липня. У цей день можна готувати насіння до посадки, наприклад, замочувати та пророщувати. Також рекомендована посадка культур, призначених для довгого зберігання. Не можна працювати з корінням рослин, проводити окулірування чи щеплення.
  • 21-23 липня. Місячний календар не радить в ці дні садити чи сіяти. Також слід відмовитись від інших процедур з рослинами, крім внесення добрив та обробки від шкідників.
  • 24 липня. Час сприятливий для посадки різних культур. Також можна проводити більшість інших процедур: щеплення (в тому числі метолом окулірування), прополювання, полив, заготівля живців. Небажаним є застосування отрутохімікатів, пасинкування, обрізка, заготівля лікарських трав. Підживлення, якщо воно необхідне, має бути помірним.
  • 25 липня. Обрізка, пінцируванння та пасинкування пагонів — процедури, від яких сьогодні краще відмовитись. Також шкоду принесе обробка отрутохімікатами та надмірне підживлення. Садити можна всі культури, але найкраще — ті, що формують плоди під землею.
  • 26-27 липня. В ці дні сіємо лише культури, із швидким терміном вегетації — не довше 30-35 днів. Мова про кінзу, базилік, зелену цибулю та ін. Обрізка, пасинкування, пікірування, пересадка — небажані процедури
  • 28-30 липня. В ці дні готуємо насіння до посадки — замочуємо та пророщуємо. Рекомендовано садити багаторічні рослини, зокрема, кущі та плодові дерева.. Дозволені й інші процедури, окрім розпушування близько до коренів, пересадки, пінцирування та пікірування. Рясний полив теж по можливості краще відкласти.
  • 31 липня. Сьогодні ідеальний час для посадки витких рослин та культур, які формують вуса. В саду проводимо формуючу та санітарну обрізку, обробляємо сад і город від шкідників. Не можна пікірувати та прищипувати рослини.