Матиме важливі наслідки для контрнаступу ЗСУ – експерти про надання Україні касетних боєприпасів

Матиме важливі наслідки для контрнаступу ЗСУ – експерти про надання Україні касетних боєприпасів

На рішення США про надання Україні касетних боєприпасів активно відреагували у самих Штатах, у Євросоюзі та в Росії, котра, як відомо, активно застосовує таку зброю проти українців упродовж своєї війни.

Майкл Кофман, науковий співробітник Фонду Карнегі, американський військовий аналітик, експерт зі Збройних сил РФ, директор Програми вивчення Росії в CNA заявив, що надання Сполученими Штатами Україні касетних боєприпасів може мати значний вплив на хід війни, який “перевищує той, який можуть здійснити інші можливості”.

“Попри недоліки цього арсеналу, розблокування цих запасів матиме важливі наслідки для перебігу наступу України”, - написав Кофман у Twitter.

Він зазначив, що контрнаступ України наразі “обмежений наявними артилерійськими боєприпасами” і його найбільшим обмеженням є не наявність живої сили, а саме боєприпасів. За його словами, наразі взагалі важко уявити контрнаступ без такого виду зброї.

Кофман додав, що надання Україні касетних боєприпасів зменшить “тиск часу” для українських військових.

Росія, назвавши касетні боєприпаси “диво-зброєю”, заявила, що рішення постачати їх Україні є “актом відчаю” та “ще одним проявом агресивного антиросійського курсу США, націленого на максимальне затягування конфлікту в Україні”.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова навела приклад використання касетних боєприпасів на Близькому Сході та в інших регіонах світу і додала, що їх елементи можуть довгий час залишатися цілими, й детонувати вже після завершення бойових дій.

При цьому Захарова нічого не сказала про використання Росією цього виду зброї на українській території. Натомість виголосила погрозу, що мету та завдання Росії “буде повністю виконано”.

Голова вашингтонського бюро британської газети The Guardian Девід Сміт вважає, що президент США Джо Байден, санкціонувавши надання касетних боєприпасів Україні, “перетнув рубікон, поставивши політичні та військові імперативи моменту вище вже дещо пошарпаної моральної репутації Америки”.

Рішення про касетні боєприпаси ухвалювали впродовж тривалого часу та навіть довго відтерміновували, наскільки це було можливо, зокрема, через занепокоєння про потенційну небезпеку для цивільних. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван сказав, що цей вид зброї стане своєрідним містком, поки США та партнери не налагодять виробництво артилерійських боєприпасів у потрібних Україні обсягах.

А заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кол запевнив, що український уряд запропонував письмові гарантії щодо відповідального використання цих снарядів та реєстрації місць, де їх було використано, що пізніше спростить розмінування.

Міністр оборони України Олексій Резніков привітав рішення США надати Україні “нову визвольну зброю”, сказав, що вона “суттєво допоможе деокупувати території, рятуючи життя українських солдатів”, а також назвав 5 ключових принципів, яких Україна дотримуватиметься при їх використанні.

Резніков нагадав, що РФ використовує касетні боєприпаси “невибірково” з першого дня широкомасштабного вторгнення до України.

5 ключових принципів з українського боку, за словами Резнікова, включають такі зобов'язання:

  • Україна використовуватиме касетні боєприпаси лише для деокупації власних міжнародно визнаних територій. Ці боєприпаси не будуть використовуватися на офіційно визнаній території Росії.
  • Україна не буде використовувати касетні боєприпаси в містах, щоб уникнути ризиків для мирного населення. Касетні боєприпаси будуть використовуватися тільки в місцях скупчення російських військових. Вони використовуватимуться для прориву рубежів оборони противника з мінімальним ризиком для життя українських воїнів.
  • Україна буде вести суворий облік використання цієї зброї та локальних зон, де вона буде використовуватися.
  • Після деокупації українських територій вони будуть пріоритетними для розмінування.
  • Україна звітуватиме партнерам про використання цих боєприпасів і про їхню ефективність, щоб забезпечити належний стандарт прозорого звітування та контролю.