"Нічого не бійтеся. Ви ВЖЕ вільні" - Елена Кудренко

"Нічого не бійтеся. Ви ВЖЕ вільні" - Елена Кудренко

"Нічого не бійтеся. Ви ВЖЕ вільні"

Фраза не моя, але запам'яталася, думаю, назавжди. З того, що звучить останнім часом, майже все можна перекрити цією картою.

І недолугість зеленої влади, і погрози росіян, і невизначене майбутнє, за яке знову і знову треба буде боротися.

Іноді думаю: що, справді можна налякати відключенням газу тих, кого випалювали Градами? Чи нащадків тих, кого морили голодом комуністи? Чи тих, хто йшов вмирати за український прапор? Чи тих, хто зараз не виказує жодних ознак страху, бо цей страх поховав на фронті?

Кого ви лякаєте? Ви, вороги, як внутрішні, так і зовнішні?

Налякали кінцем "отношений"? "Хана", кажете?)))

Чомусь згадується з фільмів: "за родіну, за сталіна". Чи тепер завуальоване, але таке ж безглузде "єсть путін - єсть расія". Якщо побачена на днях медалька з ім'ям Баканова - не фейк, то хтось може й хоче своє нікчемне ім'я приліпити до честі, чи волі, але ТУТ - не вийде. В Зеленського теж. Ні преміями "легендам" типу російських співачок-заробітчан. Ні відштовхуванням від параду тих, хто причетний до створення армії. Бо, ще раз повторю, не тих і не тим лякають. Не тих відштовхують. Не тих залишають без "нагород", бо такі нагороди вільним людям гидко й в руки брати.

Вільний - це вже назавжди. Це відчуття та усвідомлення в людини або є, або вона не розуміє, що це таке. Ось ВВС проводили інтерв'ю на вулицях Києва: "які роки для вас видалися найважчими?" Знаєте, які роки називали?

- 1991-1992, з невеличкими варіаціями. Бо "їсти було мало";

- 2008, бо "криза фінансова";

- 2020, бо "карантини, нікуди не пускають".

І тільки ті, які назвали 2014 рік як найнапруженіший за все їх життя - поставили себе на іншу сходинку. Бо відчувають, що в житті є найжахливіше - можлива втрата свободи. Всі інші війну чи не помітили, чи не відчули, чи пройшли повз.

Багато тексту, розумію. До чого я веду: якщо поздоровляти зі святом прапора, чи з днем Незалежності геть усіх - то потрібно та важливо це буде лише для обраних.

Тож, зі святами, вільні!

І не бійтеся нічого. Ну, може лише окрім того, що в цьому житті чогось не встигнете. Але й це вирішується - було б бажання.