"Ні грошей, ні бебі-боксів. Чергове покращення" - Влад Пономар

"Ні грошей, ні бебі-боксів. Чергове покращення" - Влад Пономар

За минулої влади, з 2018 року, була реалізована чудова програма «Пакунок малюка». Батьки отримували бебі-бокс в пологовому будинку. Це одноразова допомога для кожного новонародженого маляти, яка містила необхідні для дитини речі+сама коробка могла використовуватися як дитяче ліжечко: коробка була з міцного та цупкого матеріалу, а в пакунку містився матрац та ковдра. Такі пакунки дозволяли не лише на перший час зекономити кошти на придбання найнеобхіднішого, а й, відповідно, не витрачати час на відвідування магазинів.

І ось, нова влада монетизувала натуральну допомогу «Пакунок малюка». Уряд наполегливо переконував усіх, що більшість молодих батьків виступає за отримання грошей, хоча дослідження ЮНІСЕФ показало, що ситуація зворотна: 80% за отримання бебі-боксів. Хто і для чого в уряді давав неправдиві дані, питання окреме.

Але, наразі, батьки залишились і без самих бебі-боксів, і без грошей: адже «спрощена» система оформлення документів передбачає, що батькам необхідно зібрати цілу теку документів та пройти через "7 кіл пекла" бюрократії. І ще не факт, що батьки отримають ці кошти.

Породіллям необхідно буде, по-перше, відкрити спецрахунок у банку.
З 300 тисяч дітей, які щорічно народжуються в Україні, понад 100 тисяч народжуються в селах де немає, наприклад, ПриватБанку і не завжди є інтернет і можливість завантажити ЕЦП. Не у всіх батьків у селах є машини, на яких вони можуть легко вирушити оформлювати картку банку.

Далі відділи соцзахисту населення мають розглянути пакети документів та прийняти рішення про призначення грошової компенсації або ж – увага – про її відмову. Тобто, якщо бебі-бокси отримували без винятку усі породіллі, то тепер зможуть відмовити в отриманні коштів.
Період очікування заповітного бебі-боксу може скласти до 50 днів.

Придбати товари батьки зможуть у певних визначених (вигідних для влади) магазинах. Серед магазинів-партнерів урядової програми розглядається участь відомої мережі, на яку навіть державні карантинні обмеження не розповсюджувались. Тому, відслідкувати якимось чином прозорість використання держкоштів навряд чи вдасться.

Крім того, скористатися коштами батьки зможуть лише у певний період часу. Тобто, якщо на ваш рахунок надійшли 5 тисяч гривень, а ви з якихось причин не встигли їх витратити на дитячі товари, гроші повертаються на рахунки Мінсоцзахисту. І знову-таки майже третина від загальної кількості новонароджених в Україні - мешканці сіл, де не те, щоб торгівельних мереж немає, подекуди навіть за звичайними ліками потрібно їхати десятки кілометрів.
Якщо узагальнити, то зібравши теку документів, ви можливо отримаєте, а можливо й ні – таку собі спецкартку зі спецумовами купівлі товарів у спецторговельних мережах.

Втім, наразі батьки навіть не мають змогу додзвонитися за жодним з номерів телефонів, які вказані на сайті Міністерства соцполітики. Ні онлайн, ні офлайн — допомогу оформити наразі неможливо. Певне, через те, що держава наразі не може визначитися — яким чином та у який спосіб оформлюватимуть допомогу, а також — у яких конкретно магазинах батьки зможуть витрачати кошти.

Влад Пономар