На Чорному морі ракетою вражене російський військовий буксир

На Чорному морі ракетою вражене російський військовий буксир

Зранку 17 червня українські Військово-Морські Сили повідомили про враження біля острову Зміїний буксиру російського Чорноморського флоту «Василь Бех».

З оприлюдненого у медіа відео цієї події випливає враження корабля двома ракетами, яке викликало значну пожежу. Українські джерела повідомляють про десять зниклих без вісті та ще двадцять поранених російських військовослужбовців, а також про проведення російськими суднами «рятувальної операції».

Ми вже писали, що нарощування окупантами власного угрупування на острові Зміїний має для агресора виняткове значення у вимірах подовження злочинної блокади українських портів та готування всіляких провокацій російських загарбників проти берегів України в Одеській області.

Водночас, як вже повідомлялося, російський Чорноморський флот неспроможний убезпечити власні комунікації між окупованим Кримом та островом Зміїний від ударів з боку української армії, яскравим підтвердженням чому стала нинішня ситуація.

Варто додати, що загалом російський флот мав чотири буксири відповідного проекту, збудованих у Астрахані, зокрема останній у проекті «СБ-739», переданий агресором до окупованого Севастополя в січні 2017 року. У 2021 році «СБ-739» отримав назву «Спасатель Василь Бех», та у Чорноморському флоті перебуває його «старший брат», однотиповий буксир «Професор Ніколай Муру».

Екіпаж таких буксирів, обладнаних підводними апаратами та водолазними комплексами, становить до 30 осіб, також вони можуть перевозити до 36 «врятованих».

Примітно що ці буксири не є швидкісними, але за визначенням повинні мати підвищену живучість. Припинення будівництва суден вказаного проекту в Астрахані з 2016 року пов’язують із санкціями цивілізованих країн світу проти російського військово-промислового комплексу.

Використання агресором суден такого типу для перевезення поповнень до гарнізону окупантів на острові Зміїний свідчить про те що російський флот не може використати для цієї мети інші, спеціалізовані судна, зокрема швидкісні або не хоче ними ризикувати.

Водночас втрата Чорноморським флотом агресора найбільш сучасного рятувального судна також істотно знизить практичні спроможності до подальшого проведення військових операцій.