На дітях держава хоче зекономити… або заробити

На дітях держава хоче зекономити… або заробити

Тендер на визначення виробника бебі-боксів у 2021 році перенесли на три тижні.

Про закупівлю понад 100 тис. бебі-боксів у системі ProZorro оголосили 28 квітня. Замовником тендера є Мінсоцполітики.

Спочатку Мінсоцполітики планували до кінця лютого 2021 року оприлюднити технічне завдання та провести публічні консультації з експертами ринку та залучити для проведення торгів платформу Прозорро.

Але, несподівано, для проведення тендеру залучили ДП «Українські спеціальні системи», яке було створено при Мінцифри для закупівлі комп’ютерів та програмного забезпечення. Досвіду по закупівлі дитячої продукції та швейної продукції у організації немає, як і досвіду проведення закупівель такого масштабу (620 млн грн).

Крім того, підприємство внесло зміни до тендерної документації, які відкривають лазівки для корупції, через що учасники поскаржились в АМКУ і тендер було перенесено.

Тим часом, «пакунків малюка» майже не залишилось, тому батьки новонароджених не мають права вибору та змушені оформлювати допомогу виключно у вигляді спеціальної карти «Приватбанку».

Зазначимо, що вартість дитячих товарів у роздрібній мережі підприємств торгівлі, які приєднались до публічного договору про реалізацію пілотного проєкту «Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у півтори рази вище встановленого у постанові Кабміну розміру грошової компенсації «пакунку малюка» і фактично збільшується з 5 тис. грн до 9 тис. грн.

До того ж, банк відмовляє в оформленні спеціальної картки «пакунок малюка» при наявності заборгованості на інших картах «Приватбанка».

Якщо 2018 року лише 35% батьків надавали перевагу "пакунку" перед грошовою виплатою, то тепер 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме в натуральному вигляді.

Згідно з законом Пакунок видається протягом 30 днів з моменту народження дитини. Якщо з моменту народження малюка пройшло більше, ніж 30 днів – батьки мають отримати грошову компенсацію Пакунку, яка менше ніж роздрібна вартість товарів майже на третину.

На думку експертів, Мінсоцполітики свідомо затягує процедуру проведення тендерних закупівель нових «пакунків малюка», для того, щоб якомога довше залишались спецкарти замість бебі-боксів.

Така собі сумна економія. Зруйнували добре налагоджену процедуру, а нову налагодити не можуть. А страждають при цьому новонароджені малюки.

Не соромно?

ЗеФакТи