"НАТАЛЯ" - Олена Кудренко

"НАТАЛЯ" - Олена Кудренко

Батько казав, там було заміновано. В ті нечасті дні, коли він був тверезий, він сперечався з сусідом дядьком Сашком щодо доцільності мінування. Дядько казав, що вони звідти не прийдуть, бо тільки лякають, і взагалі, треба вам всім, казав, сісти на свою тарантайку та з'їздити до Крима. Подивитися, як "люди живуть". Батько хитав головою і відповідав, що "все не так однозначно", і будемо дивитись. Потім сідав за стіл надворі та запалював цигарку, жмурячись від яскравого херсонського сонця. Його засмагле обличчя покривалося новими мімічними зморшками, а вигоріле на сонці волосся, здавалося, з часом отримало колір меду.

Наталка згадувала про ті балачки, опинившись в окупації. Якось надто швидко опинившись, не встигнувши навіть подумати про виїзд до бабусі в далеку Полтаву. За тиждень до того, як вони зайшли в село, їй виповнилося шістнадцять. Молодшій сестрі - одинадцять. Засмаглі, тонесенькі, стрункі та довговолосі. Мати ховала Наталку вдома, бо ж заглядалися на неї не тільки місцеві хлопці, але й "люди" з Криму, на яких їм так безпечно пропонував подивитися дядько Сашко.

- Перечекай. Посидь вдома. Нічого тобі виходити...

Але ж вони прийшли за нею самі. Якось ввечері почали гримати в хвіртку чи то чоботями, чи то зброєю.

- Я відєл, дєвка у тєбя тут живєт. Выводі, познакомімся.

Мати перелякано заклякла на порозі. Вони відштовхнули її та пройшли до хати, де нетверезий майже весь останній час батько так само закляк в напівтемному кутку.

- Как зовут?

Вони мовчали.

- Зовут как? Она с намі пойдєт, в комєндатуру. Дєло єсть, - посміхнувся той, що молодший. - Єщє дєвкі в домє єсть?

Наталя мовчки закрила спиною молодшу. Батько мовчав, а мати раптом кинулася їм у ноги, вмовляючи:

- не треба, хлопці, не треба. Вони ще діти... Давайте я вам сережки віддам. Кільце. Все, що є, віддам...

- Сєрєжкі і кольцо, конєчно, давай, - один з них простягнув долоню. - Но дєвка пойдєт с намі. Єслі нє пойдєт, то і младшую забєрєм.

Мати забилася в істериці, підскочивши з колін та хапаючи в обійми обох дочок.

- Не віддам!!! Андрію, ну зроби щось!! Андрію!!!..

Нетверезий батько лише промимрив щось зі свого кутка, скляними очима роздивляючись направлену на них зброю.

Гостям почало набридати, і ось вже чиїсь руки відривають Наталю від материнських обіймів, тягнучи в одну сторону, а малу, таку ж довговолосу та тонесеньку, в іншу.

- Мамо, не плач. Я повернусь. Ма-а-ам... Не чіпайте малу. Залиште її, я піду... Залиште її!!!

Наталя вийшла з хати в темряву, вони за нею. Мати вискочила слідом, і з часом стало зовсім тихо. Тільки батько досі сидів в кутку та бурмотів щось незрозуміле...