НАТО допомагає Україні боротися, але не перемагати

НАТО допомагає Україні боротися, але не перемагати

Вашингтонський саміт був багатий на обіцянки, але бідний на плани.

Емі Маккіннон, репортер з питань національної безпеки та розвідки в Foreign Policy.

Війна Росії в Україні домінувала на саміті НАТО у Вашингтоні цього тижня, коли альянс оприлюднив плани посилити підтримку Києва і запропонувати "незворотній" шлях до можливого членства в оборонному пакті.

Заходи, оголошені цього тижня - в тому числі створення нового командування НАТО для координації тренувань і поставок озброєнь, постачання винищувачів F-16 і новий договір про безпеку - підкреслюють зусилля, що докладаються в західних столицях для того, щоб перевести підтримку України на довгострокову основу, оскільки Росія не демонструє жодних ознак послаблення.

Андрій Єрмак, найближчий радник президента України Володимира Зеленського, заявив, що Київ "задоволений" результатами саміту, виступаючи на паралельному заході в четвер. "Альянс зробив реальні кроки вперед", - сказав він.

Але саміт також висвітлив основну напругу в стратегії Заходу щодо підтримки України: Військова допомога відіграла вирішальну роль у тому, що Київ зміг протистояти російським військам, але вона не дозволила йому фактично виграти війну.

"Ми, по суті, підтримуємо Україну, щоб вона залишалася в бою і досягла певних успіхів, а не просто виграла війну", - сказала Ліана Фікс, науковий співробітник Ради з міжнародних відносин, що займається питаннями Європи. "У нас немає реальної стратегії для війни".

Союзники на східному фланзі НАТО, передусім країни Балтії і Польща, вже давно закликають до посилення підтримки України. Але члени Альянсу з найбагатшими кишенями і найсучаснішими системами озброєнь - особливо Сполучені Штати - зайняли більш обережну позицію, намагаючись запобігти спіралі ескалації у відносинах з Москвою.

Відновлення підтримки відбувається в той час, коли російські авіаудари завдають ударів по енергетичній інфраструктурі України, що призвело до масштабних відключень електроенергії в останні місяці. У понеділок, коли глави держав і урядів відлітали до Вашингтона, Росія серед білого дня завдала удару по дитячій лікарні в Києві, що стало пострілом поперек лука Альянсу. Нові заходи НАТО з'являються "в критичний момент і допоможуть Україні уникнути найгіршого сценарію цього року", - сказав Майкл Кофман, експерт з питань українських збройних сил з Фонду Карнегі за міжнародний мир.

"Головним пріоритетом у всіх цих оголошеннях, особливо щодо протиповітряної оборони, є зведення нанівець тих сфер, де Росія має явну перевагу", - сказав Ерік Чіарамелла, колишній заступник офіцера національної розвідки з питань Росії в Національній розвідувальній раді США. У вівторок Байден оголосив, що Сполучені Штати в партнерстві з іншими країнами нададуть Україні п'ять нових систем протиповітряної оборони, щоб допомогти країні захиститися від російських ракетних атак. "Безумовно, необхідно дозволити українцям зупинити кровотечу і почати відбудову", - сказав Чіарамелла, який зараз є старшим науковим співробітником Центру Карнегі.

Але аналітики скептично ставляться до того, що заходи, оголошені цього тижня, можуть переломити ситуацію на полі бою. "Українцям для перемоги потрібно більше, ніж просто те, що ми створили", - сказав в інтерв'ю Foreign Policy в кулуарах саміту в четвер адмірал Королівських ВМС Нідерландів Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО.

Російські збройні сили відновилися швидше, ніж очікувалося, після несподівано низьких показників у перші місяці війни і швидко вчаться протистояти високотехнологічним новим системам озброєнь, які постачають західні союзники України.

Американські чиновники вважають, що кінцева мета президента Росії Володимира Путіна - підкорити Україну - залишається незмінною більш ніж через два роки війни, перевівши економіку його країни на військові рейки. Майже третина державного бюджету цього року призначена для витрат на оборону, а поставки артилерії з Ірану та Північної Кореї залишили Україну без зброї на полі бою.

У четвер колишній президент Росії Дмитро Медведєв, який зараз є заступником голови Ради безпеки країни, написав у мережі X, що Москва бачить два прийнятних варіанти завершення війни: "або Україна зникне, або НАТО".

Західні лідери підтвердили свою готовність залишатися на боці України в довгостроковій перспективі: щонайменше 22 країни і Європейський Союз підписали з Києвом двосторонні угоди про безпеку, в яких пообіцяли надалі підтримувати оборону і безпеку країни.

"Ми демонструємо нашу відданість підтримці України в її нинішній боротьбі і в майбутньому", - заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на заході в кулуарах саміту в четвер.

І хоча адміністрація Байдена відіграла ключову роль у попередженні про наміри Росії напасти на Україну та активізації західної підтримки країни, вона не запропонувала жодного бачення подальших кроків для припинення конфлікту.

Такий підхід різко контрастує з підходом адміністрації до війни між Ізраїлем і ХАМАСом, для якої вищі посадові особи адміністрації розробили сумнівний, але детальний багатокроковий план припинення вогню і укладення більш широкої регіональної угоди з метою назавжди змінити динаміку конфлікту між ізраїльтянами і палестинцями.

"Існує величезна прірва між тим, що ми говоримо, що хочемо відновити суверенітет України, і тим, що ми насправді робимо", - сказала Андреа Кендалл-Тейлор, директор програми трансатлантичної безпеки Центру за нову американську безпеку. "Наразі складається враження, що ми всі це говоримо, але люди в це не дуже вірять".

Адміністрація зіткнулася з критикою з боку республіканців на Капітолійському пагорбі за нездатність окреслити чіткий план щодо війни в Україні. Багатомільярдний законопроект про додаткове фінансування національної безпеки, ухвалений Конгресом цього року після значної затримки, містив вимогу, щоб адміністрація протягом 45 днів представила законодавцям доповідь з викладенням своєї стратегії ведення війни, включаючи "багаторічні, конкретні і досяжні цілі".

Українські посадовці висловили занепокоєння, що їх змушують укласти мирну угоду на невигідних для них умовах, а адміністрація Байдена повторила, що саме Україна має вирішувати, як і коли закінчити війну.

Тим часом стратегія, схоже, полягає в тому, щоб зміцнювати оборону країни і сподіватися, що Москва сама себе виведе з-під удару. "Ми не можемо повністю контролювати цей графік", - сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена, відповідаючи на запитання про шлях до справедливого завершення війни. "Є лише одна людина, яка контролює це, і це Володимир Путін. Якщо він вирішить відступити і припинити війну, він може зробити це завтра", - сказав чиновник, який говорив на умовах анонімності, оскільки він не має права говорити під запис.

Проблема полягає в тому, що Росія так само намагається перечекати Україну та її західних союзників.

"Зрештою, це велика психологічна гра, і Путін думає, що він може виграти її - що час на його боці, і що він може розчавити українців і нашу політичну волю до підтримки", - сказав К'ярамелла.

Попри обіцянки довгострокової підтримки, оголошені на саміті цього тижня, критики ставлять під сумнів довготривалість такого підходу. "Очікувати, що нинішній рівень підтримки з боку союзників може тривати нескінченно довго, було б магічним мисленням", - написав у нещодавньому коментарі Юджин Румер, директор програми "Росія і Євразія" Центру Карнегі.

"Виклик, що стоїть перед союзниками на цьому саміті, є більшим, ніж будь-що, з чим вони стикалися з часів холодної війни. Це не утримання України в боротьбі в довгостроковій перспективі, а пошук способу закінчити цю війну, не приносячи Україну в жертву в процесі".

Джек Деч