"Не кульками з гівном єдиними" - Антон Швец

"Не кульками з гівном єдиними" - Антон Швец

Прочитав значить в одному з корейських медіа, що російські експерти прилетіли в Північну Корею. Допомогти кімам із запуском супутників-шпигунів. Бо начебто в росіян більше експертизи та вищі стандарти у цій галузі.

Тож коротко підсумуємо попередні події.

Минулого вересня путін зустрічався з Кім Чен Ином на саміті в росії. У Штатах тоді казали, що на тому саміті росіяни намагалися домовитися з КНДР щодо поставок зброї. І ще тоді путін сказав, що росія допоможе Північній Кореї у створенні супутників. Може, в обмін на зброю, може, по добротє душевной. Ну ось вони тепер і прилетіли, щоб допомогти кндрівцям.

На південно-західному узбережжі КНДР є космодром Тончхан-ні або Сохе. У нього вже влили та продовжують вливати купу грошей і ресурсів: розчищають, добудовують, ремонтують, асфальтують.

Неподалік є склад із залізничним сполученням, що підтримує будівництво. З іншої сторони є також залізничний пункт доставки піску та гравію для робіт. Під’їзні дороги й тунелі теж роблять біля станції.

А, і ще. Будують пірс. Там, звісно, мілководдя, але все одно цей шлях планують використовувати як альтернативу залізничному транспорту. Ну щоб перевозити більші компоненти балістичних ракет.

Цілком логічно. Бо той ракетно-космічний комплекс, який там планують збудувати кндрівці, має підтримувати розробку і запуск більших і складніших космічних ракет-носіїв, супутників і балістичних ракет дальнього радіуса дії.

Там, з того, що вже показують супутникові знімки: наприкінці квітня випробовували ракетний двигун на вертикальному випробувальному стенді Юнсонг. Та мають обладнання, що використовується для вимірювання й оцінки траєкторії запуску космічної ракети.

Тепер про запуски.

Перший був у травні 2023. Запускали супутник-шпигун з прибережного стартового майданчика. Але щось пішло не так. За даними західних журналістів, ракета разом з супутником залягла на дно.

У серпні 2023 була друга спроба. Така сама невдала. Ракета з супутником анігілювалися, а Південна Корея та США з моря уламки виловлювали. З третьої спроби кімичі все ж запустили свою вундервафлю – у листопаді 2023 супутник Malligyong-1 вийшов на навколоземну орбіту.

З самого нещодавнього. 27 травня, як Чхоліма над Пхеньяном, пролетів запуск чергового розвідувального супутника через вибух першого ступеня ракети-носія.

І це все при тому, що Рада Безпеки ООН забороняла Північній Кореї проводити навіть запуски балістичних ракет, але північнокорейці щось там собі ескаліруют потроху. А цього року рф ващє підметушилася та організувала вето на резолюцію, яка продовжувала роботу експертів, які моніторили санкції проти Північної Кореї. Ну хоч самі санкції не зняли.

Тепер ще й ці допомагатори прибули. Все це вкотре натякає на секрет Полішинеля про співпрацю двох братніх народів у справі винищення цивілізованих людей.

Самі кндрівці називають ці запуски протидією «космічній мілітаризації» Штатів і союзників. Тому намагаються за допомогою цих супутників спостерігати за американцями. Але. Ці супутники ще недосконалі. Багато компонентів важкодоступні.

Чи зможуть експерти рівня рогозіна допомогти кндрівцям припинити роняти їх у море? Подивимось.

А ви як думаєте?