"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

ПРО ОНЛАЙН ОСВЯЧЕННЯ ВЕРБИ ТА ПАСОК

Мені постійно задають питання можливо освятити щось дистанційно, чи неможливо, наскільки це освячення дієве. Сьогодні ви почуєте мій теологумен (частну богословську думку) з цього приводу.
Одразу зауважу, суть Вербної Неділі і Пасхи зовсім не в освяченні. На Вербну ми, подібно до єврейських дітей, стаючи самі дітьми, радісно зустрічаємо Господа у плоті, а Він іде на добровільні страждання і смерть. На Пасху ми радіємо Господу воскреслому, святкуємо перехід від рабства гріху до Царства Життя і радіємо, що воскресіння Ісуса Христа відкриває і нам шлях до воскресіння. Ось в цьому головна суть свят, а освячення — це, так би мовити, побічний ефект, та другорядний обряд.
Православна традиція говорить нам про Таїнства і обряди. Таїнств всього сім, і головною їх якістю є те, що у Таїнстві на людину таємничим чином сходить благодать Святого Духа і змінює людину, у Таїнстві Соборовання людині подається зціляюча благодать, у Таїнстві Євхаристії людина максимально з'єднується з Ісусом Христом.
Таїнства не стільки беруться людиною, скільки преподаються Церквою, для Таїнства необхідна особиста присутність, безпосередній контакт того, хто від імені Церкви і Христа Таїнство дає, а також того, хто Таїнство приймає. Тому Таїнства неможливо здійснити або передати дистанційно.
З обрядами ситуація трошки інша.
Якщо Таїнства — це духовна складова Церкви, то обряд — це зовнішня форма богослужіння та благочестя. У Церкві існує багато обрядів, які покликані допомагати християнину у його земному життю. До таких обрядів можна віднести різні молитви та освячення. І якщо Таїнства по своїй внутрішній суті залишаються незмінними, то обряди можуть змінюватися, доповнюватися, розвиватися, відмінятися.
Наприклад, я жодного разу не чув, щоби читався чин, надрукований у наших требниках “Якщо щось нечисте впаде в колодязь” - разом з колодязями відмирає і цей обряд. З іншого боку, в нас з’явився чим молебного співу для тих, хто відправляється у повітряну подорож на літаку. Ще якихось 100 років тому цей чин здавався нейприйнятним для багатьох.
Обряди можливо проводити і дистанційно. Навіть такий чин як похорон, може проводитися без “особистої присутності” покійника — заочне відспівування.
Після такого довгого вступу, давайте, нарешті, перейдемо до нашого питання про дистанційне онлайн освячення верби та пасок під час пандемії та карантину. Церква — вона не про смерть, а про життя. Освячення відбувається не стільки окропленням водою, скільки Духом Святим, та молитвою, котру читає священник. Тому, якщо ви почуєте молитву через гаджет, побачте обличчя свого пастиря, отримаєте його віртуальне благословення в час, коли ви з об'єктивних причин не можете вийти з дому, - це добре вєсьма. За відсутністю можливості прийти до храму, краще таке освячення, ніж ніякого. Тому в цьому році ми обов'язково будемо проводити онлайн освячення.
Бог через Церкву бажає освятити кожну мить життя людини, та привести її до спасіння, і якщо сьогодні нам у цьому можуть допомогти сучасні засоби зв'язку, то чому ні?

Олександр Дедюхін