"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністри цифрових технологій «Великої сімки» (G7) найбільш індустріально розвинутих країн погодили п’ять принципів управління новими технологіями, такими як штучний інтелект, на тлі швидкого поширення у світі використання чат-ботів із застосуванням ШІ
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш обговорили, як захистити основоположні принципи Об’єднаних Націй, викладені в Статуті ООН, в умовах війни, розв’язаної рф проти України.
Про це йдеться в офіційному повідомленні Держдепартаменту США, оприлюдненому за результатами зустрічі в четвер.
«Держсекретар Блінкен і генеральний секретар Гутерреш обговорили важливість подальшого захисту Статуту ООН на тлі агресивної війни росії проти України», - зауважується в документі.
При цьому зазначається, що глава Держдепу висловив вдячність генсеку ООН за «зусилля з відновлення та зміцнення Чорноморської зернової ініціативи».
Крім того, сторони обговорили ситуацію в Судані, підкресливши необхідність припинення бойових дій, захисту цивільного населення та забезпечення гуманітарного доступу на місцях для агентств ООН.
Ентоні Блінкен й Антоніу Гутерреш також звернули увагу на ситуацію в Афганістані й підтвердили підтримку цілей сталого розвитку ООН.
Як повідомлялося, Антоніу Гутерреш під час перебування з візитом у Києві в березні заявив, що кінцевою метою ООН у контексті війни рф проти України є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом.
*
Радбез ООН закликала талібів припинити дискримінацію жінок. Афганські жінки влаштували акцію протесту в Кабулі в суботу, щоб закликати іноземні країни офіційно не визнавати уряд Талібану напередодні саміту ООН наступного тижня
*
Ексспікерка Палати представників США від демократів Ненсі Пелосі переконана, що і демократи, і республіканці обох палат Конгресу Сполучених Штатів підтримуватимуть Україну, скільки буде потрібно для перемоги.
Про це вона заявила в інтерв’ю АР.
«Підтримка України була двопартійною і двопалатною, тобто в обох палатах Конгресу обома партіями, і американський народ підтримує демократію в Україні, – сказала вона. – Я вірю, що ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно для підтримки демократії... Стільки, скільки буде потрібно для перемоги».
За її словами, нині у світі йде боротьба між демократією та автократією, що нині проявляється в Україні.
«Ми повинні перемогти. Ми повинні довести це до позитивного завершення – для народу України і для нашої країни», – сказала Пелосі.
Тодішня спікерка Палати представників відвідала Україну 1 травня 2022 року – трохи більш як через місяць після початку повномасштабного російського вторгнення. На той час вона була найвищою посадовою особою США, що побувала в Україні від початку війни.
У січні цього року на посаді спікера Палати представників її змінив республіканець Кевін Маккарті.
*
США конфіскували іранську нафту на морському танкері
*
У Києві делегація США, яка включає генерального директора Міжнародної фінансової корпорації розвитку Скотта Натана та представників USAID, підпишуть договір з президентом Володимиром Зеленським про інвестицію в 25 млн доларів у Horizon Capital для підтримки малого та середнього бізнесу в Україні.
Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк у Twitter.
Зазначається, що делегація зустрілась з українськими чиновниками для офіційної церемонії підписання договору.
"Тепло привітали в Києві генерального директора Міжнародної фінансової корпорації розвитку США Скотта Натана, помічника адміністратора USAID Europe/Eurasia Ерін МакКі та координатора допомоги Державного департаменту у Європі Марію Лонгі для підписання з Президентом Володимиром Зеленським договору про $25 млн інвестицію Міжнародної фінансової корпорації розвитку (DFC) у Horizon Capital для допомоги малому та середньому бізнесу, що швидко розвивається", - йдеться у дописі.
*
Національне агентство ядерної безпеки США готове передати Україні сенсори, здатні виявляти спалахи радіації від ядерної зброї чи «брудної бомби», а також ідентифікувати країну, яка її застосувала. Про це повідомляє видання New York Times.
Як пояснюють експерти в розмові з газетою, такі сенсори могли б зафіксувати і у майбутньому довести вину Росії, якщо вона вирішить застосувати радіоактивну зброю на українській землі та при цьому спробувати перекласти свою вину на Київ.
Підставою для потенційної потреби у таких заходах у США вважають весняний контрнаступ, цитує NYT ядерних експертів та їхнє занепокоєння тим, що невдачі Росії на полі бою роблять Путіна більш залежним від його ядерного арсеналу.
Експерти побоюються, що невдачі Путіна можуть посилити його готовність натиснути на ядерну кнопку.
Як повідомляв Голос Америки, раніше цього місяця Державний секретар США Ентоні Блінкен перерахував “цілком реальні” ядерні виклики для світу. Серед них і призупинення Росією Нової угоди СНО (Угода про стратегічні наступальні озброєння - ред.), і її безвідповідальна ядерна риторика.
Саме до реалізації такої риторики і ядерних погроз, за інформацію NYT, Вашингтон наразі і готується, вживаючи конкретних кроків, зокрема, за допомогою згаданих сенсорів.
Видання свідчить, що вже розпочато навчання персоналу, здійснюється моніторинг даних і попередження про смертоносну радіацію. Цим (як і власне встановленням сенсорів) займається підрозділ атомних експертів – група підтримки надзвичайних ядерних ситуацій (NEST).
На запит New York Times агентство ядерної безпеки повідомило, що мережа сенсорів змогла б охарактеризувати розмір, розташування та наслідки будь-якого ядерного вибуху – на випадок, якщо бомбу принесла б не ракета (із чітко відстежуваною траєкторією польоту, а вантажівка, танк або човен).
У США сподіваються, що йдеться не про потенційне застосування встановлюваних сенсорів, а про те, що це оборонне планування зможе стримати Москву від застосування ядерної зброї.
Встановлення сенсорів “дасть Москві знати, що Вашингтон може викрити так звану операцію під фальшивим прапором”, - пише NYT. Тобто в США припускають, що Росія може неправдиво стверджувати, ніби це Київ здійснив ядерний вибух на власній території, нібито для того,“щоб спробувати залучити Захід до більшої допомоги у війні”.
Минулого року Росія неодноразово заявляла, не надаючи для цього жодних доказів, що Україна планує підірвати бомбу, призначену для поширення радіоактивних матеріалів – так звану «брудну бомбу».
Едвін Лайман, експерт з ядерної енергетики сказав журналістам NYT з посиланням на американського держслужбовця, що Росія у разі принизливої поразки може у відповідь обстріляти реактори або сховища відпрацьованого палива.
“Це одна з найбільших небезпек, – сказав доктор Лайман. – Якби вони хотіли зробити якомога більшу частину сільської місцевості непридатною для життя, то саме реактори могли б стати мішенями”.
Пентагон раніше наголошував на тому, що обстрілами Росія створила ядерну кризу в Україні та загалом у регіоні. Про стан українських атомних електростанцій, ризики ядерної війни та наслідки українського ядерного роззброєння йдеться у ексклюзивному інтерв'ю Голосу Америки із дослідницею ядерної енергетики Гарвардського університету Мар'яною Буджерин.
Інфраструктура ядерної енергетики України відігравала одну з головних ролей у плані вторгнення Росії до України, свідчить звіт британського дослідницького центру RUSI. А російські спецслужби, як писав Голос Америки, вербували працівників ядерних установок, у тому числі з підрозділів, відповідальних за фізичну охорону.
Загалом ризик застосування ядерної зброї сьогодні вищий, ніж будь-коли з часів холодної війни, а війна в Україні є найгострішим прикладом цього ризику, такі заяви лунали минулого місяця під час засідання Ради Безпеки ООН, скликаного за ініціативою України для обговорення розміщення Росією ядерної зброї на території Білорусі.
Натомість «психологічною спецоперацією», що має на меті підірвати підтримку України на Заході назвали ядерні погрози Кремля експерти, яких запросив на дискусію вашингтонський дослідницький центр «Атлантична Рада».
*
Вірменія та Азербайджан проведуть у Вашингтоні переговори щодо мирного врегулювання
Держсекретар Ентоні Блінкен ще раз підтвердив прихильність США мирному процесу між Єреваном і Баку
*
"Грузинська мрія" відповіла на критику сенаторки Джин Шахін
Зі свого боку опозиція вважає, що антизахідна пропаганда зазнала краху в Грузії
*
США проводять першу евакуацію своїх громадян із Судану
Евакуація близько 300 американських громадян відбувається за підтримки військових безпілотників, які стежать за переміщенням автобусної колони до Порт-Судану, місця відносної безпеки.
*
Правоохоронні органи в штаті Техас встановили хронологію збройного нападу на будинок у штаті Техас та розстрілу п’ятьох осіб, у тому числі восьмирічної дитини, й визнали, що поки не знають, де може перебувати підозрюваний
*
Трюдо про війну в Україні: Ми всі маємо про це хвилюватися
Прем'єр Канади Джастін Трюдо заявив, що російська агресія може дати поштовх іншим авторитарним країнам до війни.
*
Про безглуздість таких російських заяв говорила і представниця Великої Британії в ООН Барбара Вудвард. Голос Америки також публікував версії західних аналітиків про те, навіщо Кремлю розмови щодо «брудної бомби».
До слова, сенсори, які наразі передають Україні, зможуть зафіксувати інформацію про будь-яку ядерну аварію – викид радіації з ядерного реактора чи вибух ядерної зброї. Це даться можливість ухвалити обґрунтовані рішення для захисту громадського здоров’я та безпеки, – пише NYT.
Загалом цього року США мають намір витратити приблизно 160 мільйонів доларів на запобіжні заходи щодо атомної безпеки в Україні, а на 2024 рік запитується така ж сума, інформує NYT.
*
У переліку військової техніки та боєприпасів, які планує закупити Міністерство оборони Великої Британії для України найближчим часом, є далекобійні ракети з дальністю від 100 до 300 км
*
У Великій Британії інструктори Збройних сил Королівства Швеція навчають українських військових організації та веденню бойових дій у міській забудові
*
Голова Об’єднаного комітету з питань міжнародних справ та оборони ірландського парламенту Чарлі Фланаган заявив про необхідність вислати з країни посла росії Юрія Філатова через його заяву про загибель в Україні добровольця з Ірландії
*
Конституційний суд Туреччини скасував положення Цивільного кодексу про те, що жінка повинна брати прізвище чоловіка після укладення шлюбу на підставі того, що воно суперечить принципу рівності
*
В столиці Ізраїлю Тель-Авіві сьогодні вкотре протестували проти суперечливих планів ізраїльського уряду щодо впровадження судової реформи
*
ЄС розглядає можливість надання країнам-членам додаткового часу для збалансування своїх бюджетів, якщо вони інвестуватимуть у нарощування виробництва боєприпасів, що є пріоритетом після вторгнення російських військ в Україну
*
Після спрощення Польщею правил експорту дронів в Україну, це устаткування можуть за загальним дозволом постачати в Україну як волонтери, так і юридичні особи
*
Українські військові відбили 58 ворожих атак на чотирьох напрямках
російська федерація, не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо окупації нашої території та завдає ударів і здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах
*
З Бахмута, де тривають найзапекліші бої, поліцейський загін "Білі янголи" евакуював 20 людей. Евакуаційні заходи проводяться спільно з військовослужбовцями ЗСУ
*
Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” продовжила дію тарифного плану “Фіксований” ще на рік, його ціна й надалі складатиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ)
*
Рішення про збільшення тарифів на електроенергію доведеться ухвалити, інакше енергосистема не зможе підготуватися до наступної зими
*
Система Приватбанку відновила роботу після збою з оплатою картками
*
Жителі тимчасово захоплених росіянами територій України, а також територій, на яких ведуться або велися бойові дії можуть зареєструвати місце свого нового проживання без зняття з реєстрації місця свого попереднього проживання
*
Завершився другий антарктичний сезон українського науково-дослідного криголама “Ноосфера”
*
Міжнародна федерація дзюдо допустила росіян та білорусів до міжнародних змагань
*
Вплив Росії в Африці може зменшитися внаслідок війни в Україні - Фонд Карнеґі
*
З жовтня минулого року росія здійснила 33 масовані атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури, по них було випущено понад 1000 дронів і ракет
*
Файного дня і Перемоги нам всім