"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Експерти передбачили світу неспокійне десятиліття
Центр Скоукрофта, дослідницький центр "Атлантичної ради", опублікував результати щорічного опитування 300 експертів
Прагнучи краще зрозуміти, як може змінитися світ через десятиліття, автори дослідження Global Foresight ставили запитання з таких тем, як глобалізація, багатополярність світу, конфлікти, штучний інтелект, зміна клімату...
Респонденти заявили, що в найближче десятиліття до влади в Росії, найімовірніше, прийде новий лідер - за невідомих обставин і в умовах потенційних потрясінь. Очікується, що в березні Володимир Путін легко переможе на президентських виборах, проте 71% опитаних вважає, що до 2034 року президентом Росії Путін не буде.
Багато учасників опитування очікують, що на Росію чекають великі потрясіння: розпад унаслідок революції, громадянської війни або політичної дезінтеграції. Навіть серед тих, хто вважає, що Путін, як і раніше, правитиме Росією у 2034 році, майже чверть опитаних очікують розпаду країни.
Тільки 6% опитаних експертів вважають, що Путіну вдасться підпорядкувати собі Україну. Однак, як свідчать результати опитування, Київ своїх військових цілей - таких, як повернення окупованих територій - також не досягне. Багато експертів вважають, що Україна протягом цього періоду стане частиною Євросоюзу і НАТО.
29% щонайменше частково згодні з тим, що Росія і НАТО протягом цього періоду можуть вступити в прямий військовий конфлікт.
84% опитаних експертів вважають, що до 2034 року ядерна зброя з'явиться хоча б у однієї з нині без'ядерних держав. Найвищі шанси в Ірану (думка 73%), Саудівської Аравії (40%), Південної Кореї (25%) і Японії (19%).
21% експертів заявили, що в прийдешнє десятиліття ООН буде нездатна ефективно виконувати свою місію. Особливо критично опитані оцінюють роботу Ради Безпеки. Водночас 42% опитаних припускають, що наступним постійним членом Ради Безпеки ООН може стати Індія. З міжнародних організацій найбільшу довіру учасники опитування висловили Міжнародному валютному фонду (думка 6%) і Світовому банку (думка 4%).
73% припускають, що до 2034 року світ стане багатополярним, з кількома центрами сили, але США збережуть своє лідерство за кількома ключовими параметрами.
Учасники опитування розділилися в думках щодо глобальної ролі Китаю в найближче десятиліття. Наприклад, 44% опитаних вважають, що впродовж цього періоду світ здебільшого розділиться на блоки, які підтримують відповідно Китай і США, що призведе до формування біполярного світу; не згодні з цим 39% опитаних. Аналогічним чином, 33% опитаних згодні з тим, що Китай і Росія стануть офіційними союзниками до 2034 року.
На думку опитаних експертів, найбільшою загрозою глобальному процвітанню стане зміна клімату.
У цій царині респонденти очікують найбільшого розширення глобального співробітництва в найближчі десять років (49%), проте мало хто з них висловив упевненість, що ця співпраця буде достатньо ефективною.
51% вважає, що штучний інтелект матиме позитивний вплив на розвиток людства в наступному десятилітті.
Загалом результати опитування свідчать, що експерти налаштовані досить песимістично: близько 60 % опитаних вважають, що світ житиме гірше до 2034 року.
Творці проекту стверджують, що основна мета дослідження - відобразити настрої експертного співтовариства, звертаючи увагу на різні тенденції глобальних змін.
"Результати опитування не слід розглядати як передбачення майбутнього, - підкреслює один із його авторів Юрі Фрідман (Uri Friedman). - Прогнози - це не доля. За допомогою цього дослідження ми намагаємося отримати від наших експертів уявлення про можливі варіанти розвитку світу в майбутньому".
*
Кулеба: Інтерв’ю з Путіним у 2024 році - це все одно, що дати слово Гітлеру у 1944 році
Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликає світ не поширювати божевільну пропаганду геноциду президента РФ Володимира Путіна, у той час як його армія продовжує вбивати українців
*
Агентство ООН - Ізраїль відхиляє близько половини запитів на доставку гуманітарної допомоги до сектору Гази
*
Ізраїль обстрілює Рафах з повітря, готується до наземної операції на півдні сектора Гази
*
Законопроєкт про допомогу Україні просунувся ще на один крок у Сенаті
Сенат проголосував із результатом: 64-19, просунувши законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню ланцюжком попередніх голосувань
У п'ятницю Сенат США наблизився до ухвалення законопроєкту, що передбачає виділення 95,34 мільярда доларів на допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак шлях до ухвалення закону все ще залишається невизначеним через опозицію республіканців в обох палатах Конгресу.
Голосування стало ще одним кроком у ланцюжку попередніх процедур, які можуть затягнутися до наступного тижня, якщо лідери партій не зможуть домовитися з пересічними законодавцями про прискорений розгляд законопроекту. Законодавці розраховують зробити наступний процедурний крок на рідкісному засіданні в неділю.
Під час голосування в п'ятницю законопроєкт подолав поріг простої більшості: його підтримали 14 республіканців.
Багато республіканців хочуть домовитися з лідером сенатської більшості демократом Чаком Шумером про внесення поправок до законопроєкту в обмін на прискорення ухвалення рішення.
Однак інші республіканці, які відкидають виділення 61 мільярда доларів на допомогу Україні, заявили, що відкладатимуть розгляд законопроєкту якомога довше, змушуючи Сенат дотримуватися складних парламентських правил, які забирають багато часу.
Республіканці раніше наполягали на тому, щоб допомога Україні супроводжувалася положеннями про охорону американсько-мексиканського кордону, але після того, як колишній президент і він же нинішній кандидат у президенти США Дональд Трамп виступив проти угоди щодо кордону, вони її відкинули.
Якщо законопроєкт пройде через Сенат, на нього чекає невизначене майбутнє в контрольованій республіканцями Палаті представників. Спікер Майк Джонсон заявив, що може розподілити допомогу за окремими законопроектами.
"Подивимося, що зробить Сенат, - сказав Джонсон журналістам цього тижня. - Я ясно дав зрозуміти, ці питання мають розглядатися окремо".
Джонсон зробив цю заяву через день після того, як Палата представників відхилила окремий законопроект про допомогу Ізраїлю.
*
Байден: якщо Конгрес не схвалить допомогу Україні, це буде "майже злочинною недбалістю"
Перед зустріччю в п'ятницю в Білому домі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, президент США Джо Байден заявив, що Конгрес буде винен у "майже злочинній недбалості", якщо не схвалить додаткове фінансування України
*
Близько 30-ти американських сенаторів вирушать на безпекову конференцію у Мюнхені, що розпочнеться наступного тижня, 16-го лютого у столиці німецької землі Баварії. Їм доведеться коментувати “відмову Україні” у відповідь на жорсткі запитання від європейських колег, якщо ситуація не зміниться до суботи, припускає The Washington Post.
За інформацією видання, сенатор-демократ Шелдон Вайтгауз цього тижня виглядав розчарованим тим, що йому доведеться очолити делегацію на Мюнхенську конференцію з безпеки, оскільки Конгрес досі не схвалив додаткові кошти для підтримки України проти російської агресії.
Він навіть висловив сподівання, що делегацію "не закидають яйцями" у Мюнхені.
Очікуване голосування у Сенаті може відбутися до середини тижня. Ухвалення рішення на користь України “зробить подорож Атлантичним океаном набагато приємнішою” для американських сенаторів, пише WP.
Щорічна конференція з питань безпеки у Німеччині, нагадує видання, протягом тривалого часу демонструвала трансатлантичну єдність, зокрема, проти агресивних планів президента Росії Володимира Путіна.
Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл торік перед поїздкою до Мюнхена заявляв, що небагатьом республіканцям, які “здається, не зацікавлені в успіху України”, приділяється надто багато уваги, нагадує газета. І водночас констатує – цього року їх стало більше.
У четвер лише 17 республіканців у Сенаті проголосували разом із 50-ма членами Демократичної партії за просування вперед у дебатах щодо заходів національної безпеки.
Республіканці повинні залишатися твердими у своїй підтримці України, інакше їхня партія стане обличчям капітуляції перед Путіним
Том Тілліс
Один із них, сенатор-республіканець Том Тілліс заявив, що його однопартійці “повинні залишатися твердими у своїй підтримці України, інакше їхня партія стане обличчям капітуляції перед Путіним”.
Він також наголосив, що американська підтримка важлива не лише для України, але і як сигнал для усіх союзників США у світі:
“В Україні люди в розпал зими в окопах, їх бомблять і вони гинуть, –сказав Тілліс. – Сигнал від Сполучених Штатів важливий не лише для морального духу тих бійців, які роблять це щодня протягом останніх двох років, але також для 50-ти країн, які також є частиною цієї коаліції”.
"Зростаюча стурбованість у Європі щодо протистояння між президентом-демократом і республіканцями"
Сенатор-демократ Кріс Кунс сказав, що очікує почути запитання від європейських колег: “Чи можемо ми розраховувати на вас?”
Кунса жартівливо назвав своїм “близнюком” канцлер Німеччини Олаф Шольц, який побував у Вашингтоні цього тижня.
Шольц заявив про зростаючу стурбованість в Європі щодо протистояння між президентом-демократом і республіканцями в Палаті представників щодо фінансування України. І, як повідомляв Голос Америки, наголосив на провідній ролі США у підтримці України.
“Без підтримки Сполучених Штатів і без підтримки європейських держав Україна не матиме шансу захистити власну країну”, – сказав Шольц.
Такої ж думки і голова Комітету закордонних справ норвезького парламенту Іне Еріксен Сорейде, яка заявила:
“Ми не зможемо заповнити прогалину, якщо США відійдуть… Якщо [президент Росії Володимир] Путін виграє війну, це підбадьорить його, це підбадьорило б Китай, це підбадьорило б Іран, це надало б сміливості Північній Кореї”.
Критика з Європи
Американські сенатори вже зазнають критики з Європи. Так, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск написав у мережі Х:
“Шановні сенатори-республіканці Америки. Рональд Рейган, який допоміг мільйонам із нас відвоювати свободу та незалежність, напевно, сьогодні повертається в могилі. Ганьба”.
“Мене не хвилює, що ви думаєте”, – емоційно відповів на цю заяву сенатор-республіканець Ліндсі Грем, коли її продемонстрували на плакаті у залі Сенату.
Якщо ви не хочете ще одного Перл-Харбора, краще послухайте нас
Жиґімантас Павільоніс
Крім того, європейські законодавці висловлюють жорсткі попередження щодо затримки пакета допомоги Україні з американського боку. “Якщо ви не хочете ще одного Перл-Харбора, краще послухайте нас”, – цитує видання Foreign Policy Жиґімантаса Павільоніса, голову комітету закордонних справ литовського парламенту.
“Здається, ми віддалилися один від одного”, – застерігає своєю чергою Діля Міст Ейнарсдоттір, голова комітету закордонних справ парламенту Ісландії.
А голова комітету закордонних справ парламенту Швеції Арон Емільссон заявив: “Якщо нам разом зі США не вдасться зупинити Росію в Україні, це питання часу, чи буде війна проти НАТО в цілому, і це буде набагато дорожче”.
*
Життєво важливо, щоб Конгрес США погодився на продовження підтримки України. План Б не розглядається – Столтенберґ і Салліван
*
Відставний полковник Сухопутних сил США Роберт Гамільтон вважає, що новопризначений Головнокомандувач Генерал Олександр Сирський — досвідчений полководець і може змінити хід війни. Про це він розповів в інтерв'ю Андрію Борису
*
Експрезидент США Дональд Трамп закликав Конгрес відмовитися від іноземної допомоги іншим країнам – у той момент як Сенат працює на вихідних, щоб ухвалити законопроєкт з $95 млрд зовнішньої допомоги, в тому числі для України.
Про це Трамп написав у суботу у своїй мережі Truth Social.
"Жодних грошей у формі іноземної допомоги не має надаватися жодній країні, якщо це тільки не робиться у вигляді позики, а не просто передачі коштів. Їх можна позичати на надзвичайно вигідних умовах, наприклад без відсотків і на необмежений термін, але все ж у вигляді позики»,- заявив Трамп.
При цьому він наголосив, що така угода має супроводжуватися додатковими умовами з боку США.
«Ми ніколи більше не повинні давати гроші без сподівання на їх повернення або без будь-яких «обумовлень». Сполучені Штати Америки більше не мають шити себе в дурні!»- написав колишній президент.
Водночас під час свого виступу в суботу перед натовпом у Південній Кароліні Трамп знову заявив, що сам «урегулює» війну в Україні.
Раніше Трамп закликав республіканців голосувати проти законопроєкту в Сенаті, який передбачав виділення $118 млрд на зовнішню допомогу, в тому числі Україні, Ізраїлю й Тайваню, а також на посилення кордону разом з міграційною реформою. Після того, як республіканці заблокували цей законопроєкт, Трамп заявив, що цю «перемогу» має відсвяткувати кожний консерватор.
*
"Гарний день для Трампа". Спробу штату Колорадо усунути експрезидента з виборчих бюлетенів скептично сприйняли в Верховному суді США
*
Республіканці грають в політичні ігри — Білий дім про допомогу Україні
*
В Конгресі США розглядають різні варіанти затвердження допомоги Україні, на тлі опозиції республіканців
*
Коаліція під егідою США блокує атаки на нафтове родовище в Сирії
Коаліційні війська та очолювані курдами Сирійські демократичні сили (СДС), які разом борються із залишками угруповання "Ісламська держава", зіткнулися з почастішанням нападів з боку підтримуваних Іраном угруповань у Сирії та Іраку
*
Унаслідок авіаударів США і Британії по Ємену загинули 17 бойовиків-хуситів
Про загибель своїх бойовиків від англо-американських бомбардувань повідомило саме угруповання
*
Соцмережі Instagram і Threads більше не будуть рекомендувати користувачам соціальних мереж політичний контент
*
Міністр міжнародної торгівлі та економічного розвитку Канади Мері Енджі зустрілася зі своїм фінським колегою Вілле Тавіо та обговорила спільну роботу над відновленням України
Про це повідомляє пресслужба МЗС Канади.
"Оскільки Канада та Фінляндія є надійними партнерами, які поважають засновану на правилах міжнародну торгівлю та інвестиції, міністри обговорили глобальну економічну безпеку та стійкість. Вони також наголосили на твердій прихильності обох країн Україні та важливості спільної роботи для підтримки її відновлення та реконструкції", - йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства Канади.
Дипломати також обговорили кроки щодо розвитку ключових галузей економіки, зокрема – телекомунікаційних технологій та розвитку глобальних ланцюжків постачання акумуляторів для електромобілів.
*
Знищення радара в аеропорту «Бельбек» ускладнить польоти російських літаків над Чорним морем – британська розвідка
*
Колишній очільник британського контингенту в Афганістані полковник Річард Кемп переконаний, що новий головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський «не зупиниться ні перед чим» для захисту України, вольовий командир, який зараз потрібен Україні
*
Президент Угорщини йде у відставку через помилування спільника педофіла
Рішення про помилування викликало безпрецедентний політичний скандал у країні
*
“З Росією дружити – це як своїх дітей зрадити”. Угорському міністру закордонних справ Сіярто у Гарварді подарували шматок російського танка
*
Міністерка - Енергетична політика Польщі до 2040 року потребує оновлення через війну, яку Росія розв’язала проти України
*
Естонія готується до потенційної війни та відчуває засилля російської пропаганди – голова Конгресу українців Естонії
*
Австрійський стартап FlyNow Aviation розробляє eCopter, електричне аеротаксі з вертикальним зльотом і посадкою (eVTOL)
*
Президент Росії Володимир Путін може розв'язати масштабну війну проти НАТО, якщо не програє у війні проти України.
Таку думку висловив голова Мюнхенської безпекової конференції Крістоф Гойсген, передає DW.
"Путін неодноразово казав, що найбільшою катастрофою 20-го століття був розпад Радянського Союзу, бо в результаті багато росіян опинилися за межами Росії", - сказав Гойсген в інтерв'ю газеті Rheinische Post.
На його думку, Путін хоче відновити Росію в межах колишнього СРСР. "Якщо Путін не програє війну в Україні, ми маємо очікувати, що він дістанеться і Молдови чи країн Балтії", - застеріг голова Мюнхенської конференції.
При цьому Гойсген указав на необхідність "зробити все можливе", щоб Україна отримала зброю та військову допомогу, необхідні їй для захисту від російської агресії та визволення власних територій.
На цьогорічну Мюнхенську безпекову конференцію, яка відбудеться з 16 по 18 лютого, не запросили урядовців з Росії, Ірану, а також представників низки німецьких політичних партій.
*
Заступниками Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та начальника Генштабу Анатолія Баргилевича призначено людей з реальним бойовим досвідом
Так, заступниками Головнокомандувача Олександра Сирського призначено полковника Вадима Сухаревського (відповідатиме за напрямок безпілотних систем) та полковника Андрія Лебеденка (його напрямок – інновації, а саме технологічний компонент армії та бойових систем).
Заступниками начальника Генерального штабу Збройних Сил України глава держави погодив кандидатури бригадних генералів Володимира Горбатюка (який відповідатиме за оперативну роботу, роботу штабів, планування, управління), Олексія Шевченка (напрям - логістика), Михайла Драпатого (відповідатиме за підготовку, якісне тренування військових).
*
У Києві та низці областей оголошена повітряна тривога через загрозу "Шахедів"
*
Ударні безпілотники, запущені російськими військовими, продовжують атакувати Миколаїв
*
Упродовж суботи, 10 лютого, російській війська 28 разів обстріляли прикордонні громади Сумської області, загалом зафіксовано 150 вибухів
*
Російські війська скинули на Дружбівську громаду Сумщини чотири керовані авіабомби. Є пошкодження житлових будинків, пожежної частини та підприємства
*
Сили оборони України протягом доби відбили 79 ворожих атак на п'яти напрямках, найбільше – на Авдіївському та Мар’їнському
*
За шість місяців роботи тимчасового морського коридору Україна відвантажила на експорт понад 22 млн тонн вантажів
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що японські компанії можуть відіграти велику роль у низці секторів у рамках відновлення України
*
Івано-Франківська міська рада ухвалила виділити на амуніцію для земляків, які захищають Україну, понад 14 млн грн.
*
У Херсонській області благодійники передали прикордонникам два великі десантні RIB-човни
*
В усіх школах Київщини до кінця року будуть укриття - голова ОВА
Наразі лише 3% шкіл Київщини навчаються дистанційно через відсутність укриттів, проте до кінця 2024 року КОВА планує повністю виправити ситуацію
*
Департамент міського майна міста Москви ухвалив рішення припинити договори оренди на земельні ділянки, надані під розміщення посольства України у Москві
*
Експерти: інтерв'ю Путіна Такеру Карлсону - це не журналістика, а політична акція
Такої думки дійшли опитані Російською службою "Голосу Америки" аналітики
*
ISW: Знищення українського населення на окупованих територіях – продумана політика Росії
*
Правоохоронці Куби висунули звинувачення 30 особам за крадіжку 133 тонн курятини та продаж її на вулиці на тлі дефіциту продовольства в країні
*
Ворог вивів на бойове чергування фрегат «Адмірал Макаров», оснащений вісьмома ракетами «Калібр»
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім