"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Очільник Української греко-католицької церкви у США Борис Ґудзяк отримав нагороду "за постійне відстоювання Богом даної гідності людини"
*
Внаслідок атак Ізраїлю на півночі Гази загинуло ще 42 особи
«Агенство новин» сектору Газа, яке контролює ХАМАС, повідомляє про нові жертви військової операції Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) в анклаві
*
Українська «B-Girl» змагається за можливість взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі 2024
Вуличні танці цього року вперше будуть представлені на Олімпіаді. Брейкінг, або брейк-данс, цього літа дебютує на іграх в Парижі. За золото готується позмагатися і B-girl Kate із Харкова.
*
Війна у глухому куті, але Росія не готова на переговори і Путіну не можна довіряти. Міллі, топ-генерал США у відставці
*
Удари по Росії не обмежені географічно, а лише здоровим глуздом – заступник держсекретаря США
*
Незалежно від того, що станеться в Україні, Захід уже має справу з мілітаристською диктатурою в Москві, яка воюватиме до кінця – експерти
*
Президентські вибори в США 2024 року, вірогідно, знову стануть важким двобоєм між ймовірними кандидатами Джо Байденом і Дональдом Трампом. Результати кількох ключових штатів можуть стати вирішальними для кандидатів.
*
Сенатори США про шлях України до НАТО, труднощі фінансування, та як Путін створює власний альянс
Перед НАТО на саміті у Вашингтоні в липні стоїть три цілі, заявив генеральний секретар НАТО на зустрічі з американськими сенаторами. Про зміст зустрічі пресі розповіли члени сенатської Групи спостерігачів НАТО від обох партій Джин Шагін та Том Тілліс.
Війна в Україні стимулювала НАТО переглянути свої цілі, щоб залишатись вагомим об’єднанням на військово-політичній мапі світу, заявила сенаторка Джин Шагін.
“По-перше, це ціль стримування та оборони, він вказав, що наразі 23 члени НАТО із 32-х, які спрямовують 2% ВВП на військові потреби, що є критично важливим через загрозу, з якою ми стикаємося з боку Володимира Путіна та Росії, а також від Китаю та інших неприятелів”, - розповіла сенаторка від Демократичної партії Шагін.
Вона продовжила: “Він також говорив про важливість України та відновлення зобов’язань усіх членів НАТО підтримувати Україну в цій неспровокованій війні проти Росії”.
Третя ціль, за словами сенаторки, необхідність продовжувати залучати до співпраці з НАТО та допомоги Україні Індо-Тихоокеанський регіон - Нову Зеландію, Японію, Південну Корею та Австралію, “які надають велику підтримку і забезпечують ще одну лінію захисту від Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні”.
Сенатор-республіканець Тілліс звернув увагу не те, що хоча країни ІТ-4 (чотири країни Індо-Тихоокеанського регіону) не є членами альянсу, їхня роль важлива у глобальному контексті безпеки НАТО.
Путін зробив жахливі речі в Україні, але якщо є щось позитивне, що випливає з цього досвіду, це те, що НАТО прокинулося
Сенатор Том Тілліс
“Ми повинні почати думати про НАТО в глобальному контексті. Ми більше не можемо думати про те, що НАТО - це просто організація, яка бореться з загрозами, які надходять з Європи. І я вважаю, що генсек Столтенберґ дуже чітко про це сказав”, - зазначив сенатор Тілліс.
Сенатор погоджується з Шагін, що війна в Україні стимулювала альянс НАТО до дій.
“Путін зробив жахливі речі в Україні, але якщо є щось позитивне, що випливає з цього досвіду, це те, що НАТО прокинулося і визнало, що ми провалили стрес-тест. Альянс НАТО лише намагається поповнити запаси України. Уявіть собі, якби це був союзник по НАТО, ми б зараз боролися за захист проти агресивних дій Володимира Путіна”, - аналізує сенатор-республіканець.
Україна: Спочатку реформи, потім - НАТО
Наприкінці квітня цього року сенатори Тілліс та Шагін, які очолюють Групу спостерігачів НАТО, в листі до президента США Джо Байдена надали рекомендації щодо пріоритетів саміту.
Серед іншого, законодавці рекомендували президенту на саміті розглянути питання гарантій української безпеки і запропонувати Києву “реалістичний шлях до членства в НАТО”.
“Ми вважаємо, що Україні слід запропонувати реалістичний шлях до членства в НАТО, коли всі члени Альянсу погодяться, що Україна виконала умови та вимоги для членства. Ми повинні надіслати Путіну безпомилковий сигнал про те, що майбутнє України пов’язане з Європою”, - мовиться у листі сенаторів.
Не варто бути настільки одержимим їхнім [українським] вступом до НАТО, аби не забути, що ми повинні досягти успіху в цій війні.
Сенатор Том Тілліс
Тілліс пояснив позицію у виступі в аналітичному центрі Heritage: “Ми хочемо, щоб будь-якій волелюбній нації, яка хоче приєднатися до НАТО, ми забезпечили цей шлях. Я думаю, що Україна через виконання своїх зобов’язань в минулому, з того часу, як вони зазнали вторгнення, заслуговує на те, щоб на них звернули увагу”.
При цьому Тілліс зауважує, що “не варто бути настільки одержимим їхнім [українським] вступом до НАТО, аби не забути, що ми повинні досягти успіху в цій війні”.
Сенатор наголошує, що Україна має продовжувати впровадження необхідних для НАТО реформ.
“Ми маємо чітко дати зрозуміти, що треба продовжувати працювати у парламенті для впровадження реформ”, - сказав сенатор-республіканець.
“Я хочу, щоб на саміті НАТО йшлося про наше зобов’язання розглянути це питання, але сам саміт НАТО має бути пов’язаний з провалом Путіна та успіхом України в поточній ситуації, тому що, очевидно, доведеться пройти через увесь цей конфлікт, перш ніж ми зможемо прийняти [Україну]”.
Тілліс припустив, що на підготовку до вступу в НАТО піде кілька років. “Проміжний час є критично важливим, - наголосив сенатор, - щоб все вдосконалити, зокрема угоди про співпрацю в галузі оборони, щоб упевнитись, що Україна перебуває в кращому становищі”.
Саміт НАТО має бути пов’язаний з провалом Путіна та успіхом України в поточній ситуації
Сенатор Том Тілліс
Сенатори зазначили, що надіслали Байдену листа, “щоб чітко показати, що український народ продемонстрував неймовірну мужність, навички, здатність до адаптації, і тому ми вітатимемо їх у НАТО в майбутньому”.
2% ВВП в рамках НАТО - не стеля, а мінімум витрат на оборону
Том Тілліс та Джин Шагін наголосили, що 2% ВВП на оборону від країн-членів альянсу має бути не стелею фінансування НАТО, а мінімум витрат на оборону.
Сенатори розкритикували Канаду, яка “навіть не має плану”, як і коли збільшити свої витрати за зобов’язаннями альянсу до 2%.
“Я задоволений тим, що Столтенберг поїхав до Канади, тому що я підозрюю, він передав повідомлення про те, що наші друзі на півночі повинні врешті зібратися і заплатити свою справедливу частку”, - сказав сенатор Тілліс.
“Засмучує те, що Канада навіть не має плану досягнення 2%”, - продовжує сенаторка Шагін.
“Мене особисто ображає думка про те, що в розпал цього конфлікту в Україні керівництво Канади вважає, що цілком нормально чекати ще одне десятиліття, перш ніж вони зможуть досягти 2% бар’єру”, - сказав Тілліс.
Засмучує те, що Канада навіть не має плану досягнення 2% ВВП [на оборону].
Сенаторка Джин Шагін
“Коли я їду в інші країни й прошу їх докласти свою справедливу частку, знаєте, що питають найчастіше? А як щодо вашого північного сусіда? Канада повинна подавати приклад. Канадський народ має розуміти, що невдача Канади наражає її населення на додаткові загрози. Це стосується нашої колективної здатності захистити Канаду. Свідомо не досягнувши цілі 2%, вони думають, що хтось інший збирається підняти їхнє вразливе місце”, - наголосив сенатор США.
При цьому сенатор Тілліс відзначив, що кількість членів НАТО, які досі не досягнути витрат на оборони 2% ВВП зменшилась “до однозначного числа”.
“Я ставлюся до НАТО, як до своєї родини, - продовжує Тілліс. - Моя сестра знає, що якщо вона потрапить у біду, я буду поруч. Канада теж це знає. Але Канада повинна розуміти, що у нас є інші країни в цій сім’ї, які виграють (і наш альянс виграє), якщо вони зможуть звернутись до канадського народу”.
При цьому сенатори віддали належне Канаді за те, що вона продовжує надсилати безпекову допомогу Україні і “вважає своїм пріоритетом підтримку українських зусиль”, Тілліс назвав це короткостроковою метою.
“А довгострокова мета полягає в тому, щоб зміцнити альянс і, знову ж таки, полегшити нашу роботу щодо підтримки України та американської підтримки в альянсі НАТО”, - зазначив сенатор Тілліс.
Угода Росії та Північної Кореї - відповідь тим, хто захищав цілі Путіна
Коментуючи візит Путіна до Північної Кореї цього тижня, та підписання угоди Москви із Пхеньяном про взаємний захист, сенатори заявили, що ці домовленості стави відповіддю конгресменам, які досі вважають, що Путін вдерся в Україні, щоб захистити російський суверенітет.
“Деякий час тому був член Конгресу, який говорив, що Путін перебуває в Україні лише тому, що він стурбований майбутньою агресією НАТО. Тому члену Конгресу я б сказав, що ви можете подивитись, що тут насправді відбувається. Якщо Путіна хвилює лише безпека суверенної території Росії, навіщо, в біса, він укладає угоду з Північною Кореєю?” - запитує сенатор-республіканець.
За словами Тілліса, Північна Корея та Китай “відчайдушно хочуть успіху Росії в Україні, щоб потім цей альянс міг створити хаос в Індо-Тихоокеанському регіоні”.
Експерт аналітичного центру Heritage, який модерував дискусію сенаторів, Пітер Раф, директор Центру з питань Європи та Євразії, припустив, що “в Євразії нині формується відвертий альянс проти Америки”.
“Іранські безпілотники регулярно атакують, по суті, східний фланг НАТО, в Україні... це не можна недооцінювати, починаючи від артилерії Північної Кореї, закінчуючи іранськими безпілотниками та оборонно-промисловою базою Китаю, справді, здається, що в Євразії формується відвертий альянс проти Америки, ревізіоністські сили, які намагаються знищити мережу нашого альянсу”, - сказав Пітер Раф, обговорюючи візит Путіна до Пхеньяну.
Джин Шагін звернула увагу, що своїм візитом до В’єтнаму Путін підтвердив бажання створювати альянс країн на противагу Заходу.
“Володимир Путін поїхав із Північної Кореї у В’єтнам, тому що він намагається створити ту групу ворогів, яку він зібрав, щоб підтримати його в Україні”, - зазначила сенаторка-демократка.
“Американський народ і члени Конгресу повинні зрозуміти, що ми граємо в шахи з трьома зловісними гравцями (ви можете ще додати туди Іран), які хочуть бачити розпад стосунків в НАТО в результаті невдачі в Україні, і хочуть збільшити свої здобутки через Молдову та інші частини Європи, а потім зробити те, що вони можуть, з Тайванем і створити хаос в Індо-Тихоокеанському регіоні”, - підсумував сенатор Том Тілліс.
*
США спростовують заяви хуситів про атаку на американський авіаносець
Американські офіційні особи заперечують атаку єменського угруповання на авіаносець "Дуайт Д. Ейзенхауер" у Червоному морі
*
Авіаносець «Теодор Рузвельт» прибув до Південної Кореї для участі у військових навчаннях
Американський авіаносець прибув до Південної Кореї для участі у військових навчаннях
*
У Сполучених Штатах протягом тижня утримується аномально висока температура, яка у неділю зросте ще більше
*
Колишній глава Білого дому Дональд Трамп стверджує, що визначився з кандидатурою віцепрезидента, з яким піде на вибори у листопаді цього року
*
Книга української письменниці Оксани Луцишиної під назвою Love Life («Любовне життя») вийде у серії Українського наукового інституту Гарвардського університету
*
Українці здобули медалі на “Олімпіаді Геніїв” у США
“Олімпіада Геніїв” у США. Пів сотні вихованців Малої aкадемії наук представили Україну на найбільшому конкурсі проєктів екологічного спрямування у світі. Школярі повернулися зі США з 46-ма нагородами: 10 золотих медалей, 15 срібних, 9 бронзових, 11 почесних і 1 гранпрі.
*
Канадська програма Alberta Opportunity Stream, яка дозволяє іноземним працівникам у провінції Альберта стати постійним жителем країни, відновила прийом заявок
Alberta Opportunity Stream є найпопулярнішою програмою у рамках Alberta Advantage, оскільки у неї найнижчий поріг вимог. З лютого 2024 року програма тимчасово була недоступною, оскільки було надто багато заявок. Втім, 11 червня розпочався новий етап прийому аплікацій.
"Це тільки один з напрямків загальної імміграційної програми цієї провінції Alberta Advantage Immigration Program. Працівники всіх галузей можуть отримати статус постійного резидента Канади за іншими напрямками провінційної імміграції, найпоширеніші з яких: Rural Renewal Stream (для працівників сільського господарства), Accelerated Tech Pathway (для працівників ІТ), Tourism and Hospitality Stream (для працівників сфери гостинності та туризму)", - пояснює директор з розвитку компанії з працевлаштування в Канаді MV Group Микола Галіняк.
Щомісяця прийматиметься обмежена кількість заявок, після досягнення цієї кількості прийом буде недоступний до наступної дати. За 7 днів до кінця 2024 року прийом заявок звершать. Одна людина може оформити не більше однієї заявки в місяць.
Дати прийняття заявок, цільові показники, оцінки та час обробки будуть публікуватися на сайті AAIP. Кандидатам варто регулярно перевіряти сайт, щоб отримувати актуальну інформацію, оскільки дані можуть змінюватись.
Хто і як може подати заявку на участь у програмі
"Українці, як і громадяни інших країн, для подачі заявки за напрямком імміграції Alberta Opportunity Stream використовують спеціально розроблену для цієї мети платформу на сайті Alberta Advantage Immigration Program. Перевіривши попередньо власну відповідність до вимог Alberta Opportunity Stream, створюється акаунт і подається аплікація на отримання статусу постійного резидента Канади", - каже експерт.
Серед вимог для участі у програмі Alberta Opportunity Stream є легальне перебування і робота у межах провінції Альберта. Тобто подати заявку на цю програму можуть українців, які вже перебувають в Канаді.
Створення акаунту на отримання статусу постійного резидента Канади є безкоштовним. Реєстрація аплікації коштує 840 канадських доларів.
У кого найбільше шансів отримати номінацію
Які вимоги для отримання номінації за Alberta Opportunity Stream:
12 міс досвіду роботи в Альберті (повна зайнятість)
підтверджений рівень володіння англійською мовою відповідно до канадського стандарту CLB 4 (для професій з категорій TEER 4-5) і CLB 5 (для професій з категорій TEER 0,1,2,3)
підтримка роботодавця протягом всього часу розгляду аплікації на отримання статусу постійного резидента Канади
"Рівень володіння англійською мовою підтверджується сертифікатами IELTS або CELPIP або PTE Core. Є компанії, сертифіковані спеціалісти яких готують до складання цих тестів у найкоротші терміни", - каже Галіняк.
Українцям додатково потрібно провести переоцінку свого рівня освіти відповідно до канадської системи: Educational Credential Assessment (в Україні процедура більш відома як WES за назвою однієї з організацій, яка здійснює таку переоцінку).
Певні вимоги є також і для роботодавців.
Скільки людей може отримати номінацію
На 2024 рік федеральний уряд видав 9750 номінацій. Втім. попит на них значно перевищує цю кількість, тому програма змушена розподіляти номінації, враховуючи економічні пріоритети в усіх секторах.
Прийом заявок розпочинається щомісяця з цих дат:
11 червня
9 липня
13 серпня
10 вересня
8 жовтня
5 листопада
10 грудня
Усі цільові показники та час обробки будуть публікуватися на сайті AAIP.
*
Зенон Коваль, Член Екзекутиви СКУ, політичний радник Європейського Конґресу Українців і Товариства Українців в Бельгії, спеціальний радник посольства України у Бельгії (1992-1995)
Про остаточні підсумки виборів до Європарламенту (ЄП) наразі зарано говорити. Детальніші результати стануть очевидними після того, як всі обрані члени складуть присягу, тобто з 16 липня. Крім того, варто почекати інтеграції нових представників у наявні політичні групи ЄП; нині таких фракцій вісім. Також існує група незалежних депутатів. Цьогоріч є близько пів сотні депутатів, які вперше були обрані до парламенту – вони матимуть обрати фракцію, до якої приєднаються, або залишитися серед незалежних представників.
Загальні тенденції виборів переважно відповідали передбаченням. Водночас радикальним – правим чи лівим – партіям пророкували більшу й сильнішу позицію в парламенті, ніж сталося насправді. Ці групи дійсно зміцнилися в кількості, але не настільки, як очікувалося.
Ймовірно, Роберта Мецола залишиться на посаді Голови Європейського парламенту. Крім того, три головні групи, які формували коаліцію в ЄП, знову закріпили за собою провідні позиції. Вони дещо втратили в голосах – в минулій каденції мали 417, а в нинішній – 403 (при загальній кількості членів ЄП в 720 депутатів) – але продовжують мати більшість в парламенті. Якщо соціалісти, ліберали й християни-демократи вирішать далі продовжувати співпрацю, то не матимуть проблем, окрім незначних, спровокованих збільшенням кількості праворадикалів.
Яскравим випадком цих виборів стала Франція, де головна кандидатка від партії чинного Президента країни Емманюеля Макрона набрала близько 15%, тоді як головний опонент, член партії Марін Ле Пен “Національне об’єднання”, отримав понад 30%. Європейські вибори та національні не залежать один від одного, але це був сигнал для Макрона й уряду, що щось в країні працює не так, існує значне незадоволення. Зважаючи на голосування за кандидатів, президент Франції ухвалив рішення розпустити уряд.
Щодо українців, вони повинні далі наполегливо працювати, виконувати всі вимоги від Євросоюзу. Україна вже пройшла значний шлях, адже надзвичайно складно у стані війни провадити реформи. Попри це, акцент нині має бути на подоланні корупції, це дуже важливий аспект. Успіхи в цьому напрямку високо цінуватимуться й можуть певною мірою прискорити процес перемовин, який, за прогнозами, розпочнеться в липні.
Думаю, що підтримка України збережеться. Три головні постаті, які представляють ЄС – Президент Європейської ради Шарль Мішель, Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, а також Голова Європейського парламенту Роберта Мецола – чітко і послідовно заявляють про підтримку України, а також є дуже прихильними до процесу інтеграції країни в ЄС.
Водночас важливо, хто стане новим Головою Євроради. Серед претендентів – колишній прем’єр-міністр-соціаліст з Португалії Антоніу Кошту. Але переговори тривають, рішення має затвердити Європарламент, тому спостерігатимемо за цим процесом.
Важливо розуміти, що чим довше триває війна, тим складніше мобілізувати публічну думку навколо війни в Україні, втоми від неї. Підтримку важливо підживлювати відповідними процесами, інформацією. Роль України тут критична. Правильний підхід до комунікації з партнерами, внутрішньої української політики, яка демонструватиме, що країна йде правильним шляхом до ЄС, визначатиме подальші тенденції.
*
Світовий Конґрес Українців (СКУ) аплодує лідерам та високим представникам 91-ї країни, які зібрались у Люцерні (Швейцарія) 15-16 червня 2024 року і взяли участь у Глобальному саміті миру по Україні попри усі російські погрози й спроби зірвати проведення заходу.
Ми також дякуємо цим лідерам за їхню підтримку України, а також їхню принципову позицію щодо необхідності досягнення всестороннього, справедливого і тривалого миру для України. Цей діалог на високому рівні підкреслює відданість міжнародної спільноти відстоюванню міжнародного права та Статуту ООН.
Фінальне спільне комюніке Саміту миру по Україні було підписане вісімдесятьма державами і чотирма європейськими інституціями. Цей документ підтверджує Резолюції Генеральної Асамблеї ООН, ухвалені раніше на підтримку України, а також підкреслює необхідність дотримання міжнародного права, включаючи принципи поваги до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав, закріплені в Статуті ООН.
На полях Саміту миру Українське Товариство у Швейцарії, у партнерстві з СКУ, очолило тематичні громадські заходи, що включали у себе дискусії між лідерами громадянського суспільства з усього світу разом з урядовцями Швейцарії та України. Понад 200 громадських організацій та політичних діячів підписали ініційовану СКУ Люцернську Декларацію про всебічний, справедливий і сталий мир для України.
“Ми закликаємо усіх миролюбних людей, які бажають справедливого і тривалого миру для України підписувати Люцернську Декларацію“, – завив Андрей Лужницький, Президент Українського Товариства у Швейцарії і головний організатор громадського сайд-івенту.
Сайд-івент громадянського суспільства в Люцерні завершився масовим мітингом та урочистим концертом просто неба, ініційованим Українським Товариством у Швейцарії для привернення уваги до українців, які зараз перебувають у російському полоні та на тимчасово окупованих територіях.
Президент СКУ Павло Ґрод, що брав участь у конференції та інших заходах на полях Глобального саміту миру по Україні, заявив: “Ми визнаємо неоціненний внесок коаліції сімей зниклих безвісти й полонених українських захисників, чия адвокація лишається маяком надії та справедливості. Їхні зусилля підкреслюють людський вимір ціни конфлікту та нагальну потребу негайно звільнити усіх військовополонених і політичних в’язнів, яких тримають і переслідують у російських в’язницях”.
СКУ лишається відданим підтримці України та її народу у його прагненні миру та боротьбі за перемогу над геноцидною агресією Росії.
*
У співпраці зі Saint Javelin, ініціатива “Unite with Ukraine” Світового Конґресу Українців успішно доставила ще 215 FPV-дронів для батальйону “Вовки Да Вінчі” 59-ї окремої мотопіхотної бригади Збройних сил України.
Крістіан Борис, засновник Saint Javelin, та Андрій Потічний, директор ініціативи “Unite with Ukraine” СКУ, зустрілися з членами батальйону “Вовки Да Вінчі” на невідомому місці, щоб передати пожертву, яка складалась зі:
160 FPV-дронів з денними камерами, розміром 7 дюймів;
30 FPV-дронів з нічними камерами, розміром 7 дюймів;
15 FPV-дронів з тепловізійними камерами, розміром 7 дюймів;
10 FPV-дронів з денними камерами, розміром 10 дюймів;
400 корпусів для боєприпасів;
4 наземні комунікаційні станції;
130 різних аксесуарів та іншого обладнання.
Допомогти українським військовим і зробити свою інвестицію в перемогу України можна за посиланням.
“Ми дуже вдячні за підтримку від українців, які живуть за кордоном, дуже вдячні діаспорі та Світовому Конґресу Українців, які нас підтримують. Ця підтримка дійсно відчутна”, – сказав Сергій Філімонов, командир батальйону “Вовки Да Вінчі”.
“Наше основне завдання в СКУ – зміцнити бойові можливості України, використовуючи всі наявні ресурси. Дрони та безпілотники стали ключовими інструментами в арсеналі України. Майбутнє війни – це безпілотні та автономні системи, і Україна лідирує в цій сфері. Понад 200 FPV-дронів, які були доставлені командою СКУ сьогодні, створені українським виробником, який був обраний не просто тому, що він український і там працюють українці, а тому, що їхній продукт найвищої якості”, – заявив Павло Ґрод, Президент Світового Конґресу Українців.
Команда “Unite with Ukraine” співпрацювала з пілотами дронів з підрозділу БПЛА батальйону “Вовки Да Вінчі” для стратегічного вибору FPV-дронів від українського виробника Verba розміром 7 і 10 дюймів. Ці вироби були спеціально налаштовані для виконання конкретних бойових завдань, відповідно до географічних умов та для протидії можливостям радіоелектронної боротьби агресора. Замовлення включало дрони, батареї, наземні комунікаційні станції, антени та інше необхідне обладнання та аксесуари.
“Це інвестиція в незалежність України”, – сказав Андрій Потічний, директор ініціативи Світового Конґресу Українців “Unite with Ukraine”.
“Після розмови з ними, ви розумієте, що потреба ніколи не зникає. Ці хлопці ведуть екзистенційну боротьбу, маючи дуже обмежені ресурси. Робота ніколи не закінчується ні для них, ні для нас. Дякуємо Світовому Конґресу Українців за співпрацю з нами у цьому проєкті; ми шукаємо можливості, щоб зробити ще більше”, – прокоментував Крістіан Борис, засновник Saint Javelin.
Пожертвування понад 200 000 доларів США або приблизно 8 мільйонів гривень було зібрано за допомогою спільної кампанії зі збору коштів “Santa’s Birds” Світового Конґресу Українців та Saint Javelin. Кампанія отримала підтримку від організацій діаспори, як-от Лемківська Фундація, Канадсько-Українська Торгова Палата, Конґрес Українців Канади – Торонто, Союз Українських Організацій в Австралії та індивідуальних донорів з усього світу.
“Unite With Ukraine” — це глобальна ініціатива Світового Конґресу Українців, яка зосереджена на закупівлі та доставці необхідних тактичних медичних засобів, бронетехніки, дронів, комплексів БПЛА та іншого важливого обладнання для підтримки українських захисників.
З лютого 2022 року ініціатива зібрала понад 57,5 мільйонів доларів від донорів у понад 70 країнах світу для підтримки бригад територіальної оборони Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Сил спеціальних операцій, Національної гвардії України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Національної поліції України, бригад Сухопутних військ Збройних сил України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України, Міжнародного центру миротворчості та безпеки у Яворові, Генерального штабу Збройних сил України.
Saint Javelin — це соціальне підприємство, засноване 16 лютого 2022 року Крістіаном Борисом, колишнім канадським журналістом, на тлі загрози повномасштабного російського вторгнення в Україну. Те, що починалося з однієї наліпки, переросло в міжнародно визнаний бренд одягу, який пожертвував українським благодійним організаціям та військовим 2,3 мільйона доларів від продажів. Крім того, Saint Javelin охопило мільйони людей у всьому світі за допомогою наших проукраїнських мемів, меседжів та масштабних кампаній. Історія та робота компанії були висвітлені у BBC, Washington Post, New York Times, CNN та інших світових медіа.
*
російська пропаганда поширює фальшиві заяви про те, що Велика Британія планує ядерний удар по Україні
*
Імператор Японії Нарухіто та його дружина починають тижневий візит до Британії. Вони в суботу відвідують Оксфордський університет, де вони обидва навчалися, також відбудеться офіційний банкет з королем Чарльзом. Водночас планів щодо зустрічі з прем’єр-міністром Ріші Сунаком немає.
Про це пише Reuters.
Нарухіто та його дружина, імператриця Масако, мали здійснити цю подорож у 2020 році, коли королева Єлизавета була ще жива, але візит відклали через пандемію COVID-19.
64-річний імператор Нарухіто розповів про доброту, яку проявили до нього британські королівські особи, коли він прибув до Британії на навчання на початку 1980-х років. Він згадав, як покійна королева запросила його до Букінгемського палацу на чай, який вона приготувала сама.
"У мене залишилися приємні спогади про теплу гостинність, яку я отримав від її величності королеви та королівської родини, завдяки чому я відчував себе частиною їхньої родини", — сказав він на пресконференції в Токіо.
Поїздка імператора є третім державним візитом за правління Чарльза, але першим після того, як на початку цього року стало відомо, що у нього був діагностований рак.
Нарухіто сказав, що він вдячний за те, що король прийняв їх, попри його хворобу, а також надіслав добрі побажання невістці Чарльза Кейт, дружині спадкоємця принца Вільяма, яка проходить курс хіміотерапії від раку.
"Я розумію, що вони обоє переживають важкі часи, але я молюся, щоб їх лікування пройшло гладко і щоб вони швидко одужали", — сказав японський імператор.
Офіційною причиною поїздки є відзначення давніх зв'язків між двома королівськими родинами та демонстрація глибоких відносин між двома країнами.
У вівторок принц Вільям офіційно привітає імператора перед великою процесією в каретах уздовж торгового центру до Букінгемського палацу, де відбудеться державний банкет.
Під час поїздки Нарухіто також приватно відвідає каплицю Святого Георгія у Віндзорському замку, щоб покласти вінок на могилу королеви Єлизавети.
*
Швейцарський суд засудив чотирьох членів найбагатшої родини Великої Британії – індійську родину Хіндуджа – за експлуатацію людей з Індії у своєму маєтку в Женеві. Про це пише BBC
Пракаш і Камаль Хіндуджа, а також їхній син Аджай і його дружина Намрата були визнані швейцарським судом винними в експлуатації та нелегальному працевлаштуванні і засуджені до тюремного ув'язнення терміном від чотирьох до чотирьох з половиною років. За більш серйозним звинуваченням у торгівлі людьми їх виправдали.
Адвокати, які представляють підсудних, заявили, що мають намір подати апеляцію на це рішення. Виступаючи перед судом, Роберт Ассаель, адвокат підсудних, сказав: «Я шокований. Ми будемо боротися до кінця».
*
"Грають на руку Путіну" Британський прем'єр Сунак про слова лідера крайньоправої партії
“Абсолютно помилковими” назвав слова британського лідера партії Reform UK і ведучого телешоу Найджела Фараджа прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Йдеться про заяву Фараджа, котрий сказав, що російська агресія була спровокована розширенням НАТО.
Сунак застерігає, що такі висловлювання “лише грають на руку [президенту Росії Володимиру] Путіну” та провокують його на подальші дії.
Коментар Сунака опублікував канал SkyNews. Напередодні британський політик Найджел Фарадж сказав у коментарі BBC Moscow, що Росію “спровокували на війну в Україні” розширенням ЄС і НАТО на схід.
Фараджа і раніше називали “апологетом Путіна”, нагадує видання The Guardian.
В інтерв'ю BBC Moscow Фарадж зробив ще кілька теоретичних припущень, наприклад, запевнив, що Brexit приніс би Великій Британії економічну користь, якби він сам керував країною.
Фарадж додав, що не любить президента Росії особисто, але “захоплюється ним як політичним діячем” через ступінь його контролю над Росією.
Джеймс Клеверлі, міністр внутрішніх справ Великої Британії, розкритикував коментарі Фараджа та сказав, що політик повторює слова самого Путіна з його “виправданнями” щодо жорстокого вторгнення в Україну.
Пропозиція зі США
Повернення Найджела Фараджа до політики оглядач Bloomberg називає “найгіршим кошмаром Великої Британії”.
Як кажуть оглядачі, Фарадж створює свій імідж як “харизматичної фігури, звичайного хлопця з півлітрою в одній руці та сигаретою в іншій, який готовий сказати те, що у всіх на думці”.
Насправді, нагадує Bloomberg, Фарадж отримав освіту в дорогій приватній школі Dulwich College і користується послугами приватного водія тощо.
Минулого місяця Фарадж заявляв, що у нього є “серйозна” та “спокуслива” пропозиція роботи, пов’язана з виборчою кампанією Дональда Трампа в США. В інтерв’ю британській телекомпанії Talk він сказав, що отримав нагоду “опосередковано” допомогти кандидату від Республіканської партії, пише Politico.
Раніше цього року Фарадж брав інтерв’ю у Трампа GB News. Американський політик також був гостем на пишному святкуванні 60-річчя Фараджа в квітні.
А у червні британський політик і телеведучий відвідав захід у Лондоні, де було зібрано 2,5 мільйони доларів США на потреби виборчої кампанії Дональда Трампа.
*
Британія збільшує допомогу Україні і підтверджує відданість безпеці Європи
*
Російський олігарх Костянтин Малофєєв створює ворожі до України студентські організації – британська розвідка
*
Німецька праворадикальна партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD) планує створити фракцію в Європарламенті під назвою «Сувереністи»
*
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський вважає, що Євросоюз має приймати нові країни поступово, але Україна заслуговує на особливий підхід
*
Керівництво французького національного суспільного телевізійного мовника France Télévisions відсторонило від роботи п'ятьох журналістів за їхню політичну заангажованість
*
За тиждень до парламентських виборів у Франції соціологи фіксують потенційно високу явку, а також тристоронню поляризацію виборчої кампанії – між ультраправим «Національним об'єднанням», «Новим народним фронтом» (лівим блоком) та «Разом» - табором президента Макрона
*
Крістіана Тайна, якого вважають очільником "Координаційного центру територіальних дій" (CCAT) - групи прихильників незалежності, яка виступала проти конституційної реформи – переведуть до в’язниці на материковій Франції. Разом з ним туди відправлять ще двох його спільників
*
У литовському Каунасі 21-22 червня відбувся установчий Світовий конгрес Антиімперського блоку народів, на якому було підписано резолюцію, що окреслила завдання та принципи роботи АБН
*
Неурядові організації в Грузії відмовляються виконувати новий “російський” закон про іноагентів
В Грузії противники так званого закону про “іноземних агентів”, який набув чинності у червні, кажуть, що не будуть виконувати вимоги закону.
*
Румунія заявила про 6 інцидентів з російськими дронами на її території за час війни РФ в Україні
*
Бійці Державної прикордонної служби знищили систему радіоелектронної боротьби російських загарбників на Запорізькому напрямку
*
Під час повітряної тривоги у Києві було чути звуки вибухів - у столиці та області працюють сили ППО
*
У Києві та низці областей було оголошено повітряну тривогу через запуск військами РФ ракет "Калібр"
*
Державний оператор тилу впроваджує сучасні стандарти пально-мастильних матеріалів і позбавляється спадку радянських часів
*
Київська область з початку травня для матеріально-технічного забезпечення військових формувань вже виділила понад ₴63,4 мільйона
*
Дніпропетровська область передала бійцям з підрозділу «Люфтваффе» дві автівки - позашляховик та машину швидкої допомоги
*
Протягом суботи, 23 червня, російські війська вчинили 30 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області, загалом зафіксовано 91 вибух
*
Протягом суботи, 22 червня, на фронті сталося 133 бойові зіткнення, ворог здійснив понад 3200 обстрілів позицій Сил оборони та населених пунктів
*
Нові пакети допомоги Україні від партнерів поступово скорочують розрив між спроможностями ЗСУ та російських військ, але потрібно більше систем ППО та далекобійних засобів ураження - Гаврилюк
*
Унаслідок російського обстрілу Харкова вдень у суботу, 22 червня, кількість поранених сягнула 56, серед них двоє дітей, троє людей - загинули
*
У застосунку «Резерв+» свої дані оновили вже 1,7 мільйона українців
*
Сербія нарощує продажі боєприпасів Заходу, які згодом через треті країни потрапляють в Україну. Сума боєприпасів, які Київ отримав від Белграда, становить приблизно 800 мільйонів євро
*
У Державній прикордонній службі України наразі не фіксують скупчення військ на території Білорусі на кордоні з українською державою
*
В Івано-Франківському університеті нафти і газу внаслідок ракетної атаки пошкоджені 12 корпусів. Один із них - напівзруйнований
*
В Івано-Франківську внаслідок ракетного удару троє людей звернулись по меддопомогу. Серед постраждалих – 18-річна дівчина
*
В Івано-Франківську більше 200 людей написали заяви про пошкодження майна внаслідок ракетного обстрілу
*
Ситуація на Харківщині розвертається на користь України через допомогу з Заходу – оглядачі
*
Міністр енергетики Герман Галущенко прогнозує, що побудувати третій блок Хмельницької АЕС вдасться орієнтовно за три роки
*
У Міністерстві енергетики вважають, що поки рано говорити про те, що взимку будуть тривалі відключення світла
*
У Херсонській області мешканці трьох сіл - Миролюбівка, Паришеве та Мирне - отримали від американських благодійників гуманітарну допомогу - продуктові сімейні набори
*
Прокуратура Сумщини повідомила про підозру депутату облради, який з мисливської зброї застрелив працівника лісництва
*
Занадто багато обмежень та непотрібної зарегульованості: щодо праці іноземних журналістів в Україні
*
Стрічку «Носоріг» режисера Олега Сенцова відтепер можна переглянути на чотирьох українських стримінгових платформах
*
У тимчасово окупованих районах Запорізької області росіяни роблять усе можливе, аби запровадити мобілізацію
*
Головне управління розвідки Міністерства оборони фіксує зростання кількості звернень російських військових у межах державного проєкту «Хочу жить»
*
Над Чорним і Азовським морями росіяни найчастіше застосовують для різних своїх цілей такі гелікоптери, як К-27, МІ-8, МІ-24 тощо - Плетенчук
*
За наявною в українських військових інформацією, росіяни планують приєднати до свого корпусу, який діє на напрямку Харкова, підрозділи окремої 9-ї мотострілецької бригади 51-ї армії РФ
*
Патрушев звинуватив США у «ментальній війні» проти Росії
*
Російські виконавці почали віддавати треки на експертизу, щоб уникнути кримінальних справ
*
Генерала, який провалив розвідку для Путіна в Україні, звільнили з посади голови п'ятої служби ФСБ
*
Москва готує лінію захисту у справі про викрадення українських дітей в МКС
*
Атаки України в РФ насправді знижують світові ціни на бензин, кажуть аналітики
*
Росія цензурує відео з Євро-2024 через футбольне гасло з приниженням Путіна
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім