"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Ще дві країни підписали комюніке глобального Саміту миру
До списку підписантів додалися острівні держави Барбадос і Маршаллові Острови
*
180 млн тонн вуглецю – ось чим є два роки повномасштабної війни росії для клімату. Приблизно стільки викидів така країна, як Мальта, продукує за 80 років
«42 мільярди євро – кліматичні інвестиції США у 2023 році, 177 млрд євро – кліматичні інвестиції Німеччини на найближчі 3 роки, 314 млрд євро – кліматичні інвестиції Південної Кореї до 2030 року. Проте усі ці мільярдні вкладення у боротьбу з кліматичною кризою нівелює російська війна проти України», – про це Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець наголосив під час свого онлайн-виступу в ході Конференції ОБСЄ високого рівня «Кліматична дипломатія: розширення можливостей для стійкого майбутнього».
За його словами, у мирні часи ми могли б закласти цей об’єм на розвиток, але натомість маємо викиди:
від воєнних дій – майже 52 млн тонн вуглецю;
від енергетичної інфраструктури – 17 млн тонн;
від пожеж – 27 млн тонн;
від руху переселенців та біженців – 3 млн тонн;
від збільшення використання палива авіакомпаніями через заборону польотів територією білорусі та рф – 24 млн тонн парникових газів.
«Горіння екосистем призводить не тільки до викидів, але й втрати потенціалу поглинання. Тільки цього року в Україні через бойові дії та вибухи пожежами знищено майже 12 тисяч гектарів лісу. Це півмільйона тонн викидів вуглецю», – зауважив Руслан Стрілець.
Очільник Міндовкілля наголосив, що попри це Україна продовжує виконувати свою безпрецедентну місію – обраховувати збитки довкіллю через війну, щоб виставити карбоновий рахунок росії й досягти сталого миру. Це одна з ключових складових Формули миру Володимира Зеленського та Пункту 8 про екологічну безпеку.
Україна продовжує брати активну участь у кліматичному порядку денному. Ми вже запровадили ряд ініціатив, які закладають у нашому законодавстві рамку державного кліматичного урядування:
ухвалили державну Стратегію у сфері зміни клімату до 2035 року та план з її реалізації у 2024-2026 роках;
очікуємо уже найближчим часом на розгляд Верховна Рада України Рамкового кліматичного закону;
розробили стратегію впровадження СТВ. Вона зараз проходить громадське обговорення. Запуск системи дозволить Україні приєднатися до європейської СТВ та зробити так, аби ми були в кордонах СВАМ.
«Усе це – нові можливості для розвитку та нові шляхи для інновацій, інвестицій та ринків. Перехід до кліматичної нейтральності – незворотний процес, і Україна здатна досягти поставлених цілей на цьому шляху», – зазначив Руслан Стрілець.
*
Можливість інвестування одразу всіх $300 млрд заморожених російських активів у розвиток оборонно-промислового комплексу (ОПК) України та укладення довгострокових контрактів драматично змінила б баланс сил у театрі воєнних дій, вважає міністр юстиції України Денис Малюська.
"Доволі багато виробників зброї вагалися у своїх рішеннях щодо розширення виробництва, тому що не були впевнені щодо довгострокових контрактів і довгострокового попиту", - зазначив міністр на VIIІ Щорічній дослідницькій конференції "Маневруючи в мінливому ландшафті: центральні банки в умовах нової реальності", організованої Нацбанками України та Польщі 20-21 червня в Києві.
Малюська зазначив, що нарощування і модернізація виробництва, своєю чергою, потребують значних інвестицій, і $300 млрд були б справді вирішальними для реалізації цих цілей.
Він назвав рішення країн "Великої сімки" (G7) про виділення Україні $50 млрд додаткового фінансування до кінця 2024 року на оборону, бюджет і відновлення за рахунок доходів від заморожених росактивів політичним компромісом.
"Це добре, тому що це покриває наші витрати на 2025 рік, якщо механізм буде реалізовано, але це не призведе до значних змін в умовах війни. Це поступовий підхід, який краще, ніж нічого не робити, але з погляду наших стратегічних інтересів це не слугує кінцевій меті", - пояснив Малюська.
Міністр також нагадав, що 25 березня Європейський суд з прав людини оголосить рішення у "кримській" справі, яка стосується порушень Росією прав людини на тимчасово окупованій території півострова та порушення прав українських політичних в'язнів.
"Ми знову тримаємо пальці хрестиком у надії, що це буде позитивне рішення для України", - додав він.
Заступник глави Національного банку Дмитро Олійник заявив, що центробанк завжди і послідовно наполягав на тому, що Україна має отримати доступ до коштів від заморожених активів РФ. Він додав, що, хоча було багато розмов про ризики, ризики недофінансування військової кампанії країни та соціальних витрат несуть за собою набагато гірші наслідки.
Заступник голови Нацбанку зауважив, що останні зміни російського законодавства щодо підвищення податків збільшать витрати на війну на $100 млрд, що можна порівняти із сумою заморожених активів.
Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев уточнив у телеграм-каналі, коментуючи ухвалення російською Держдумою в першому читанні законопроєкту про зміни до системи оподаткування РФ, що це може згенерувати 2,7 трлн руб. (близько $30,6 млрд за поточним курсом) додаткових бюджетних надходжень у 2025 році та 8,1 трлн руб. ($91,9 млрд) - у 2025-2027 рр., тоді як план доходів федерального бюджету РФ на 2024 рік становить 35,1 трлн руб.., а видатки на оборону - 10,4 трлн руб.
"У довгостроковій перспективі збільшення прямого оподаткування бізнесу призведе до сповільнення інвестиційної та економічної активності, втім, у коротко- і середньостроковій перспективі це дасть додатковий ресурс на продовження війни. Ворог посилюється фінансово, мобілізує внутрішні джерела і демонструє готовність до війни на виснаження", - вважає Гетманцев.
З огляду на це, голова фінкомітету закликав із розумінням поставитися до потенційного підвищення податків в Україні, та зосередиться на доопрацюванні законопроєкту, після внесення його урядом, та його збалансуванні в частині фіскального ефекту та впливу на економіку згодом.
"Підвищення податків, якого ми до останнього часу уникали, це не забаганка, а вимушений крок, навіть з урахуванням обіцяних $50 млрд на 2025 і наступні роки, частину з яких нам дозволили використати на військові цілі. Цих коштів недостатньо для забезпечення наших військових потреб", - резюмував він.
Як повідомлялося, міністр фінансів Сергій Марченко 23 травня цього року заявляв про додаткову потребу у видатках на оборону в $5 млрд у 2024 році.
Видання "Forbes Україна" наприкінці того самого місяця поінформувало, що в уряді розглядають пропозиції щодо збільшення військового збору з 1,5% до 5% і ставки ПДВ на 2-3 відсоткових пункти. Однак 6 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Раді зазначив, що уряд України наразі не обговорює питання підвищення податків, що підтвердила перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко 21 червня.
Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік із дефіцитом 1,57 трлн грн, або 20,6% прогнозного ВВП. Доходи держбюджету-2024 визначено в розмірі 1,77 трлн грн (не враховують можливої грантової допомоги), видатки - 3,36 трлн грн за закладеного середньорічного курсу 40,7 грн/$1.
Водночас доходи держбюджету-2023 становили 2,67 трлн грн, з яких грантова допомога - 0,43 трлн грн. Касові витрати держбюджету за минулий рік перевищили 4 трлн грн, а дефіцит становив 1,33 трлн грн за середньорічного курсу близько 36,6 грн/$1.
*
Обіцяні G7 та ЄС кошти Україні від російських активів не зменшують розміру українських претензій до РФ у судах - міністр юстиції
*
США та В'єтнам обговорили шляхи розвитку свого стратегічного партнерства на зустрічі, яка відбулася після візиту до цієї країни цього тижня лідера РФ Владіміра Путіна
*
Американські військові знищили три безекіпажні надводні судна хуситів у Червоному морі.
*
Материнська компанія Facebook провела переговори з Apple про інтеграцію моделі генеративного ШІ компанії Meta Platforms в Apple Intelligence, нещодавно анонсовану систему ШІ для iPhone та інших пристроїв
*
Nvidia підписала угоду про розгортання своєї технології штучного інтелекту в центрах обробки даних, що належать катарській телекомунікаційній групі Ooredoo в п'яти країнах Близького Сходу
*
Генеральний секретар завершує візит до США і Канади, готуючись до Вашингтонського саміту НАТО
У п'ятницю, 21 червня 2024 року, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг завершив свій візит до США і Канади
*
Канада, Німеччина та Норвегія обговорюють пакт безпеки для Північної Атлантики та Арктики
*
У Банку Канади зростає список проблем, що викликають занепокоєння
Канадська економіка переповнена протиріччями. У боротьбі з інфляцією досягнуто прогресу. Економіка уникнула рецесії.
*
Британський регулятор азартних ігор розслідує звинувачення стосовно посадовця Консервативної партії прем'єра Ріші Сунака у тому, що він робив ставки на дату загальних виборів до того, як вона була оголошена
*
Китай і Європейський Союз домовилися про початок переговорів про заплановане введення нових мит на електромобілі китайського виробництва, що імпортуються на європейський ринок
*
Президент Польщі Анджей Дуда прибув до Китаю з офіційним візитом, найважливішими питаннями якого є безпека, зокрема війна РФ проти України, та економічні питання
*
Президент Емманюель Макрон закликав французів утриматись від голосування за крайнощі на тлі опитувань, які пророкують перемогу ультраправим на дострокових парламентських виборах 30 червня
*
Міністр фінансів Італії Джанкарло Джорджетті заявив, що на Європейський Союз припаде більшість кредиту в розмірі до 50 мільярдів євро, який нададуть Україні за рахунок надходжень від заморожених російських активів.
Про це він заявив у п’ятницю, 21 червня, в кулуарах зустрічі міністрів фінансів країн ЄС у Люксембурзі.
За словами Джорджетті, країни ЄС внесуть від "50% до 60%" від суми кредиту, який отримає Україна.
"Ми почнемо обговорювати частку (кредиту. – Ред.) для США, Канади, Японії та Великої Британії", – додав італійський міністр.
Його слова, схоже, суперечать заяві прем'єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, яка стверджувала, що європейські держави поки що не братимуть безпосередньої участі у наданні кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів.
Минулого тижня Мелоні підтвердила досягнення лідерами G7 політичної угоди про надання Україні близько 50 мільярдів доларів підтримки за рахунок заморожених російських активів.
Відповідне рішення про створення механізму Extraordinary Revenue Acceleration для надання Києву позики міститься і в підсумковій декларації саміту "Групи семи".
*
Голова баварської опозиційної партії ХСС у Бундестазі Александер Добріндт закликав висилати безробітних українських біженців з Німеччини
*
У Польщі з 1 липня запрацює спеціальна карта побиту CUKR для українців
*
Словенія наступного тижня підпише з Україною безпекову угоду – президентка країни
Наташа Пірц Мусар додала, що відвідає Київ 27 червня, де й підпише цю угоду
*
На фронті на Луганщині загинув естонець Мартін Яагер, який воював у лавах сил оборони України
*
У Харкові о 15 годині пролунала серія вибухів. Один із ударів РФ прийшовся на приватний сектор, там є загиблий і поранені
*
На фронті від початку доби відбулося 71 бойове зіткнення з російськими загарбниками, на Покровському напрямку Сили оборони відбили 13 ворожих атак, 18 ще тривають
*
На Торецькому напрямку відкрились активні бойові дії, які ворог підтримує авіацією, завдаючи ударів КАБами
*
На фронті від початку доби вже було 52 боєзіткнення, на Покровському напрямку ситуація залишається найбільш напруженою
*
Сили оборони України успішно уразили пункт управління мотострілецького полку в населеному пункті Нехотіївка Бєлгородської області
*
Для розблокування 97 млрд доларів інвестицій в енергетику потрібна лібералізація цін на енергоносії, - IFC
*
У понеділок 24 червня відключення електроенергії застосовуватимуть протягом усієї доби
*
За тиждень з 17 по 21 червня Національний банк України продав на міжбанку 722,8 млн дол, при цьому, купив 230 тис дол
*
Фонд державного майна України повторно виставляє на аукціон компанію «Інвестагро», яка належала російському олігарху Михайлу Шелкову, зі стартовою ціною 48,9 млн грн
*
Україна посідає друге місце серед країн Центральної та Східної Європи за кількістю компаній, що працюють у сфері штучного інтелекту – 243 компанії та близько 5200 фахівців
*
Від запуску в 2020 році на Prozorro.Продажі вже відбулося 35 тисяч аукціонів з оренди державного та комунального майна, які щорічно приносять організаторам до 200 тис. грн
*
На Миколаївщині відновили лікарню, яку війська РФ пошкодили ще у 2022 році
*
Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт №11355 "Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення"
*
Прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе на прийомі до дня незалежності Грузії в Берліні заявив, що в питанні відновлення территоральної цілісності країни Тбілісі дотримується "політики стратегічного терпіння"
*
Російські агресори тримають у Чорному й Азовському морях чотири ракетоносії, сумарний залп яких становить 24 «Калібри»

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Ворог намагається забарикадувати Керченську протоку – Плетенчук
Речник ВМС додав, що окупанти прагнуть посилити її вогневий контроль
***
Збройні сили знищили склад шахедів у росії
ВМС опублікували супутникові знімки
***
Сили оборони України успішно уразили пункт управління мотострілецького полку в росії – Генштаб
За останню добу українські захисники знищили ще 1270 окупантів, 10 танків та 61 артсистему
***
ЗСУ заявляють про відхід деяких російських підрозділів з району Вовчанська
Відхід російських підрозділів також був помічений біля сіл Липці та Тихе, де росіяни зазнали втрат
***
Сербія “тихцем” постачає зброю союзникам України на €800 млн, а що вони роблять з нею далі — Вучича не обходить
Захід від початку прагнув не допустити зближення Сербії з росією, і ключову роль відіграв у цьому американський посол
***
США закриють російські візові центри в Нью-Йорку і Вашингтоні, а дипломатів змусять платити податки
На росії назвали це “дрібним капосним кроком” і ще не придумали, як краще відреагувати
***
Ріші Сунак та інші британські політики критикують Фараджа за слова про те, що “Захід спровокував путіна на війну”
В минулому Фарадж називав путіна світовим лідером, яким він найбільше захоплювався
***
В'єтнам заявив про стратегічне партнерство зі США після візиту Путіна
***
Число постраждалих під час атаки на Севастополь зросло до 100. Три людини загинули
***
Севастополь зазнав ракетного обстрілу. Влада заявила про двох загиблих і 22 поранених
***
Понад 30 безпілотників атакували чотири регіони Росії
У ніч на 23 червня російські регіони зазнали атаки українських безпілотників. Міноборони РФ звітувало про знищення 33 дронів.
«Черговими засобами ППО перехоплено та знищено двадцять вісім БПЛА над територією Брянської області, два БПЛА над територією Смоленської області, два БПЛА над територією Липецької області, один БПЛА над територією Тульської області», - йдеться у повідомленні.
За словами губернаторів Брянської та Смоленської областей, атака розпочалася після опівночі, постраждалих та руйнувань внаслідок падіння уламків безпілотників немає.
Минулої п'ятниці Збройні сили України (ЗСУ) запустили як мінімум 114 безпілотників і шість безекіпажних катерів по об'єктах на території Росії та в Криму, в російському оборонному відомстві стверджують, що всі дрони були знищені.
У Росії наймасовішу атаку зазнав Краснодарський край — там збили 43 безпілотники. Губернатор регіону Веніамін Кондратьєв зазначив, що в результаті було пошкоджено котельню поряд з автовокзалом «Південний», загинув її співробітник. Також під удар потрапив нафтопереробний завод у Сіверському районі. Загалом внаслідок нічної атаки на Краснодарський край постраждали вісім людей.
Атака безпілотників 21 червня стала найпотужнішою від початку повномасштабного вторгнення Росії до України, підрахувало «Агентство». Попередній рекордний за кількістю запущених дронів удар трапився 17 травня — тоді російські військові відзвітували про ліквідацію 108 українських БПЛА, зокрема шість безекіпажних катерів.
***
У річницю заколоту «Вагнера» ФСБ затримала за здирництво екс-піарника Пригожина
***
Bloomberg: Росію чекає зростання витрат на боротьбу зі злочинністю після війни
***
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц стурбований перспективою перемоги правопопулістського "Національного об’єднання" та їхніх однодумців на дострокових парламентських виборах у Франції
***
Правопопулістське "Національне об’єднання", неформальною лідеркою якого є Марін Ле Пен, за результатами дострокових парламентських виборів у Франції може отримати понад третину голосів, суттєво випереджаючи всіх опонентів
***
Французькі виборці довіряють ультраправій партії "Національне об'єднання" (RN) більше, ніж будь-якій іншій партії, в управлінні економікою і державними фінансами
***
Крайня права німецька партія "Альтернатива для Німеччини" AfD, яку нещодавно виключили з правої групи у Європарламенті "Ідентичність і демократія", нібито подумує про створення нової групи, у яку хоче запросити інші крайні праві партії
***
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський дав зрозуміти, що Варшава може повністю закрити кордон з Білоруссю
***
КНДР могла протягом пів року передати РФ близько 1,6 мільйона артилерійських боєприпасів
***
Усі рейси, що вилітають з летовища Манчестера у Великій Британії, скасували або суттєво затримали через відключення електроенергії
***
На півдні Франції у департаменті Жиронда понад 100 тисяч споживачів залишились без електропостачання і призупинявся рух поїздів через проблему у мережі
***
Єменські хусити заявили, що спільно з угрупованням "Ісламський спротив в Іраку" атакували чотири судна в порту ізраїльського міста Хайфа
***
Партизани здійснили диверсію на залізниці Ростов-на-Дону - Маріуполь
***
Активізація атак Росії на Донеччині може свідчити про початок її літнього наступу - ISW
***
У Кореї заявили, що не матимуть перешкод для допомоги Україні у разі надання Росією зброї КНДР
***
ППО Росії вбила людей на пляжі в Криму - соцмережі
***
РФ щодня скидає на Україну близько 100 КАБів - МОУ
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім