"Інфляція в Україні вже нижче, ніж в США" - Сергій Фурса

"Інфляція в Україні вже нижче, ніж в США" - Сергій Фурса

Іранці так і не виконали своїх погроз. Як це часто буває з такими режимами, вони топали ніжками, обіцяли спустити на голови ворогів своїх всі кари небесні, але так нічого і не зробили після того, як Ізраїль перейшов чергову червону лінію і показав силу. В результаті, найбільший острах кінця минулого тижня, а саме велика ескалація на Близькому Сході, між Іраном і Ізраїлем, так і не реалізувалася. Хоча іі продовжують чекати. А іранські лідери продовжують розповідати, що сіоністи заплатять. Щоправда, одночасно, вони дають знати американцям, що не треба їх особливо бомбити і вони зроблять свою криваву відплату так, щоб крові особливо не було і щоб це не призвело до ескалації в регіоні. Проте побоювання відплати продовжує тримати ринок нафти близько 90 доларів за барель. А от індекс S&P500 навіть трохи підріс за останній тиждень і відкриє п’ятницю з відмітки у 5199 пунктах, що на 50 пунктів вище, ніж минулого тижня. Витягують ситуацію акції технологічних компаній. Щоправда, більшу частину тижня ринку перебували у не дуже доброму гуморі. А виною тому статистика із США, яка розчарувала спекулянтів.

Річна інфляція в США вийшла трохи вище очікувань і склала 3,5%. Перший раз за всю історію, напевно, інфляція в США виявилась вище, за інфляцію в Україні. Але не це вразило інвесторів, більшість яких не знає, скільки коштують яйця в Україні. Проблема саме у тому, що інфляція виявилась трохи гірше за очікування, а це означає, що ще рано звітувати про перемогу. А це в свою чергу означає, що оптимістичні очікування щодо зниження ставок в США треба терміново переглядати. А саме ставки – найбільше, що турбує гравців на фондовому ринку. Бо там вважали, що це зростання вартості грошей буде дуже коротким і скоро золоті часи спекулянтів повернуться. А банки, наприклад, не поспішають відкривати свої шафи із скелетами, думаючи, що коли гроші стануть знову дешевими, ці скелети знову обростуть м’язами і почнуть платити по боргам. А що буде якщо золоті часи не повернуться, більшість воліє не думати. Бо тоді починаються фантомні болі 2008 року, а про річні бонуси можна буде забути. І от на цьому тижні почався цей болючий перегляд оцінок. Що періодично приводило к розпродажем. І більшість торговців на Уолл-стріт воліли б, щоб краще вже Третя Світова почалась.

В українському сегменті зовнішнього боргу домінував невеликий оптимізм, що дуже дивно виглядає, якщо ви занурені у внутрішню українську інформаційну повістку. Проте покупців стало більше. І ми побачили невеликий плюс на ринку без якоїсь внутрішньої української причини. Тим більше, іі було б важко знайти. Але за останній час український сегмент значно відстав від своїх «братів по розуму», ринків Замбії і Ко і тепер інвестори просто вирішили виправити цей дисбаланс. На цьому тлі вирізнялись українські квазісуверенні емітенти. Нафтогаз, незважаючи на те, що Путін не шкодує своїх супер пупер кінджалів на обстріл газових сховищ компанії, продемонстрував вражаюче зростання, додавши 5-6 пунктів. Завдяки обіцянкам голови компаніі, що ланістери платять по своїм боргам і що Нафтогаз зробить все, що до цього обіцяв інвесторам, а держава йому в цьому заважати не буде. Трохи більш скроне, але також значне зростання, продемонстрували бонди Укрзалізниці. Падав, звісно, ДТЕК. Покупців компанії на тлі обстрілів українських генеруючих потужносте, хоч цього тижня дісталося переважно Центренерго, просто немає.

Саме Центренерго, схоже, дійшло тієї точки, коли держава вже була б готова приватизувати компанію. І, певне, можна порадіти, що український фондовий ринок вмер раніше, ніж оцінив відео палаючою Трипільскої ТЕС. Це єдине, власне, з чого можна порадіти на тлі активної декарбонізації української енергетики, яку вирішили своїми ракетами провести росіяни. А макроекономісти, напевно, готуються трохи знижувати свої оцінки зростання ВВП у 2024 році, адже, судячи з наявних на даний момент даних і прогнозів, обмеження на споживання електроенергії нас чекають як влітку, так і взимку. Поки що ж макро статистика радує. Річна інфляція в Україні продовжує знижуватись, переважно під тиском зниження цін на харчові продукти. Тут грає роль і висока база порівняння, а саме різке зростання цін у 2022 році, так і те, що в Україні поменшало людей, які їдять, а от їжі особливо менше не стало. І знов увага прикута до улюблених яєць, зростання цін на які завжди будоражить пересічну публіку. А от падіння вартості яєць, як і падіння вартості будь-яких інших продуктів, пересічні українці (як і пересічні американці чи німці) не помічають. А між тим рік до року ціна на яйця в Україні впала на 34%. Також зниження продемонстрували і ціни на м’ясо.

На внутрішньому валютному ринку продовжується штиль. Гривня помірно коливається під контролем Нацбанку, де, схоже, можуть уявити себе Скруджем Макдаком, який стрибає плавати у золоті, адже регулятор вийшов на рекордні резерви за всю свою історію. Це все стало результатом отримання великої порції західної допомоги, яку нарешті прорвало у березні наче дамбу у орків в Орську. Не вистачає поки що тільки американської допомоги, де парламентарі повернулись з чергових канікул і знов впритул наблизились до вирішального голосування. І залишається невизначеною ситуація з тим, що в голові у Джонсона курця, який все ніяк не наважиться виставити на голосування допомогу Україні, за яку там готова проголосувати більшість. Останні повідомлення з Вашингтону кажуть, що Джонсон про щось там говорить у Білому домі. Намагаючись виплутатися із ситуації з якої немає доброго виходу для нього особисто, але його дуже хочеться знайти, бо стати спікером у нього в житті більше шансів не буде ніколи. Затримка з американською допомогою критична для воєнних спроможностей України, проте для економіки поки що не є таким небезпечним фактом і стане відчутним, якщо вони дотягнуть свої теревені до осені. Поки що макрофінансова стабільність зберігається і ранок п’ятниці міжбанківська гривня зустріне трохи вище за 39,2 гривен за долар. А вуличний курс знаходиться десь в діапазоні 39,4-39,5 гривень за долар.